Patiëntenzorg Onderzoeken Scopie bij pouch of ileorectale anastomose

Over het onderzoek

U heeft een pouch of een ileorectale anastomose. Bij een pouchscopie bekijkt de arts de binnenkant van de pouch en ongeveer twintig tot dertig centimeter van de dunne darm. Bij een ileorectale anastomose bekijkt de arts het deel van de dikke darm dat u nog heeft en een deel van de dunne darm.

Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Voorbereiding

Het is belangrijk dat uw darm goed schoon is. U krijgt vooraf een recept voor een middel dat uw darm schoonmaakt. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Voorbereiding

Uw  medische conditie

U heeft digitale voorbereiding gehad en/of u bent op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum geweest. Daar zijn onderstaande vragen aan bod gekomen. Beantwoordt u één of meerdere van onderstaande vragen met ja en dit is niet besproken, neem dan contact met ons op.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: Acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), Clopidogrel (Plavix®), Fenprocoumon (Marcoumar®), Dipyridamol (Persantin®), Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Praxada®) of Apixaban (Eliquis®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een Pacemaker of ICD (interne defibrillator)?
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Heeft u de dagen voor het onderzoek koorts of griep, of heeft u in de afgelopen 6 weken voor het onderzoek een longontsteking gehad of bent u hier nog van aan het herstellen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het Endoscopie Centrum? Het kan zijn dat we uw onderzoek moeten verplaatsten totdat u volledig hersteld bent.

Overige bloedverdunners

 • De bloedverdunnende medicijnen Ascal®, Acetylsalicylzuur of Carbasalaatcalcium mag u gewoon blijven gebruiken.

Heeft u een pouch en een stoma, dan geldt voor u een andere voorbereiding. U hoeft dan niet te spoelen met Moviprep. Heeft uw arts het hier niet met u over gehad, neem dan contact op en vraag wat u moet doen.

Medicijnen

Gebruikt u ijzertabletten? Stop daar dan minimaal vijf dagen voor het onderzoek mee. Indien u nog andere strikt noodzakelijke medicijnen moet innemen, neem ze dan minstens één uur voor u Moviprep inneemt of minstens één uur nadien, omdat ze anders kunnen worden weggespoeld.

Schone darmen

Het is belangrijk dat uw darm goed schoon is. U krijgt vooraf een recept voor een middel dat uw darm schoonmaakt. We gebruiken hiervoor standaard het middel Moviprep. De arts kan in overleg met u besluiten om hiervan af te wijken en Picoprep te gebruiken. Lees verder onder: Voorbereidingen darmreiniging.

Dag van het onderzoek

Meldt u zich op de dag van het onderzoek op het Endoscopie Centrum bij de receptie, routenummer 763. U doet er ongeveer vijftien minuten over om te parkeren en naar de afdeling te lopen. Wij vragen u om een half uur voor de geplande tijd aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. 

Bel ons op tijd als u niet kunt komen. We maken dan een nieuwe afspraak.

Kleding

Neem een vest of trui, schoon ondergoed en bovenkleding mee naar het ziekenhuis.


Sedatie (roesje)

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. lees meer

Sedatie (roesje)

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek).
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

Deze sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt.


Het onderzoek

De arts gebruikt een endoscoop. Dit is een slang die kan buigen.

lees meer

Het onderzoek

De arts gebruikt een endoscoop. Dit is een slang die kan buigen. De slang heeft een doorsnede van ongeveer één centimeter.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linker zijde. Bij een pouchscopie bekijken we de binnenzijde van de pouch en circa 20-30 centimeter van de dunne darm. Bij een ileorectale anastomose bekijkt de arts het deel van de dikke darm die u nog heeft en een deel van de dunne darm. Hierbij wordt tot ongeveer 50 centimeter gekeken.

Voor elk onderzoek controleert het endoscopieteam aan de hand van een lijst een aantal gegevens. Dit heet een time out procedure.

De arts brengt de slang via de anus in de darm. Aan het einde van de slang zit een videocamera waarmee de arts uw darmen kan bekijken. Tijdens het onderzoek blaast de arts koolzuurgas (CO2) in de darm, zodat hij het beter kan zien. U kunt hierdoor darmkrampen krijgen en het kan zijn dat u winden moet laten. Zijn er afwijkingen aan het slijmvlies? Dan neemt de arts kleine hapjes (biopten) uit het slijmvlies. Als u kleine poliepen heeft, kan de arts die meteen verwijderen. 
Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. 


Na het onderzoek

U mag na afloop van het onderzoek minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer wanneer u een roesje heeft gehad, wat sufheid veroorzaakt.

lees meer

Na het onderzoek

U mag na afloop van het onderzoek minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer wanneer u een roesje heeft gehad, wat sufheid veroorzaakt. U mag dan niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. U moet voor begeleiding en vervoer naar huis zorgen en u laten ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten.  

Na het onderzoek blijft u ongeveer 30-45 minuten in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. Zodra uw toestand het toelaat mag u weer eten en drinken. Dan gaat ook het infuus eruit en kunt u naar huis.

Bijwerkingen

U kunt na het onderzoek last hebben van darmkrampen en een opgeblazen gevoel door het ingeblazen koolzuurgas. Door het roesje kunt u ook suffig zijn en tijdelijk dingen vergeten. Zodra u goed wakker bent, mag u normaal eten en drinken. 

Problemen

Bij een scopie bij pouch of ileorectale anastomose zijn er bijna nooit problemen. Heel soms ontstaat er een gaatje in de darm. De kans hierop is groter als de darm erg ontstoken is, als er veel uitstulpingen in de darm zijn of als de darm vernauwd is. Als we een poliep verwijderen, is er een kleine kans op een bloeding. Dit gebeurt meestal binnen vierentwintig uur en stopt vaak vanzelf. 

Wanneer contact opnemen?

Heeft u buikpijn die steeds erger wordt, koorts en/of bloedverlies? U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89. 's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Bent u patiënt van een andere specialist? Dan moet u zelf een afspraak maken met deze arts voor ongeveer twee weken na het onderzoek. Heeft uw huisarts u doorgestuurd, maak dan een afspraak bij uw huisarts twee weken na het onderzoek. Soms bellen we u met de uitslag of krijgt u een brief of e-mail. U hoort dit van tevoren van ons. 


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. lees meer

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. Er kan bijvoorbeeld uw toestemming worden gevraagd voor het nemen van enkele extra hapjes uit het slijmvlies. U heeft vanzelfsprekend het recht hiervan af te zien. Dit heeft nooit invloed op uw behandeling of op de verhouding met uw behandelend arts.

Voorbereidingen darmreiniging


Voorbereiding met Moviprep (standaard)

Het is belangrijk dat uw darm goed schoon is. U krijgt vooraf een recept voor Moviprep. lees meer

Voorbereiding met Moviprep (standaard)

Dag van de scopie

Op deze dag mag u onbeperkt heldere dranken drinken. U mag niets meer eten. Onder heldere dranken wordt verstaan: water, limonade, frisdrank zonder koolzuur, ontvette bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen, koffie en thee zonder melk (koffie beperken tot maximaal 2 kopjes) en helder isotone sportdranken.

Vier uur voor uw vertrek naar het ziekenhuis drinkt u 1 liter Moviprep en minimaal 1 liter heldere vloeistof. Twee uur voor vertrek moet dit opgedronken zijn. Dit is een belangrijk deel van de voorbereiding, zodat u nog voldoende tijd heeft om de meeste spoelvloeistof kwijt te raken.

Het tijdstip  van uw afspraak en de reistijd bepalen hoe vroeg u begint met spoelen. Wanneer u ver weg woont en bijvoorbeeld een uur reistijd heeft, mag u eerder beginnen met spoelen.

