Personen Leo Joosten

Profiel

prof. dr. Leo Joosten


Over Leo Joosten

Leo Joosten is als pathobioloog geïnteresseerd in afweermechanismen van de gastheer die worden aangestuurd door pathogene micro-organismen die resulteren in chronische ontsteking. lees meer

Over Leo Joosten

Leo Joosten is als pathobioloog geïnteresseerd in afweermechanismen van de gastheer die worden aangestuurd door pathogene micro-organismen die resulteren in chronische ontsteking. Huidige projecten verkennen de rol van Toll-like receptoren (TLR), Nod-achtige receptoren (NLR, en C-type lectine receptoren (CLR) als herkenning van pathogenen, met de nadruk op Borrelia burgdorferi. Dit laatste pathogeen is het veroorzakende agens van de ziekte van Lyme. In aanvullende projecten wordt de rol van het inflammasoom en de autofagie-machine in de pathogenese van de ziekte van Lyme onderzocht.

Nast infectieziekten werkt professor Joosten aan metabole gerelateerde ziekten zoals diabetes type 2, atherosclerose en jichtartritis. De huidige onderzoeksprojecten maken gebruik van primaire cellen (bijvoorbeeld PBMC), muismodellen van infecties, induceerbare transgene muizen en verschillende gen-deficiënte muizen. Hij is hoofd van het laboratorium voor experimentele geneeskunde en medewerker van de afdeling geneeskunde.

Functie(s)

  • full professor mechanismen van ontstekingsziekten
  • Medewerkers
  • Intranet