Patiëntenzorg Onderzoeken Sigmoïdoscopie

Wat is een sigmoïdoscopie?

Bij een sigmoïdoscopie bekijkt de arts het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm. Met dit onderzoek kunnen we afwijkingen zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen, vernauwingen, uitstulpingen van de darmwand (divertikels), poliepen en gezwellen opsporen.

Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Voorbereiding

Eén dag voor het onderzoek start u met de darmreiniging. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Voorbereiding

Darmreiniging

Het is belangrijk dat uw darm goed gereinigd is. Als uw darm onvoldoende gereinigd is, kan dit het onderzoek ernstig belemmeren en is het darmslijmvlies niet goed te beoordelen. Een recept voor  een goede darmreiniging krijgt u op de polikliniek of sturen wij u toe. Deze medicijnen kunt u ophalen bij uw apotheek of bij de ziekenhuisapotheek.

Uw medische conditie

U heeft digitale voorlichting gehad en/of u bent op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum geweest. Daar zijn onderstaande vragen aan bod gekomen. Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en dit is niet besproken, neem dan contact met ons op.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), clopidogrel (Plavix®), fenprocoumon (Marcoumar®), dipyridamol (Persantin®), rivaroxaban (Xarelto®), dabigatran (Pradaxa®) of apixaban (Eliquis®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een Pacemaker of een ICD (interne defibrillator)? 
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Heeft u de dagen voor het onderzoek koorts of griep, of heeft u in de afgelopen 6 weken voor het onderzoek een longontsteking gehad of bent u hier nog van aan het herstellen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het Endoscopie Centrum? Het kan zijn dat we uw onderzoek moeten verplaatsten totdat u volledig hersteld bent.

Overige bloedverdunners

De bloedverdunnende medicijnen Ascal®, Acetylsalicylzuur of Carbasalaatcalcium mag u gewoon blijven gebruiken. 

Medicijnen

Gebruikt u ijzertabletten? Stop daar dan minimaal 5 dagen voor het onderzoek mee.

Dag voor het onderzoek

 • Om 17.00 uur neemt u 2 laxeertabletten Bisacodyl van 5 mg.
 • Om 20.00 uur brengt u een Microlax klysma van 5 mg in via de anus. Door deze medicijnen kunt u last krijgen van darmkrampen. We raden u dan ook aan om in de buurt van een toilet te blijven.
 • U mag de dag voor het onderzoek normaal eten.
 • Het is belangrijk dat u veel drinkt en voldoende in beweging blijft. 

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek kunt u gewoon eten en drinken. Het is verstandig om schoon ondergoed mee te nemen naar het ziekenhuis. Voorafgaand aan de sigmoïdoscopie krijgt u een klysma om het laatste gedeelte van de dikke darm schoon te maken. U kunt zich op de dag van het onderzoek melden bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u een half uur vóór de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben wij genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en om naar onze afdeling te lopen.


Sedatie (roesje)

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. lees meer

Sedatie (roesje)

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek).
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

Deze sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt.


Het onderzoek

De arts gebruikt voor het onderzoek een endoscoop. Dit is een slang die kan buigen met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. In overleg met uw arts kunt u een roesje krijgen tijdens de scopie. Dit is een kalmeringsmiddel. lees meer

Het onderzoek

Onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en bereidt u verder voor. Een arts en twee verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. De arts gebruikt voor het onderzoek een endoscoop. Dit is een slang die kan buigen met een doorsnede van ongeveer 1 centimeter. De arts brengt de slang via de anus in de dikke darm tot ongeveer 50 centimeter. Aan het einde van de slang zit een videocamera, waarmee de arts uw darmen kan bekijken. Tijdens het onderzoek blaast de arts koolzuurgas (CO2) in uw darm om een beter overzicht te krijgen. U kunt hierdoor darmkrampen krijgen en het kan zijn dat u winden moet laten. Zijn er afwijkingen aan het slijmvlies? Dan neemt de arts kleine hapjes (biopten) uit het slijmvlies voor verder onderzoek. Dit doet geen pijn. 
 
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.


Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek last hebben van darmkrampen, een opgeblazen gevoel en soms een beetje bloedverlies. Als u een roesje heeft gekregen, blijft u ongeveer een uur in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. U mag dan na het onderzoek niet zelf naar huis (rijden).

lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek

Als u geen roesje heeft gehad mag u na het onderzoek meteen naar huis. U kunt na het onderzoek last hebben van darmkrampen, een opgeblazen gevoel en soms een beetje bloedverlies.
 
Als u een roesje heeft gehad, gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte. U blijft in de zorgruimte tot u goed wakker bent. Zodra uw toestand het toelaat mag u weer eten en drinken. Dan gaat ook het infuus eruit en kunt u naar huis. Dit zal na ongeveer 30-45 minuten zijn. Omdat het middel ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis. U dient zich te laten ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten. 

Complicaties

Bij een sigmoïdoscopie zijn er bijna nooit complicaties. Heel soms ontstaat er een bloeding of perforatie (gaatje in de darm). De kans hierop is groter als de darm ernstig ontstoken is, als er veel uitstulpingen (divertikels) in de darm zijn of als de darm vernauwd is. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als u patiënt bent van de maag-, darm- leverarts, is er bij het plannen van dit onderzoek ook een afspraak gemaakt voor de uitslag. Is dit niet het geval? Geef dit dan aan bij de balie van het Endoscopie Centrum. We plannen dan een afspraak voor u. Bent u patiënt van een andere specialist? Dan moet u zelf een afspraak maken met deze arts voor ongeveer 2 weken na het onderzoek. Heeft uw huisarts u doorgestuurd? Maak dan een afspraak bij uw huisarts 2 weken na het onderzoek. Soms bellen we u met de uitslag of krijgt u een brief of e-mail. U hoort dit van tevoren van ons.

Contact opnemen

Heeft u buikpijn die steeds erger wordt, koorts en/of bloedverlies? U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. lees meer

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. Er kan bijvoorbeeld uw toestemming worden gevraagd voor het nemen van enkele extra hapjes uit het slijmvlies. U heeft vanzelfsprekend het recht hiervan af te zien. Dit heeft nooit invloed op uw behandeling of op de verhouding met uw behandelend arts.
 • Medewerkers
 • Intranet