Patientenzorg Uw afspraak Videogesprek

Wat is een videogesprek met uw zorgverlener?

Een videogesprek is een consult via internet, waarbij u en uw zorgverlener elkaar kunnen zien. Tijdens het videogesprek kan uw zorgverlener informatie met u delen zoals uw medisch dossier, uitslagen van onderzoeken en medische beelden.

Wat heeft u nodig? voor een videogesprek

 • Het videogesprek komt tot stand via een applicatie (een ‘app’). U kunt dus alleen een videogesprek voeren met uw tablet of telefoon (smartphone), niet met een computer (desktop) of laptop.


 • Account KPN Zorg Messenger

  Na het installeren van de applicatie moet u nog een account aanmaken. U kunt pas een account aanmaken als u een mail heeft ontvangen van KPN waarin staat dat uw zorgverlener u heeft aangemeld voor een videogesprek. Zolang u deze mail van KPN niet heeft gehad kunt u geen particulier account aanmaken.

 • Praktische zaken

  • Een goed wifi signaal of een 4G netwerk
  • Voldoende opgeladen batterij op uw tablet of telefoon (houd eventueel een kabel bij de hand)
  • Weinig tot geen omgevingsgeluiden
  • Aanzetten van uw microfoon en camera (wordt automatisch gevraagd via Zorg Messenger)

Waarom een videogesprek?

Het kan prettig zijn om een videogesprek in te plannen. U hoeft dan niet naar het Radboudumc te komen en dat kan u veel tijd en energie besparen. We kijken dan ook altijd of een videogesprek past bij uw situatie.

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over het videogesprek of loopt u tegen problemen aan? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Mocht het videogesprek onverhoopt niet tot stand komen, zal uw arts telefonisch contact met u opnemen

Zorg Messenger van KPN

Het Radboudumc maakt voor videogesprekken gebruik van de Zorg Messenger van KPN. De Zorg Messenger van KPN is gebruiksvriendelijk en biedt u een veilige videoverbinding waarbij uw privacy gewaarborgd is.

Uw privacy

Het is belangrijk dat uw videogesprek net zo veilig en vertrouwelijk is als een afspraak in het Radboudumc.

lees meer

Uw privacy

Het is belangrijk dat uw videogesprek net zo veilig en vertrouwelijk is als een afspraak in het Radboudumc. De Zorg Messenger van KPN brengt een beveiligde verbinding tot stand. Dat betekent dat er geen derden mee kunnen kijken. Alléén uw zorgverlener neemt deel aan het videogesprek, verder niemand. KPN kan niet meekijken en de gesprekken worden niet opgeslagen.

Houd er rekening mee dat we niet kunnen voorkomen dat mensen aan uw kant van de videoverbinding meekijken of meeluisteren. Wilt u niet dat anderen uw gesprek volgen of gegevens zien? Zorg dan dat u voor het videogesprek in een aparte ruimte gaat zitten.

Verhinderd?

Neem dan uiterlijk 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Zo voorkomt u dat we de kosten van de afspraak in rekening moeten brengen.

Zorg Messenger gebruiken: de handleidingen


Stap 1 Videogesprek plannen

U plant het videogesprek gewoon bij een medewerker van de polikliniek, net als een consult in het Radboudumc. Vervolgens ontvangt u een afsprakenbrief van het Radboudumc en/of ziet u uw afspraak verschijnen in mijnRadboud.

lees meer

Stap 1 Videogesprek plannen

U plant het videogesprek gewoon bij een medewerker van de polikliniek (telefonisch of aan de balie), net als een consult in het Radboudumc.

Vervolgens ontvangt u een afsprakenbrief van het Radboudumc en/of ziet u uw afspraak verschijnen in mijnRadboud. Voor meer informatie over het videogesprek wordt u in de brief en in mijnRadboud verwezen naar www.radboudumc.nl/videogesprek.

Stap 2 Bericht van KPN (e-mail)

U ontvangt een e-mail van KPN waarin staat dat er een videogesprek met u gepland is. Deze e-mail heeft u ook nodig om de applicatie Zorg Messenger te installeren en een account aan te maken.

lees meer

Stap 2 Bericht van KPN (e-mail)

(Let op: heeft u al eerder een videogesprek gevoerd via KPN Zorg Messenger en beschikt u al over de applicatie en een account? Dan kunt u deze stap overslaan.)
 
Zodra u door uw polikliniek bij KPN bent aangemeld voor een videogesprek, ontvangt u van KPN een e-mail. Op dat moment kunt u de applicatie Zorg Messenger installeren en een account aanmaken. In de mail van KPN staan buttons die u hierbij helpen. Zolang u de mail van KPN niet heeft ontvangen kunt u géén account aanmaken. We raden u ook aan de applicatie pas te installeren op het moment dat u de mail heeft gehad*.

Installeren van de applicatie

De Zorg Messenger is een gratis applicatie die u kunt downloaden via de Google Play Store (Android) of Appstore (iOS). Het installeren van de app doet u eenmalig. Bij volgende videogesprekken kunt u gebruik maken van dezelfde app.
 
We adviseren u de KPN Zorg Messenger pas te installeren zodra u een e-mail van KPN heeft ontvangen. De button in de mail leidt u naar de Google Play Store of Appstore en de Zorg Messenger verschijnt dan automatisch in beeld, waarna u kunt starten met downloaden (u kunt ook handmatig zoeken op Zorg Messenger). Na de installatie wordt u direct begeleid bij het aanmaken van een account.

Aanmaken van een account

Om een videogesprek te kunnen voeren heeft u een account nodig bij KPN Zorg Messenger. Het aanmaken van een account doet u eenmalig. Bij volgende videogesprekken kunt u gebruik maken van hetzelfde account.
U kunt het account alléén aanmaken wanneer uw polikliniek u heeft aangemeld voor het gebruik van de Zorg Messenger en u hiervan een mail van KPN heeft ontvangen. U start dan met installatie van de applicatie en wordt vervolgens via enkele stappen geholpen bij het aanmaken van een account.
 
*Het kan zijn dat u de mail van KPN pas enkele dagen voorafgaand aan uw afspraak ontvangt. Indien u 48 uur voorafgaand aan uw videogesprek nog geen mail van KPN heeft ontvangen, vragen we u contact op te nemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.
 

Stap 3 Een videogesprek starten

Net als bij een afspraak in het Radboudumc raden we u aan ruim van te voren ‘aanwezig te zijn’. In geval van een videogesprek is het raadzaam circa 10 minuten voorafgaand aan uw afspraak alvast de app te openen en in te loggen bij de Zorg Messenger.

lees meer

Stap 3 Een videogesprek starten

(Let op: voor het voeren van een videogesprek heeft u een applicatie en account bij Zorg Messenger nodig. Heeft u dit nog niet? Check dan of u een e-mail van KPN heeft ontvangen op het e-mailadres dat bij uw polikliniek bekend is. Zo ja, loop dan direct de stappen door die in de mail beschreven staan. Zo niet, neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.)

Starten van het videogesprek

We raden u aan circa 10 minuten voorafgaand aan uw afspraak onderstaande stappen te doorlopen:
 1. Log in bij KPN Zorg Messenger (applicatie) op uw tablet of telefoon
 2. Er opent zich een scherm met hierop een overzicht van de videogesprekken die voor u gepland staan of al zijn geweest. Zorg ervoor dat u, in geval van meerdere afspraken, het juiste gesprek kiest. Controleer dus de datum en tijd.
 3. Vervolgens komt u in een chat terecht. Wij noemen deze chat de ‘digitale wachtkamer’. U kunt nu wachten tot uw zorgverlener beschikbaar is.
  1. In de chat zit u samen met een medewerker van de polikliniek. U kunt geen berichten sturen naar de medewerker tenzij expliciet anders wordt aangegeven.
  2. Zodra uw zorgverlener aan de chat wordt toegevoegd, kan het videogesprek beginnen en verschijnt er een oproep in beeld (groen vakje waar u op moet klikken).
  3. Net zoals in een ‘echte’ wachtkamer, kan het zijn dat u even moet wachten op uw zorgverlener. Tijdens het wachten mag uw apparaat op stand-by springen. Zodra het videogesprek kan starten hoort u een ringtone en kunt u ‘opnemen’. U komt dan weer in de chat en kunt vervolgens op het groene vlakje klikken. (let op: bij Apple apparaten adviseren we u bij het horen van de ringtone op de notificatie te klikken, dan komt u direct weer in de chat terecht. Als u opneemt op een andere manier kan het zijn dan u opnieuw de app moet openen.)
 4. Indien u meldingen (pop-ups) krijgt, is het belangrijk dat u toestemming geeft voor het gebruik van de microfoon en de camera.

Handleiding met screenshots