Patientenzorg Onderzoeken Zweetproef bij kinderen

De zweetproef

Om de oorzaak van de klachten van uw kind op te sporen, heeft u voor uw kind een zweetproef afgesproken. Dit onderzoek is weinig belastend voor uw kind en heeft geen bijwerkingen.

Contact

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis

(024) 361 44 15

Voorbereiding

Een speciale voorbereiding is niet nodig. Uw kind mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek. We raden wel aan uw kind van tevoren te vertellen wat er gaat gebeuren. Neem ook iets mee om te spelen of om (voor) te lezen.

Onderzoek

De zweetproef kan in totaal 60 minuten duren. U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. lees meer

Onderzoek

Een verpleegkundige brengt u en uw kind naar de onderzoekkamer. U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven.

De verpleegkundige maakt de binnenkant van de arm van uw kind schoon met water. Vervolgens legt hij of zij twee elektroden (stroomgeleiders) om de arm. Door de elektroden geleiden we gedurende tien minuten een zwak stroompje. Uw kind kan hierdoor een licht prikkelend en branderig gevoel krijgen. Er ontstaat nu zweet op de huid. Na tien minuten verwijderd de verpleegkundige de elektroden en maakt hij of zij de arm van uw kind weer schoon.

Zweet verzamelen

Direct hierna plaats de verpleegkundige een soort armband om de arm van uw kind om het zweet te verzamelen. Hiervan voelt uw kind niets. Zodra genoeg zweet is verzameld, verwijdert de verpleegkundige de armband. Tot die tijd kan uw kind in de wachtkamer spelen. In sommige gevallen gebruiken we deze tijd voor een controlebezoek bij de arts.

De zweetproef kan in totaal 60 minuten duren. 

Uitslag

De arts deelt de uitslag met u tijdens het volgende controlebezoek.

Als uw kind ziek is

Als uw kind enkele dagen voor het onderzoek zoekt wordt, raden we u aan met de polikliniek te bellen. In overleg bepalen we of de afspraak door kan gaan. Eventueel kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Route: route 785

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Tijdelijke verhuizing polikliniek: De polikliniek Amalia kinderziekenhuis zit tijdelijk op de 3e verdieping. U kunt zich aanmelden op de gebruikelijke locatie: routenummer 785 op de begane grond.

Afspraaktijden: Uw kind wordt standaard 15 minuten eerder voor het spreekuur uitgenodigd. De polikliniekassistent begeleidt de patiƫnt naar de spreekuurkamer en zorgt voor de nodige voorbereidingen zoals onder andere het wegen en meten. Deze voorbereiding is belangrijk zodat het spreekuur op tijd kan beginnen.

 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route route 785 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet