Over FoodforCare
Voeding levert een belangrijke bijdrage aan uw welzijn en herstel. Daarom besteden wij veel aandacht aan goede voeding met essentiële voedingsstoffen.
lees meerOver FoodforCare
Voeding levert een belangrijke bijdrage aan uw welzijn en herstel. Daarom besteden wij veel aandacht aan goede voeding met essentiële voedingsstoffen. Voeding die u juist nú goed kunt gebruiken. Al onze gerechten maken wij van verse en pure ingrediënten. Dat merkt u aan de smaak, geur en kleur van ons eten en drinken. En daar zijn we trots op.
Hoe werkt het?
Wij bieden u 7 keer per dag een assortiment van kleine gerechten aan. Hierbij hebben we al een selectie voor u gemaakt op basis van uw persoonlijke wensen, dieet en allergieën. Al onze gerechten hebben een verantwoorde portiegrootte. U bepaalt zelf welke en hoeveel gerechten u op dat moment wilt nuttigen.
Uw dieet en allergieën
In uw persoonlijk dossier staat informatie over de voeding die u nodig heeft. Wij gebruiken deze informatie om uw gerechten zorgvuldig samen te stellen en houden hierbij rekening met allergieën en of u bijvoorbeeld zoutbeperkt, energierijk of glutenvrij moet eten.
U kunt altijd vragen stellen over uw voeding aan de voedingsassistent. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid koolhydraten of eiwitten in elk gerecht.
In gesprek over voeding
Het eten en drinken wordt u elke dag aangeboden door uw voedingsassistent. U ziet hem of haar dus meerdere keren per dag. Als u een vraag of opmerking heeft over onze voeding, dan hoort uw voedingsassistent dit graag. Hij of zij kan u adviseren of een toelichting geven over de samenstelling van uw voeding.
Doorontwikkelen FoodforCare
Het Radboudumc wil het voedingsconcept verder blijven verbeteren en doet daarom onderzoek, met steun van de FoodforCare Foundation, naar de effecten van voeding op behandeling en herstel.
Zelf eten meenemen
Wilt u tijdens uw opname zelf eten meenemen? Overleg dit dan altijd eerst met uw behandelend arts in verband met eventuele dieetbeperkingen en informeer naar de mogelijkheden van een patiëntenkoelkast -en magnetron. Er gelden strenge eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. lees meerZelf eten meenemen
Het Radboudumc besteedt veel aandacht aan veilige en gezonde voeding. In dit ziekenhuis krijgt u eten en drinken dat bijdraagt aan een voorspoedig herstel volgens het FoodforCare concept. Het voedingsaanbod op de afdeling is zeer divers. Informeer bij de voedingsassistent op de afdeling naar het precieze aanbod.
In het Radboudumc gelden strenge eisen en regels op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Deze eisen en regels liggen wettelijk vast en zijn er om te voorkomen dat u als patiënt ziek wordt van het eten.
Het meebrengen van een warme maaltijd raden wij af. De kans op bederf is groot. Het risico op een voedselinfectie is bij mensen met een verminderde weerstand nog groter.
Als u toch voedingsmiddelen/maaltijden van thuis wilt meenemen, dan gelden hiervoor de volgende regels:
Overleg met arts en/of verpleegkundige
- De afdeling waar u bent opgenomen moet de faciliteiten kunnen bieden om een maaltijd van thuis goed op te slaan (een aparte patiëntenkoelkast en magnetron).
- Vraag voordat u voedingsmiddelen/ maaltijden van thuis wilt gebruiken altijd bij uw behandelend arts na of het verantwoord is of deze voeding in het ziekenhuis gebruikt kan worden en of u eventueel rekening moet houden met een bepaald dieet, aangepaste dikte van de voeding of andere beperkingen (zoals voorbereidingen van onderzoek en interactie met medicatie). Attendeer ook uw familie en/of bezoek hierop.
Voorschriften voor het meenemen van voeding van thuis
Vooraf
- Sommige voedingsmiddelen zijn bederfelijk en niet handig om mee te nemen. Risicovolle producten zijn: soep, vlees en vleeswaren, vis, rauwkost, (geschild) fruit en zuivelproducten. Wij adviseren u om van deze producten zo weinig mogelijk van thuis mee te (laten) brengen. Voorverpakt eten, dat niet gekoeld bewaard hoeft te worden heeft het minste risico zoals bijvoorbeeld koek, cake, zoutjes, noten,
- Neem de algemene hygiënemaatregelen in acht bij het bereiden van maaltijden.
- Was altijd uw handen vooraf aan het bereiden van maaltijden;
- Voorkom kruisbesmetting door apart keukengerei te gebruiken voor rauwe en gare producten;
- Zorg dat vlees, vis, kip en ei door en door gegaard wordt;
- Gebruik geen producten waarvan de THT (tenminste houdbaar tot) of TGT (te gebruiken tot);
- Koel bereide producten snel af en plaats ze daarna in de koelkast.
- Bewaar de maaltijd van thuis in uw koelkast, tot het moment dat u op bezoek gaat.
