Patiëntenzorg Onderzoeken Zelfonderzoek voor patiënten met hoofd-halskanker

Over het zelfonderzoek

Deze informatie is bedoeld voor patiënten die behandeld zijn voor een kwaadaardig gezwel (kanker) in het hoofd-halsgebied. Met behulp van de informatie op deze pagina kunt u uzelf controleren. Het helpt u om klachten te herkennen die kunnen passen bij (het terugkeren van) hoofd-halskanker.

Contact

Centrum voor Hoofd-Halsoncologie

(024) 361 51 24

Wanneer zelfonderzoek?

Anderhalf jaar na de behandeling kiest u zelf hoe u de controles vanaf dat moment wilt hebben. U kunt uzelf laten controleren volgens een vast schema of u bepaalt zelf wanneer u op controle komt. 

lees meer

Wanneer zelfonderzoek?

Als u in het Radboudumc behandeld bent voor hoofd-hals kanker, kunt u anderhalf jaar na uw behandeling zelf kiezen hoe u de controles vanaf dat moment wilt hebben. U kunt uzelf laten controleren volgens een vast schema of u kunt zelf bepalen wanneer u op controle komt. Dit laatste noemen we patiëntgestuurde follow-up. U komt dan naar het ziekenhuis als u klachten heeft. Door middel van zelfonderzoek kunt u de klachten herkennen waarvoor u op controle zou moeten komen.


Het onderzoek van de hals

Het is niet alleen belangrijk om de plek waar de tumor zat te onderzoeken, maar onderzoek ook uw hals. Daar kunnen soms uitzaaiingen ontstaan.

lees meer

Het onderzoek van de halsChecklist

Deze lijst met klachten kunt u gebruiken als checklist. Lees de lijst rustig door en bedenk of u langer dan twee weken last heeft van één van de klachten. lees meer

Checklist

Deze lijst met klachten kunt u gebruiken als checklist. Lees de lijst rustig door. Bedenk of u langer dan twee weken last heeft van één of meer van de volgende klachten:

 1. Pijn aan uw tong
 2. Plekjes in uw mond die niet genezen
 3. Keelpijn
 4. Oorpijn
 5. Brok in uw keel
 6. Pijn of moeite met slikken
 7. Bloedverlies uit uw mond of keel
 8. Zwelling in uw mond, keel of nek
 9. Een hese stem
 10. Onbedoeld afgevallen in gewicht
 11. Zorgen, angst of somberheid waarover u wil praten

Contact opnemen

In de volgende gevallen adviseren wij u om contact op te nemen met uw casemanager:
 • U heeft een zwelling in de hals die u eerder niet had.
 • U heeft langer dan 2 weken last van één of meer klachten uit de checklist.

Radboudumc Expertise­centrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselklier­tumoren

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren houdt zich bezig met patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet