Patiëntenzorg Onderzoeken Speeksel opvangen bij kinderen

Over speeksel opvangen bij kinderen

Voor het bepalen van hormonen vragen we uw kind om speeksel te verzamelen. Het opvangen en bewaren van het speeksel moet volgens een bepaalde procedure gebeuren, omdat anders het meetresultaat beïnvloed kan worden.

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Hoe werkt het afnemen van speeksel?

Het verzamelen van speeksel moet altijd drie keer per dag. Vang het speeksel op vóór inname van de medicijnen en vóór het tandenpoetsen. lees meer

Hoe werkt het afnemen van speeksel?

Het verzamelen van speeksel moet altijd drie keer per dag. Vang het speeksel op vóór inname van de medicijnen en vóór het tandenpoetsen.

Het opvangen van speeksel

Benodigdheden

  • Speekselbuizen met naametiketten
  • Eventueel verzendmateriaal (retourenveloppen met adressticker, dit wordt meegegeven bij het polibezoek)

Werkwijze

  • Spoel vooraf de mond goed met kraanwater. Dit om eventuele voedselresten te verwijderen. Verzamel 2 ml. speeksel in het speekselmonster (let op, schuim telt niet mee). Spoel bij een te droge mond een paar keer met kraanwater. Uw kind mag het water uitspugen of doorslikken.
  • Als uw kind speeksel verzamelt voor cortisol- en/of cortison metingen is 2 ml per speekselmonster voldoende.
  • Sluit de speekselbuis met de schroefdop goed af.
  • Let op: tijdens ziekte geen speeksel sparen omdat dit geen betrouwbare resultaten oplevert.
  • Speekselbuizen kunt u ook aanvragen via mijnRadboud.

2 ml speeksel

Baby's en peuters

Bij baby’s en peuters is het lastig om speeksel af te nemen. Vraag de poli-assistente of arts om advies. Er zijn speciale pipetjes om het speeksel te verzamelen uit de wangzak.

Etiket op elke speekselbuis

Om het speekselmonster op het laboratorium te herkennen, vragen wij u om het etiket na elke speekselafname op de speekselbuis te plakken. Noteer op het etiket met balpen (inkt vloeit niet bij invriezen) de datum en het tijdstip waarop het speeksel werd afgenomen.

Bewaren

Thuis kunt u de afgesloten speekselbuis, voorzien van het etiket, bewaren in de diepvries of het vriesvak van uw koelkast. Op deze manier is het zeker een maand houdbaar. De speekselbuizen mogen bij het verzenden of transport naar de polikliniek gerust ontdooien. Controleer wel of de buizen goed afgesloten zijn.

Let op: enkel verzenden op maandag, dinsdag of woensdag. In verband met beperkte houdbaarheid ontvangen we de monsters bij voorkeur niet in het weekend.


Contact opnemen

Met vragen en/of onduidelijkheden kunt u een bericht sturen via mijnRadboud. Of u kunt terecht bij de kinder(endocrinologie)verpleegkundigen op de polikliniek.

Postadres

Stuur de speekselbuizen naar het volgende adres. bekijk het adres

Postadres

Stuur de speekselbuizen naar het volgende adres:

Radboud universitair medisch centrum
Laboratoriumgeneeskunde, RLD
Klinische monsters: Gebouw F, verdieping 3 (route 815)
Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen
Geert Grooteplein 10, 6525 GA Nijmegen

Let op: enkel verzenden op maandag, dinsdag of woensdag. In verband met beperkte houdbaarheid ontvangen we de monsters bij voorkeur niet in het weekend.

  • Medewerkers
  • Intranet