Personen Joost Drenth

Joost Drenth

 • Geboren: 4 augustus 1963 (Kerkrade)
 • Benoeming: 2006


Loopbaan Joost Drenth

1990 Maastricht

Joost Drenth is Maag-, Darm- en Leverarts (MDL-arts) op de afdeling MDL van het Radboudumc. Hij behaalde zijn artsenbul aan de Universiteit van Maastricht in 1990. Na de verplichte militaire dienst (1998) als toegevoegd arts-officier bij het hoofdkwartier van de Allied Forces Central Europe, Brunssum (AFCENT), werd hij opgeleid als internist in het Radboudumc.

1996 Nijmegen

Drenth startte zijn opleiding als internist / klinisch onderzoeker met een AGIKO-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij bestudeerde toen de klinische aspecten van het hyper-IgD en periodieke koortssyndroom (HIDS). Hierop promoveerde hij in 1996 cum laude. In 1998 ontving hij een beurs vanwege de Niels Stensen Stichting. Deze maakte het hem mogelijk om in Généthon (Evry, Frankrijk) de genen te ontdekken die verantwoordelijk zijn voor HIDS en Muckle-Wells syndroom.

2000 Nijmegen

syndroom.In 2000 startte hij met de opleiding tot MDL-arts aan het Radboudumc. Met een beurs van de Koninklijke Nederlandse Academie van Kunst en Wetenschappen (KNAW) verrichtte hij onderzoek naar de moleculaire achtergrond van chronische alvleesklierziekten. In 2002 verbleef hij gedurende twee jaar in de NIH, Bethesda, USA. Daar ontdekte hij het gen voor de polycysteuze leverziekte. Hiermee verwierf hij een persoonlijke VIDI-subsidie van NWO.

2006 Nijmegen

In juli 2006 werd hij benoemd op de leerstoel Moleculaire Gastro-enterologie en Hepatologie aan het Radboudumc. Ook is hij aangesteld als principal investigator. Zijn onderzoek is gericht op het ontrafelen van de moleculaire pathogenese en optimaliseren van de behandeling van leverziekten en specifiek polycysteuze leverziekte. Als arts heeft hij de verantwoordelijkheid voor de zorg van patiënten met leverziekten. Hij initieert en neemt deel aan internationale onderzoeken naar de klinische behandeling van leverziekten. Hij schreef meer dan 250 peer-reviewed tijdschriftartikelen en is redacteur van het nederlandstalige leerboek Leverziekten. Regelmatig is hij reviewer voor een breed scala aan medische tijdschriften.

In 2010 werd hij benoemd tot afdelingshoofd van de afdeling MDL van het Radboudumc. Hij bekleedt sinds 2011 de kernleerstoel Maag-, Darm- en Leverziekten. Daarnaast is hij opleider voor het specialisme MDL in de opleidings- en onderwijsregio Arnhem, Nijmegen en Den Bosch.Neven­activiteiten

 • (Bestuurs)lid van een groot aantal gremia, waaronder het instituut voor genetische en metabole ziekten (RUNM), de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie en de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie en Hepatologie.
 • Lid van de National Society Committee en Education Committee van de United European Gastroenterology Federation.
 • Associate editor van The Netherlands Journal of Medicine (2004-2008).
 • Adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (sinds 2009).

Leeropdracht

Maag-, Darm- en Leverziekten

Opleiding

 • 1975-1983 Middelbare school (Atheneum β, Sancta Maria College, Kerkrade)
 • 1983-1990 Universiteit (Geneeskunde, University of Limburg, Maastricht)
 • 1996 Promotie (cum laude) (Katholieke Universiteit Nijmegen) Promotor: prof. dr. J.W.M. van der Meer
 • Titel proefschrift: Hyper-IgD syndrome a life with fever
 • 1999 Specialisatie (internist, UMC St Radboud) Opleiders: prof. dr. A. van ‘t Laar en prof. dr. J.W.M. van der Meer
 • 2004 Specialisatie (MDL-arts, UMC St Radboud) Opleider prof. dr. J.B.M.J. Jansen