Personen Mireille Broeders

Profiel

prof. dr. Mireille Broeders



Over Mireille Broeders

Mireille Broeders raakte voor het eerst betrokken bij kankerscreening tijdens haar promotie (Radboud Universiteit, 2004), waarin ze de impact evalueerde van het Nijmeegse borstscreeningsprogramma, dat al halverwege de jaren ‘70 van de vorige eeuw tot stand kwam. In het afgelopen decennium heeft ze een onderzoekslijn ontwikkeld om de meerwaarde te bepalen van de introductie van gepersonaliseerde en op risico gebaseerde benaderingen in de huidige, op leeftijd gebaseerde, kankerscreeningprogramma's, met de nadruk op borstkankerscreening.

Een belangrijke vraag die als hoogleraar moet worden beantwoord, is of gepersonaliseerde screeningsstrategieën, afgestemd op het individuele risico op kanker van een persoon, de balans tussen voordelen en nadelen van screening kunnen verbeteren, zowel voor personen met een lager als hoger dan gemiddeld risico op kanker. Om deze vraag te beantwoorden, startte Mireille de landelijke PRISMA-studie en creëerde een uniek screeningcohort waarin alle informatie om het individuele risico van een vrouw op borstkanker te beoordelen is verzameld bij 50.000 vrouwen.

De resultaten van PRISMA komen de komende vijf jaar beschikbaar en zullen naar verwachting de basis vormen voor een evidence-based beleidsbesluit over gepersonaliseerde borstkankerscreening in Nederland. Mireille: "Van cruciaal belang is dat we ook begrijpen of deze nieuwe gepersonaliseerde op risico gebaseerde benadering acceptabel is voor burgers en gezondheidswerkers. Onze studies geven tot dusver sterk aan dat communicatie de sleutel zal zijn bij de introductie van deze nieuwe aanpak."

Op basis van de ervaring met het bevolkingsonderzoek borstkanker zal ook worden gekeken naar personalisering van andere bestaande en mogelijk nieuwe screeningsprogramma’s voor kanker. Daarnaast dienen innovaties, bijvoorbeeld nieuwe screeningstests of ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, zich in snel tempo aan. Maar, zeker in de bevolkingsonderzoeken die miljoenen burgers raken, moet zorgvuldig geëvalueerd worden of ‘nieuw’ ook inderdaad ‘beter’ is.


Functie(s)

  • hoogleraar
  • full professor

Nevenfuncties

  • Scientific supervisor bij het Landelijk Referentiecentrum voor Bevolkingsonderzoek.

Social media


Researchfunctie

  • full professor

Afdeling IQ Health

IQ Health verwerft en verspreidt kennis en methodologie over het voorkomen van ziekten en het verbeteren van de zorg.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet