Wat is een vlokkentest?

Met een vlokkentest onderzoeken we of je ongeboren kind een chromosoomafwijking heeft. De meest voorkomende afwijking aan de chromosomen veroorzaakt het Downsyndroom.

De vlokkentest

Voor dit onderzoek nemen we een beetje weefsel af van de moederkoek (placenta) uit de baarmoeder. Dit kan via de buikwand of via de vagina. Dit weefsel onderzoeken we op afwijkingen.

lees meer

De vlokkentest

Voor dit onderzoek nemen we een beetje weefsel af van de moederkoek (placenta) uit de baarmoeder. We kunnen dit weefsel op twee manieren afnemen: via de buikwand of via de vagina. De vlokkentest via de buikwand voeren we meestal uit als je 12 weken zwanger bent. De vaginale vlokkentest krijg je als je 11 weken zwanger bent. 

Buikwand- of vaginaal onderzoek

Via de buikwand nemen we het weefsel af met een naald. Met een echo-apparaat bepalen we de juiste plaats om de naald in te brengen. Om het weefsel af te nemen via de vagina, gebruiken we een dun tangetje of slangetje. We brengen een eendenbek (speculum) in terwijl je op de gynaecologische stoel ligt. Met een echo-apparaat ziet de arts waar de moederkoek zit en waar hij weefsel kan wegnemen.

Chromosomen

De cellen in het vlokkenweefsel hebben in 98 tot 99% van de gevallen dezelfde chromosoomsamenstelling als de cellen van je ongeboren kind. Deze cellen kunnen we onderzoeken op afwijkingen.

Voor- en nadelen

De vlokkentest geeft in 98-99% van de gevallen zekerheid of je kind een chromosoomafwijking heeft. Wel is er een kleine kans op een miskraam.

lees meer

Voor- en nadelen

Voordelen

  • De volkkentest onderzoek geeft in 98-99% van de gevallen zekerheid of je kind wel of niet een chromosoomafwijking heeft.
  • Het onderzoek voeren we vroeg in de zwangerschap uit. Je kunt dan beslissen om de zwangerschap te beĆ«indigen.

Nadelen

  • Een vlokkentest brengt een kleine kans (0,3-0,4%) op een miskraam met zich mee.
  • Een vlokkentest geeft vaker een onduidelijke uitslag dan een vruchtwaterpunctie.

Na het onderzoek

Met de vlokkentest kunnen we in 98-99% van de gevallen vaststellen of je baby een chromosoomafwijking heeft of niet.

lees meer

Na het onderzoek

Met de vlokkentest kunnen we in 98-99% van de gevallen vaststellen of je baby een chromosoomafwijking heeft of niet. Soms kunnen we je geen zekerheid geven, omdat we te weinig weefsel heben om de chromosomen goed te onderzoeken. Of de uitslag zelf is onduidelijk. Dan herhalen we de vlokkentest of we doen een vruchtwaterpunctie. De uitslag van de vlokkentest is meestal binnen 2 weken bekend.

Chromosoomafwijking

Als uit de uitslag blijkt dat je kind een chromosoomafwijking heeft, krijg je een afspraak met je gynaecoloog, een klinisch geneticus of een andere kinderspecialist. Je hoort dan wat de aandoening van het kind inhoudt, wat de gevolgen zijn en wat voor behandeling na de geboorte mogelijk is. Afhankelijk van de aard van de aandoening en van de zwangerschapsduur, informeren we ook of je de zwangerschap wilt uitdragen of beƫindigen. Een maatschappelijk werker kan je begeleiden bij het maken van de keuze. De maatschappelijk werker is er ook voor je tijdens het vervolg van je zwangerschap.

Afdeling Verloskunde en Neonatologie

De afdeling Verloskunde en Neonatologie biedt een zeer breed zorgaanbod aan vrouwen in verschillende levensfasen. Wij behandelen patiënten met eenvoudige, veel voorkomende aandoeningen tot zeer complexe en zeldzame ziektebeelden en problematiek.

lees meer

Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88
(024) 361 94 56

Onze mensen