Bereiding en gebruik van Moviprep

Ga als volgt te werk:

 1. Open een set.
 2. Leeg de zakjes A en B in een lege kan en voeg een liter water toe.
 3. Roer de oplossing tot het poeder geheel is opgelost, dit kan vijf minuten duren.
 4. Drink de vloeistof binnen een uur op. Drink bijvoorbeeld elk tien minuten een glas leeg tot de kan leeg is.
 5. U moet hierna minstens een liter heldere vloeistof drinken, bijvoorbeeld water, thee, appelsap, koffie zonder melk, heldere/gezeefde bouillon en aanmaaklimonade, bij voorkeur zonder suiker.

Inname tips:

Om het drinken van Moviprep gemakkelijker te maken, kunt u een of meer van de volgende tips opvolgen:

 • Drink Moviprep gekoeld.
 • Drink uit een echt glas.
 • Drink Moviprep met een rietje, zodat de vloeistof wat verder in de mond komt.
 • Probeer tijdens het drinken zoveel mogelijk te bewegen.
 • Gebruik eventueel kauwgom tussendoor.
 • Wanneer u het koud krijgt raden wij u aan tussendoor warme heldere vloeistoffen te drinken.

Heeft u problemen met het innemen van de Moviprep, bijvoorbeeld last van voortdurende misselijkheid of braken, neemt u dan contact op met het Endoscopie Centrum. Bereikbaar tijdens kantooruren via telefoonnummer: 024-3619190.


Voorbereiding met Picoprep

Het is belangrijk dat uw darm goed schoon is. U krijgt vooraf een recept voor Picoprep. Lees meer

Voorbereiding met Picoprep

Het is belangrijk dat uw darm goed schoon is. U krijgt vooraf een recept voor Picoprep.

Wat is Picoprep?

Picoprep is een laxeermiddel dat we gebruiken om de darmen schoon en leeg te maken voor een röntgenonderzoek, een coloscopie of een operatie. Picoprep heeft een sinaasappelsmaak en bevat geen suiker. 

Zo bereidt u Picoprep

U lost in 1 zakje Picoprep op in koud water.

 • Vul een glas met 150 ml koud water.
 • Leeg de inhoud van 1 zakje in het glas.
 • Roer 3 minuten totdat de oplossing niet meer bruist en geheel is opgelost en drink daarna het glas in een keer leeg.
 • Drink 2 liter heldere vloeistof. Dit komt overeen met 8 glazen (van 250 cc).

Snelheid van werking

Diarree ontstaat over het algemeen minimaal 2 tot 3,5 uur na inname. Dit kan uiteraard verschillen per persoon. 

Wanneer is de darmvoorbereiding succesvol?

De ontlasting na gebruik van Picoprep zou er net zo uit moeten zien als datgene dat u heeft gedronken, namelijk helder en zonder veel vaste deeltjes. U bent klaar wanneer uw ontlasting geel, licht, waterig en helder (net als urine) is. Heeft u probelemen met het innemen van de Picoprep, bijvoorbeeld blijvende misselijkheid of braken? Neem dan contact op met het Endoscopie Centrum. Bereikbaar tijdens kantoortijden via telefoonnummer: (024) 361 4189

Dag van de scopie

Op deze dag mag u onbeperkt heldere dranken drinken. U mag niets meer eten. Onder heldere dranken wordt verstaan: water, limonade, frisdrank zonder koolzuur, ontvette bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen, koffie en thee zonder melk (koffie beperken tot maximaal 2 kopjes) en helder isotone sportdranken.

Vier uur voor uw vertrek naar het ziekenhuis drinkt u 1 zakje Picoprep en 2 liter heldere vloeistof. Twee uur voor vertrek moet dit opgedronken zijn. Dit is een belangrijk deel van de voorbereiding, zodat u nog voldoende tijd heeft om de meeste spoelvloeistof kwijt te raken.

Het tijdstip  van uw afspraak en de reistijd bepalen hoe vroeg u begint met spoelen. Wanneer u ver weg woont en bijvoorbeeld een uur reistijd heeft, mag u eerder beginnen met spoelen.
 

 • Medewerkers
 • Intranet