Personen Joost Hoenderop

Profiel

prof. dr. Joost Hoenderop


Over Joost Hoenderop

Joost Hoenderop is hoogleraar Moleculaire Nierfysiologie, heeft een achtergrond in de moleculaire biologie en behaalde zijn PhD in medische wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen in 2000. lees meer

Over Joost Hoenderop

Joost Hoenderop is hoogleraar Moleculaire Nierfysiologie, heeft een achtergrond in de moleculaire biologie en behaalde zijn PhD in medische wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen in 2000. Vervolgens bekleedde hij een EMBO-beurs aan het Instituut voor Farmacologie en Toxicologie aan de Universiteit van Lausanne, Zwitserland.

Zijn onderzoeksinteresses omvatten de regulatie van Ca2 + en Mg2 + transport in epithelia met een specifieke focus op de moleculaire regulatie van epitheliale Ca2 + en Mg2 + kanalen (TRPV5&6 en TRPM6&7), leden van de transient receptor potential (TRP) kanalen. Recente onderzoeken geven aan dat deze kanalen functioneren als poortwachters om de extracellulaire Ca2 + - en Mg2 + -balans te behouden, wat cruciaal is voor de ontwikkeling en functie van zoogdieren. Zijn huidige werk richt zich op de functionele aspecten van deze kanalen met behulp van een uitgebreide aanpak die studies omvat over epitheliale cellijnen en dierlijke knock-outmodellen, identificatie van regulerende partners en elektrofysiologische analyse van kanaalactiviteit.
 

Functie(s)

  • hoogleraar

Onder­scheidingen

  • Een prestigieuze ZonMw Vernieuwingsimpuls beurs
  • Carrière programma van de Nierstichting
  • EURYI award van de European Science Foundation
  • Medewerkers
  • Intranet