Personen Roshan Cools

Profiel

prof. dr. Roshan Cools


Over Roshan Cools

Roshan Cools is hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie en hoofdonderzoeker bij het Donders Center for Cognitive Neuroimaging. Haar onderzoeksgebied is menselijke cognitieve neuropsychiatrie. lees meer

Over Roshan Cools

Roshan Cools studeerde experimentele en neuropsychologie aan de Universiteit Groningen en voltooide een ‘master of philosophy’ in experimentele psychologie aan de University of Cambridge (U.K.). In 2003 promoveerde ze aan die laatste universiteit op onderzoek naar de rol van dopamine in cognitieve en motivationele stoornissen bij de ziekte van Parkinson. Van 2002 tot 2006 werkte Cools als junior research fellow aan het St. John’s College te Cambridge. In diezelfde periode verbleef ze twee jaar als postdoctoral fellow aan het Helen Wills Neuroscience Institute van de University of California, Berkeley CA. In 2002 en 2006 verwierf ze bovendien twee research fellowships van de Royal Society of London. In 2007 kwam ze terug naar Nederland en werd Principal Investigator bij het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging.

Cools ontving verschillende subsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Human Frontiers Science Program en de Hersenstichting. Haar onderzoek is gericht op het verwerven van inzicht in de rol van hersenstoffen, zoals dopamine en serotonine, in de cognitieve en motivationele processen die centraal staan in de neuropsychiatrie. Meer specifiek onderzoekt ze de rol van de belangrijkste oplopende neuromodulatoren (bijv. Dopamine en serotonine) in de cognitieve en motivationele controle van besluitvorming, met als uiteindelijk doel ons begrip en de behandeling van een breed scala van neuropsychiatrische aandoeningen (bijv. Impulsbeheersingsproblemen) te bevorderen , ADHD en de ziekte van Parkinson). Daartoe combineert ze cognitieve wetenschap, psychofarmacologie, functionele en chemische neuroimaging, TMS en patiĆ«ntonderzoek. Ze ontving een James McDonnell Scholar Award, de jonge onderzoeker uit 2012 van de Cognitive Neuroscience Society, Vidi en Vici Awards van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de onderzoeksbeurs van het Radboud en een Human Frontiers Science Program.


Functies

  • hoogleraar (Primair)

Nevenfuncties

  • 2012 - Bestuurslid Rathenau Instituut
  • 2013 - Lid 'Association for Psychological Science'
  • 2016 - Lid Vidi Commissie NWO
lees meer

Nevenfuncties

  • 2012 - Bestuurslid Rathenau Instituut
  • 2013 - Lid 'Association for Psychological Science'
  • 2016 - Lid Vidi Commissie NWO
  • 2014 - Lid van de adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie
  • Medewerkers
  • Intranet