Loopbaan
Jean Persoon
1958
Utrecht
Voordat Jean Persoon aan zijn studie Sociologie begon, vervulde hij zijn militaire dienstplicht en werkte daarna enkele jaren als journalist bij verschillende dagbladen. Tijdens zijn studie was hij in 1958 en 1959 pedagogisch medewerker bij de Van der Hoeven Kliniek (Utrecht). Ook was hij docent aan de sociale school van het Nederlands Katholiek Vakverbond (1960-1971).
1964
Nijmegen
In 1964, na zijn afstuderen, werd Persoon wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Sociale Geneeskunde (hoofd: prof. dr. A.Th.J.M. Mertens) van de Nijmeegse Medische Faculteit. In 1978 volgde zijn benoeming tot lector in de Medische Sociologie aan de Medische Faculteit en aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Dit werd in 1980 omgezet in een gewoon hoogleraarschap en in 1987 in een bijzonder hoogleraarschap. Persoon was verbonden aan de afdelingen Sociale Geneeskunde en Huisartsgeneeskunde.
Samen met prof. dr. F.J.A. Huygen, prof. dr. P.H.J.M. Heydendael, prof. dr. A.C. van de Hout en vele anderen droeg hij bij aan onderzoek in het project ‘Gezin en Ziekte’. Ook werkte hij aan het Nijmeegse Groeionderzoek (prof. dr. F.P.G.M. van der Linden). Later participeerde hij aan het regionaal onderzoek naar de samenhang tussen de leefwijze en gezondheid onder de bevolking.
Als (gast)docent gaf Persoon colleges en groepsonderwijs aan studenten Geneeskunde en Tandheelkunde. Daarnaast doceerde hij aan de basiscursussen Bedrijfsgeneeskunde en Jeugdgezondheidszorg. Samen met prof. dr. P.H.J.M. Heydendael gaf Persoon cursussen gespreks- en discussietechniek aan onder andere huisartsen, bedrijfsgeneeskundigen, verpleegkundigen, tandartsen, arbeidskundigen en begeleiders van AWBZ-geïndiceerden.
Persoon was (co)auteur van ruim 70 publicaties. Hij was promotor bij 15 promovendi en betrokken bij vele promoties als copromotor of lid van de manuscriptcommissie.