Wat doen we

Het is belangrijk om meisjes met het syndroom van Turner goed in de gaten te houden. Dit doen we op onze polikliniek. We letten op de volgende punten:
  • groei,
  • puberteit
  • gezondheid,
  • gehoor,
  • hart.
We helpen ook met vragen over bijvoorbeeld sporten en keuzes op school.

De controles

Grote controle
Eénmaal per jaar is de ‘grote controle’. We kijken vooraf of er tijdens die controle extra onderzoeken nodig zijn. Die onderzoeken vinden dan plaats in de ochtend. Het bezoek aan de kinderarts-endocrinoloog vindt in de middag plaats. We controleren de bloeddruk en nemen bloed af. Bij meisjes die uitgegroeid zijn is er een gynaecoloog aanwezig.
Voor de controle sturen we op verschillende momenten vragenlijsten op. Die krijgen we graag ingevuld weer terug zodat we informatie hebben over hoe het gaat. De uitslag bespreken we tijdens het bezoek.

Kleine controles 
Naast de ‘grote controle’ zijn er ook 'kleine controles'. Deze zijn bedoeld om te kijken hoe het gaat. De controles vinden plaatst bij ons of in een ziekenhuis in de buurt. We controleren gewicht en lengte en stellen zo nodig de medicatie bij.
Patiëntenzorg Poliklinieken Syndroom van Turner Syndroom van Turner (kinderen en jongeren)

Over de polikliniek

Bij ons op de polikliniek komen kinderen en jongeren met het syndroom van Turner. We hebben spreekuren voor verschillende leeftijdsfases. Jongeren maken tijdens het spreekuur kennis met een aantal specialisten uit het volwassen team. Hierdoor gaat de overstap naar het volwassen team geleidelijk.

Polikliniek syndroom van Turner

contactformulier

Syndroom van Turner

Het syndroom van Turner is een aangeboren aandoening die alleen bij meisjes en vrouwen voorkomt. Bij het syndroom ontbreekt één van de twee vrouwelijke chromosomen (XX) (gedeeltelijk). lees meer

Wat doen we

Het is belangrijk om meisjes met het syndroom van Turner goed in de gaten te houden. Dit doen we met controles op de polikliniek. We letten op groei, gezondheid, puberteit, gehoor, en hart. We helpen ook met vragen over bijvoorbeeld sporten en keuzes op school. lees meer

Naar uw afspraak adres en route

De afspraken vinden plaats op onze polikliniek Kinderen en Jeugdigen in het Amalia kinderziekenhuis.

Ingang: Hoofdingang

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Naar de polikliniek Kinderen en Jeugdigen.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang

Controles

  • Alle meisjes en jongeren krijgen een oproep. Daarnaast zijn er ook nog andere controles op de polikliniek.

Samenwerking


Radboudumc Expertise­centrum voor Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer

Polikliniek Syndroom van Turner (volwassenen)

Het syndroom van Turner is een aangeboren aandoening die alleen vrouwen kunnen hebben. Bij dit syndroom ontbreekt één van uw twee vrouwelijke chromosomen (XX) geheel of gedeeltelijk. lees meer

Onze mensen

Om meisjes met het syndroom van Turner goed te behandelen en begeleiden bestaat ons team uit medisch specialisten, verpleegkundigen, klinisch psychologen en fysiotherapeuten. De kinderarts-endocrinoloog is hoofdbehandelaar en vast aanspreekpunt.

  • Medewerkers
  • Intranet