Alles over meedoen aan wetenschap­pelijk onderzoek

In het Radboudumc behandelen en verplegen we patiënten. Daarnaast doen we medisch-wetenschappelijk onderzoek. Het doel hiervan is het vinden van oorzaken van aandoeningen en het vinden van betere behandelmethoden. U kunt gevraagd worden om aan zo’n onderzoek mee te doen.

lees meer

Lopende onderzoeken

Bekijk hier het overzicht van wetenschappelijk onderzoeken waar u als gezond persoon of als patiënt met een aandoening aan mee kunt doen.

lees meer

Soorten wetenschap­pelijk onderzoek

Er zijn verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek: biobanking, registratiestudies en behandeling in studieverband (trial).

 • Bij biobanking wordt lichaamsmateriaal (zoals bloed, beenmerg, speeksel of DNA) opgeslagen. lees meer


  Biobanking

  Bij biobanking wordt lichaamsmateriaal (zoals bloed, beenmerg, speeksel of DNA) opgeslagen. Het kan hierbij gaan om het gebruik van materiaal dat overblijft na het uitvoeren van onderzoeken. Het kan ook zijn dat we een kleine hoeveelheid extra materiaal zoals bloed afnemen tijdens een gepland onderzoek.  

  Dit lichaamsmateriaal wordt gebruikt voor (toekomstig) wetenschappelijk onderzoek. Het doel hiervan is om  een ziekte beter te leren begrijpen of de behandeling ervan te verbeteren. Ook kan onderzocht worden hoe een laboratoriumtest waarmee een ziekte wordt vastgesteld beter gemaakt kan worden. Uw privacy wordt altijd goed beschermd. Persoonsgegevens worden vervangen door een code.

 • Registratiestudie

  Bij een registratiestudie worden medische gegevens ingevoerd in een database. Dit kan een database van het ziekenhuis zijn, maar ook een landelijke of internationale database De gegevens worden altijd anoniem opgeslagen. Uw naam komt dus niet bij de medische gegevens te staan.

  Vooral bij zeldzame ziekten is een database erg bruikbaar. Hiermee kunnen ziekten beter begrepen worden en kan het resultaat van behandelingen worden vergroot.    
   

 • Behandeling in studieverband (trial)

  Bij een behandeling in studieverband, ook wel deelname aan een studie of trial genoemd, wordt een andere dan de normaal gegeven behandeling gegeven. Het kan hierbij gaan om een kleine aanpassing, zoals het toevoegen van een bestaand geneesmiddel. Het kan ook gaan om het uittesten van een nieuw geneesmiddel of een andere behandelmethode.
   
  Elk wetenschappelijk onderzoek heeft als doel een behandeling verder te verbeteren of meer te weten te komen over een ziekte. Het Radboudumc wil zo veel mogelijk patiënten hierbij betrekken. Nieuwe geneesmiddelen of behandelmethoden zijn in de beginfase vaak alleen beschikbaar in medisch-wetenschappelijke onderzoeken. 
   

Lopend kanker­onderzoek in Nederland en omstreken

Alle wetenschappelijke onderzoeken worden vastgelegd in (inter)nationale databases. Het Radboudumc en het AMC hebben samen een app ontwikkeld om deze databases te doorzoeken naar lopende kankeronderzoeken.

lees meer

Lopend kanker­onderzoek in Nederland en omstreken

Alle wetenschappelijke onderzoeken worden vastgelegd in (inter)nationale databases. Het Radboudumc en het AMC hebben samen een app ontwikkeld om deze databases te doorzoeken naar lopende kankeronderzoeken. Dat maakt het makkelijker voor artsen om hun patiënten met kanker attent te maken op nieuwe behandelmethodes. De MTB-app is te downloaden in de appstore.

MTB-app

Een Moleculair Tumor Board (MTB) is een overlegvorm tussen artsen waarin patiënten besproken worden op basis van het moleculair profiel van hun tumor. Het kan namelijk voorkomen dat tumoren op verschillende plekken in het lichaam op moleculair niveau op elkaar lijken. Als dat zo is, ontstaan er nieuwe behandelopties: een prostaattumor zou dan bijvoorbeeld behandeld kunnen worden met een therapie die bij een vergelijkbare vorm van borstkanker goede resultaten heeft laten zien.

Voor een MTB is het belangrijk om gericht te kunnen zoeken in de lopende onderzoeken, bijvoorbeeld naar specifieke biomarkers of andere moleculaire kenmerken. De MTB-app maakt het mogelijk om de volledige tekst van lopende kankeronderzoeken uit verschillende databases (trialregister.nl, clinicaltrials.gov en oncokb.org) te doorzoeken op meerdere kenmerken. Alle onderzoeken van Nederlandse instituten zijn opgenomen in de app, evenals de trials van nabijgelegen Belgische en Duitse instituten.

De MTB-app is ontwikkeld onder de vlag en met financiële steun van het Citrienfonds-programma ‘Naar Regionale Oncologienetwerken’, een initiatief van ZonMW gecoördineerd door de NFU. De app is inmiddels beschikbaar in de app-store.

Van de MTB-app is zowel een iOS als Android app beschikbaar in de Apple App Store en de Google Play Store. De app is gratis te downloaden en te gebruiken door zowel zorgverleners als voor patiënten. Effectief gebruik vergt echter wel medische kennis.
 • Snel naar