- Verpak de maaltijd goed afgedekt.
- Voorzie de maaltijd van naam en geboortedatum van de patiënt, datum waarop deze bereid is en de datum tot waarop het product gebruikt mag worden (max 24 uur na bereiding).
- Vervoer de maaltijd(en) gekoeld in een koelbox/koeltas met koelelementen.
- Voedingsmiddelen, die niet door het ziekenhuis verstrekt worden, dienen bij voorkeur direct genuttigd te worden of te worden opgeslagen in de “patiëntenkoelkast”.
- Zorg ervoor dat het door u meegebrachte voedingsmiddelen/maaltijd van thuis direct wordt genuttigd of onmiddellijk in de patiëntenkoelkast wordt gezet.
- Wanneer u het product op de afdeling in de koelkast zet, moet dit voorzien zijn van naam en geboortedatum van de patiënt, datum van bereiden datum to wanneer dit product gebruikt mag worden (THT datum: max.24 uur bewaren na moment van bereiden)
- Stickers liggen bij de koelkast op de afdeling.
- De maaltijden mogen alleen genuttigd worden door de patiënt waarvoor de maaltijd gestickerd is.
- Het eventueel opwarmen van de maaltijd dient te gebeuren door een medewerker van het ziekenhuis in de daarvoor bestemde patiëntenmagnetron.
- Indien de uiterlijke gebruiksdatum is overschreden (max. 24 uur ), wordt de maaltijd door de voedingsassistent verwijderd uit de koelkast.
- Ook niet (goed) gestickerde maaltijden of niet goed afgedekte maaltijden worden verwijderd.
- Ongeopende pakken/flessen zijn 3 dagen houdbaar (72 uur), mits gekoeld bewaard en goed afgesloten.
- Bij het openen van een verpakking dient de datum van openen vermeldt te worden middels een sticker op de verpakking en de uiterste bewaardatum (THT datum).
Tot slot
Het is de verantwoordelijkheid van de patiënt zelf om maaltijden van buiten het ziekenhuis te gebruiken. Het Radboudumc is niet aansprakelijk voor meegebrachte voedingsmiddelen/maaltijden van thuis.Vragen?
Mocht u over deze pagina nog vragen hebben, dan kunt u zich wenden tot de voedingsassistent van uw afdeling.
Wij danken u voor uw medewerking.
Informatie in andere talen
Dagindeling
U krijgt een ontbijt, lunch en diner aangeboden, in toegankelijke porties. Tussendoor krijgt u 4 keer een gerecht, shake of snack geserveerd.
lees meerDagindeling
Kleine gerechten verdeeld over de dag
Het FoodforCare-assortiment bestaat uit meer dan 350 gerechten: shakes, smoothies, lunchgerechten, soepen, warme gerechten, salades, desserts, snacks en snoep. U krijgt een ontbijt, lunch en diner aangeboden, in toegankelijke porties. Tussendoor krijgt u drie keer een gerecht, shake of snack geserveerd. U heeft keuze uit 3 verschillende gerechten per ronde en kunt altijd vragen om extra gerechten. Op deze manier zorgt u ervoor dat u voldoende eiwitten en energie binnenkrijgt, wat belangrijk is voor uw herstel.
Dagindeling
- 7.30 uur – 9.00 uur Ontbijt
- 9.45 uur – 11.45 uur Shake
- 12.00 uur – 14.00 uur Lunchgerecht - Salade, broodje en soep
- 14.45 uur – 16.45 uur Snack
- 17.15 uur – 19.15 uur Warme maaltijd - Rond 16.30 uur neemt de voedingsassistent de warme maaltijd met u door.
- 18.00 uur – 20.00 uur Dessert
- 21.00 uur – 22.00 uur Late night snack
Het assortiment
Wij vinden het belangrijk dat u gevarieerd eet en daarom wisselt ons assortiment per dag. Voor uw ontbijt en extra tussendoortjes, heeft de voedingsassistent een standaard assortiment bij zich. bekijk standaardassortimentHet assortiment
Zuivel / dranken | Brood | Hartig beleg | Zoet beleg | Overig |
Volle melk | Brood (diverse soorten) | Jonge kaas | Hagelslag | Rijstwafel |
Halfvolle melk | Knäckebröd | Oude kaas | Vlokken | Mosterd |
Karnemelk | Ontbijtkoek | Komijnekaas | Pindakaas | Ketchup |
Soja melk | Cruesli | Gelderse worst | Appelstroop | Mayonaise |
Soja vla | Brinta | Kalkoenfilet | Jam | Curry |
Volle yoghurt | Beschuit | Runderrookvlees | Chocoladepasta | Ketjap |
Halfvolle yoghurt | Grillworst | Honing | Appelmoes | |
Vanillevla | Ham | Koffiemelk | ||
Optimel framboos of limoen | Gebraden gehakt | Raketijsjes | ||
Chocolademelk | Boterhamworst | |||
Limonade | Smeerkaas | |||
Roomboter | ||||
Halvarine | |