Wat is intraveneuze bewuste sedatie?

Intraveneuze bewuste sedatie is een alternatief voor algehele anesthesie (algemene verdoving). Via een infuus krijgt u rustgevende en angstwerende medicijnen toegediend. Hierdoor ontspant u zich, zonder dat u uw volledige bewustzijn verliest. U herinnert zich weinig na afloop van de ingreep.

Contact

Polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie

(024) 361 38 01

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie zijn er een aantal dingen die u ter voorbereiding moet doen. Denk hierbij aan nuchter blijven of medicatiegebruik. lees meer

Voorbereiding

Voordat u een operatie of ingreep bij ons krijgt, is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:
 • Koorts of griep
  Heeft u een aantal dagen voor de ingreep koorts of griep, neem dan contact op met de opnameplanning.
 • Scheren / crème
  U mag 5 dagen voor de ingreep de plek waar u wordt geopereerd niet scheren. Ook vragen wij u om geen vette crème te smeren op de dag van de operatie.
 • Sieraden, make-up, brillen en lenzen
  U mag tijdens de operatie geen make-up, sieraden, contactlenzen, bril of gebitsprothese dragen. Als dit erg vervelend is voor u, overleg dit dan met de anesthesioloog. Het is tegenwoordig niet meer nodig om nagellak of kunstnagels voor een operatie of onderzoek te verwijderen.
 • Piercings
  Piercings op de plek waar u geopereerd wordt of die in de mond, lippen, tong of neus zitten, moeten vooraf verwijderd worden. Ook scherpe piercings, of piercings waar u op ligt moeten verwijderd worden. Andere piercings mogen blijven zitten. Overleg dit met uw anesthesioloog.
 • Medicijnen
  De anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u mag blijven gebruiken en welke u tijdelijk moet stoppen. U mag eventuele medicijnen tot 1 uur voor de behandeling innemen met een paar slokken water. Neem contact op met de preoperatieve polikliniek Anesthesiologie als uw medicatiegebruik is gewijzigd voorafgaand aan een operatie of onderzoek.
 • Roken
  U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw herstel en de kans op complicaties verkleinen door uw lichamelijke conditie te verbeteren, gezonde voeding te eten en te stoppen met roken. Om infecties te voorkomen, de genezing van de operatiewond te verbeteren en voor uw algehele gezondheid raden wij u zéér dringend aan ruim vóór de geplande ingreep te stoppen met roken. Voor hulp hierbij kunt u terecht bij uw huisarts. Rook in ieder geval niet op de dag van de ingreep.

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u nuchter bent tijdens de operatie. Tot 8 uur voor een operatie of onderzoek mag u uw normale voeding eten, incl. vette of vleesrijke. In de praktijk houdt dit in dat u de avond voor een operatie of onderzoek vanaf middernacht niets meer mag eten. Tot 2 uur voor een operatie of onderzoek mag u nog wel waterige vloeistoffen drinken, zoals: water, koffie en thee (zonder melk, maar suiker mag wel), sap zonder pulp en aanmaaklimonade of frisdrank. Wij raden u aan om voldoende te blijven drinken. Eventuele medicijnen mag u zelfs tot 1 uur voor een operatie of onderzoek met enkele slokjes water innemen.

Keuzehulp anesthesie

Om de operatie goed te kunnen doorstaan, krijgt u ‘anesthesie’ (verdoving) en pijnstilling. In deze keuzehulp krijgt u uitleg over de verschillende vormen van anesthesie en pijnstilling, plus de voor- en nadelen hiervan.
Bekijk hier de keuzehulp anesthesie.

Voorbereiding op de afdeling

 • Kleding
  In verband met de hygiëne krijgt u een speciaal blauw operatiehemd aan. Op het operatiecomplex krijgt u een operatiemuts.
 • Premedicatie
  Ter voorbereiding op de anesthesie krijgt u vóór de ingreep vaak al enkele tabletten. Meestal zijn dit pijnstillers waardoor u na de ingreep minder pijn hebt. Soms gaat het om een middel dat angst of spanning vermindert.

Veiligheid

Rondom uw behandeling zijn diverse veiligheidsmomenten ingebouwd. Regelmatig wordt bijvoorbeeld naar uw naam, geboortedatum gevraagd. Vlak voordat de ingreep start vindt de zogenaamde ’Time out’ plaats. Hiermee verzekeren we dat u de juiste patiënt bent en dat u de juiste behandeling krijgt.

De behandeling (operatie, onderzoek of ingreep)

De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de operatie- of behandelafdeling. Daar ziet u de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker. Één van beide is voortdurend bij u. Voordat u de verdoving krijgt toegediend, krijgt u:
 • elektrodes op de borst om uw hartslag te meten
 • een dopje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren
 • een bloeddrukband om uw arm om uw bloeddruk te meten
 • een infuus in uw hand of arm waarmee we vocht en medicijnen kunnen toedienen

Wat kunt u verwachten?

De sedatie zorgt ervoor dat u zich comfortabel voelt tijdens de behandeling. Uw bewustzijn is iets verminderd, maar u reageert normaal op aanspreken of bij lichte aanraking. Als de sedatie werkt, krijgt u een lokale verdoving in uw mond.

lees meer

Wat kunt u verwachten?

U neemt plaats in de behandelstoel en maakt kennis met de behandelend Mond-, kaak- en aangezichtschirurg (MKA), de Polikliniek assisterende MKA en de Physician Assistant anesthesiologie. U krijgt een neusbrilletje op waarmee we u extra zuurstof kunnen geven. Uw hartslag, bloeddruk en ademhaling controleren we via een monitor. Vervolgens dient de arts de medicatie toe voor de sedatie. U krijgt deze medicatie via een infuus in uw arm of hand. Door deze medicijnen wordt u rustiger, minder gevoelig voor pijn en herinnert u zich weinig van de ingreep. De sedatie zorgt ervoor dat u zich comfortabel voelt tijdens de behandeling. U ervaart hierdoor geen angst meer en laat de behandeling over u heen komen. Uw bewustzijn is iets verminderd, maar u reageert normaal op aanspreken of bij lichte aanraking.

Lokale verdoving

Als de sedatie goed werkt, krijgt u locale verdoving in de mond. U krijgt een steriele doek over u heen en de chirurg voert de ingreep uit.


Polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichts­chirurgie

De specialisten van de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie behandelen voornamelijk ziektes en afwijkingen van mond en gelaat, zowel poliklinisch als klinisch.

lees meer

Na de ingreep Waar moet u rekening mee houden?

Na de ingreep brengen we u in een comfortabele relaxstoel naar de nazorg kamer. U blijft minimaal 1 uur in deze ruimte tot de sedatie helemaal is uitgewerkt. Na de ingreep mag u 24 uur niet autorijden en geen alcohol gebruiken. Er kunnen een aantal bijwerkingen ontstaan. lees meer

Na de ingreep Waar moet u rekening mee houden?

Na de ingreep brengen we u in een comfortabele relaxstoel naar de nazorg kamer. U blijft minimaal 1 uur in deze ruimte tot de sedatie helemaal is uitgewerkt. Hier mag uw begeleider bij aanwezig zijn. Voor u naar huis gaat controleren we nogmaals uw bloeddruk, hartritme, ademhaling en zuurstofgehalte in uw bloed. Als u naar huis gaat moet u goed aanspreekbaar en georiënteerd zijn en zelfstandig te kunnen wandelen. Na de ingreep mag u 24 uur niet autorijden en geen alcohol gebruiken. Zorg dat er thuis iemand bij u aanwezig is, zodat iemand u kan helpen als u onwel wordt. De locale verdoving is pas na ongeveer 4 uur uitgewerkt. U kunt daarna pijn krijgen. Dit kunt u goed tegengaan met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept of advies mee. Door de ingreep kan uw wang opzwellen. Uw wang is na 2 of 3 dagen het meest gezwollen en slinkt daarna langzaam.

Mogelijke bijwerkingen

 • De sedatie kan bij toediening pijn of een onaangenaam gevoel (jeuk) veroorzaken.
 • Ernstige overgevoeligheid.
 • Een allergische reactie wordt onmiddellijk opgemerkt en behandeld. Het is heel belangrijk dat u uw arts alles vertelt over mogelijke overgevoeligheden bij uzelf of uw familie.
 • Sedatieve geneesmiddelen veroorzaken soms misselijkheid en/of braken. Beiden kunnen behandeld worden, maar soms verdwijnen deze spontaan.
 • Duizeligheid.
 • De verdoving tijdens de ingreep kan een lage bloeddruk veroorzaken waardoor u zich zwak kan voelen. Dit kan met medicatie behandeld worden, maar vaak is het drinken van cola of bouillon voldoende.
 • Rillingen. Tijdens de ingreep beweegt u minder, waardoor na de ingreep rillingen kunnen ontstaan. Dit kunt u verhelpen met een extra dekentje.
 • Emotionele overgevoeligheid. Als u bang was vóór de ingreep, kunt u daarna emotioneel zijn.
 • Pijnlijke blauwe plekken kunnen ontstaan op de plaats waar het infuus werd geplaatst en de medicatie werd toegediend. Deze blauwe plekken worden veroorzaakt door beschadiging van een klein bloedvat. Meestal verdwijnen ze vanzelf.
 • Medewerkers
 • Intranet