Patiëntenzorg Onderzoeken Sigmoïdoscopie met volledige darmspoeling of met poliepectomie, oprekking of laserbehandeling

Wat is een sigmoïdoscopie?

Bij een sigmoïdoscopie bekijkt de arts het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm. Met dit onderzoek kunnen we afwijkingen zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen, vernauwingen, uitstulpingen van de darmwand (divertikels), poliepen en gezwellen opsporen.

Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Voor het onderzoek

Twee dagen voor het onderzoek start u met de darmreiniging. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Voor het onderzoek

Darmreiniging

Het is belangrijk dat uw darm goed schoon is. Wij adviseren u daarom om de voorschriften van het ziekenhuis strikt op te volgen en niet die van de bijsluiter.  Als uw darm onvoldoende gereinigd is, kan dit het onderzoek ernstig belemmeren en is het darmslijmvlies niet goed te beoordelen. Een recept voor een goede darmreiniging krijgt u op de polikliniek of sturen wij u toe. Deze medicijnen kunt u ophalen bij uw apotheek of bij de ziekenhuisapotheek. De standaardvoorbereiding op een scopie is Moviprep. Als u een andere voorbereiding krijgt is dit met u besproken door de arts of op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum.

Uw medische conditie

U heeft  digitale voorlichting gehad en/of u bent op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum geweest. Daar zijn onderstaande vragen aan bod gekomen. Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en dit is niet besproken, neem dan contact met ons op.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), clopidogrel (Plavix®, Grepid®), fenprocoumon (Marcoumar®), dipyridamol (Persantin®), rivaroxaban (Xarelto®), dabigatran (Pradaxa®) of apixaban (Eliquis®), warfarine, prasugrel (Efiënt®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een pacemaker of een ICD (interne defibrillator)?
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht? 

Heeft u de dagen voor het onderzoek koort of griep, of heeft u in de afgelopen 6 weken voor het onderzoek een longontsteking gehad of bent u hier nog van aan het herstellen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het Endoscopie Centrum? Het kan zijn dat we uw onderzoek moeten verplaatsen totdat u volledig hersteld bent.

Overige bloedverdunners

De bloedverdunnende medicijnen Ascal®, Acetylsalicylzuur of Carbasalaatcalcium mag u gewoon blijven gebruiken. 

Medicijnen

Indien u ijzertabletten gebruikt, is het noodzakelijk dat u hiermee stopt 5 dagen voor het onderzoek. Indien u nog andere strikt noodzakelijke medicijnen moet innemen, neem deze dan 1 uur vóór of 1 uur na inname van het laxeermiddel, omdat deze anders kunnen worden weggespoeld. 
Als u orale anticonceptie (de 'pil') gebruikt, is deze voor de rest van de cyclus onbetrouwbaar.

Kleding

Wij raden u aan schoon ondergoed mee te nemen naar het ziekenhuis en makkelijk loszittende kleding te dragen.

Stoma

Als u een stoma heeft, kunt u zo nodig een week voor het onderzoek contact opnemen met de stomaverpleegkundige voor ander opvangmateriaal tijdens de voorbereiding of neemt u contact op met de leverancier van uw stomamateriaal om andere zakjes te bestellen. Neemt u een extra stomazakje mee naar het ziekenhuis voor verschoning na het onderzoek. 

Uw afspraak

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u een half uur vóór de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en naar onze afdeling te lopen.

 


Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.

lees meer

Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek)
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt. 

 


Het onderzoek

De arts gebruikt voor het onderzoek een endoscoop. Dit is een slang die kan buigen met een doorsnede van ongeveer een centimeter. In overleg met uw arts kunt u een roesje krijgen tijdens de scopie. Dit is een kalmeringsmiddel. lees meer

Het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en bereidt u verder voor. Een arts en twee verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. De arts gebruikt voor het onderzoek een endoscoop. Dit is een slang die kan buigen met een doorsnede van ongeveer één centimeter. De arts brengt de slang via de anus in uw dikke darm tot ongeveer 50 centimeter. Aan het einde van de slang zit een videocamera, waarmee de arts uw darmen kan bekijken. Tijdens het onderzoek blaast de arts koolzuurgas (CO2) in uw darm om een beter overzicht te krijgen. U kunt hierdoor darmkrampen krijgen en het kan zijn dat u winden moet laten. Eventuele poliepen (goedaardige gezwellen in de vorm van een knikker) kan de arts verwijderen. Dit gebeurt door een lus om de poliep te leggen en deze met ‘zwakstroom’ los te branden. Het verwijderen van poliepen is niet pijnlijk. Een vernauwing in de darm kan opgerekt worden met behulp van een ballon. Dit kan onaangenaam zijn. Laserbehandeling is over het algemeen niet pijnlijk. Met behulp van argongas brandt de arts kleine bloedvaatjes dicht of stipt een afwijking aan. Soms zijn meerdere behandelingen nodig.

Het onderzoek met behandeling duurt ongeveer een half uur.


Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek last hebben van darmkrampen, een opgeblazen gevoel en soms een beetje bloedverlies. Als u een roesje heeft gekregen, blijft u ongeveer een half uur tot uur in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. U mag dan na het onderzoek niet zelf naar huis (rijden).

lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek

Als u geen roesje heeft gehad mag u na het onderzoek meteen naar huis. U kunt na het onderzoek last hebben van darmkrampen, een opgeblazen gevoel en soms een beetje bloedverlies. Als u een roesje heeft gehad, gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte. U blijft in de zorgruimte tot u goed wakker bent. Zodra uw toestand het toelaat mag u weer eten en drinken. Dan gaat ook het infuus eruit en kunt u naar huis. Dit zal na een half uur tot een uur zijn. Omdat het middel ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. U moet voor begeleiding en vervoer naar huis zorgen. U dient zich te laten ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten. 

Complicaties

Bij een sigmoïdoscopie komen bijna geen complicaties voor. Heel soms (0,1%) ontstaat er een perforatie (gaatje in de darm). De kans hierop is groter als uw darm ernstig ontstoken is, als er veel uitstulpingen (divertikels) zijn, of als er sprake is van een vernauwing. Na het verwijderen van een poliep bestaat er een hele kleine kans op een bloeding. Deze ontstaat meestal binnen 24 uur en stopt vaak vanzelf. Ook is bij een poliepectomie een kans van 0,3% op een perforatie. 

Wanneer contact opnemen?

Heeft u buikpijn die steeds erger wordt, koorts en/of bloedverlies?
U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als u patiënt bent van de maag-, darm- en leverarts, dan is er bij het plannen van dit onderzoek op de polikliniek ook een afspraak gemaakt voor de uitslag. Is dit niet het geval? Geef dit dan aan bij de balie van het Endoscopie Centrum. We plannen dan een afspraak voor u. Bent u patiënt van een andere specialist? Dan moet u zelf een afspraak maken met deze arts 1 tot 2 weken na het onderzoek. Als u via de huisarts bent doorgestuurd, maakt u een afspraak bij uw huisarts 2 weken na het onderzoek. Soms bellen we u met de uitslag of krijgt u een brief of e-mail. U hoort dit van tevoren van ons.

Voorbereiding darmreiniging


Voorbereiding met Moviprep (standaard) - oud

Het is belangrijk dat uw darm goed gereinigd is. De standaardvoorbereiding is met het middel Moviprep. U kunt de voorbereiding volgen zoals hier beschreven staat.

lees meer

Voorbereiding met Picoprep

Het kan zijn dat de arts met u en andere voorbereiding heeft afgesproken met het middel Picoprep. lees meer

Voorbereiding met Pleinvue

Het kan zijn dat de arts met u een andere voorbereiding heeft afgesproken met het middel Pleinvue. Volg deze instructie.

lees meer

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. lees meer

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. Er kan bijvoorbeeld uw toestemming worden gevraagd voor het nemen van enkele extra hapjes uit het slijmvlies. U heeft vanzelfsprekend het recht hiervan af te zien. Dit heeft nooit invloed op uw behandeling of op de verhouding met uw behandelend arts.
 • Medewerkers
 • Intranet