Projecten Goed om te weten!

Goed om te weten!

In het Radboudumc zijn koffiebekers te vinden met verschillende boodschappen. Al deze boodschappen hebben te maken met leefstijl en gezondheid. Als Radboudumc vinden we het belangrijk om bij zowel onze patiënten als medewerkers en studenten hier aandacht voor te vragen.

Boodschappen


Kom in beweging dat geeft je gezonde energie

Regelmatig sporten en bewegen is goed voor uw gezondheid. Maar hoeveel moet u bewegen? En welke beweging is goed voor u? De Beweegrichtlijnen geven antwoord op deze vragen. lees meer

Kom in beweging dat geeft je gezonde energie

Regelmatig sporten en bewegen is goed voor uw gezondheid. Maar hoeveel moet u bewegen? En welke beweging is goed voor u? De Beweegrichtlijnen geven advies over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid. Ook laten de beweegrichtlijnen zien welke beweging goed voor u is.

Bij het Radboudumc zetten we ook in op actief herstel. Dit doen we vanuit de visie dat het stimuleren van bewegen vóór, tijdens en ná de ziekenhuisopname beter is voor uw herstel. Daarbij staan u en uw behandeltraject centraal en niet uw bed. Zorgverleners zullen zoveel stimuleren dat u actief bent tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Lees waarom bewegen belangrijk voor u is rondom een opname op onze webpagina Beter uit Bed.


Moment voor jezelf even rust, zo weer door

Juist in een periode waarin we geconfronteerd worden met ziekte en stress is het belangrijk om ook af en toe stil te staan, een moment voor uzelf te nemen.

lees meer

Moment voor jezelf even rust, zo weer door

Juist in een periode waarin we geconfronteerd worden met ziekte en stress is het belangrijk om ook af en toe stil te staan, een moment voor uzelf te nemen. Hiervoor bent u dag en nacht welkom in onze Stilteruimte (route 700): een ruimte voor iedereen die stilte zoekt of even tot rust wil komen. Het Radboudumc Centrum voor Mindfulness biedt via online lessen van de Blue Zone mindfulness aan. Mindfulness is de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Het bewust en zonder oordeel aandacht geven aan het moment. Het gebeurt velen van ons regelmatig dat onze aandacht afdwaalt door de stroom van gevoelens, gedachten, zorgen, eisen en verantwoordelijkheden. Door uw aandacht te sturen leert u hiervan afstand te nemen.


Weet wat je eet gezond eten, appeltje eitje

Goede voeding is van belang om gezond te blijven en kan het herstel in een fase van ziekte en/of revalidatie bevorderen. In een fase van ziekte en/of herstel kan er een risico op ondervoeding ontstaan en zijn voldoende eiwitten en energie van groot belang. lees meer

Weet wat je eet gezond eten, appeltje eitje

Goede voeding is van belang om gezond te blijven en kan het herstel in een fase van ziekte en/of revalidatie bevorderen. De richtlijnen goede voeding van het Voedingscentrum passen bij uitstek in een gezonde leefstijl.
In een fase van ziekte en/of herstel kan er een risico op ondervoeding ontstaan en zijn voldoende eiwitten en energie van groot belang. Op onze webpagina Adviezen voor een energie- en eiwitrijke voeding vindt u tips hierover.

Rookvrij voor elkaar naar een rookvrije generatie

Sinds 1 januari 2020 is het terrein rondom het Radboudumc rookvrij. We kiezen heel bewust voor rookvrij en niet voor een rookverbod. lees meer

Rookvrij voor elkaar naar een rookvrije generatie

Sinds 1 januari 2020 is het terrein rondom het Radboudumc rookvrij. We kiezen heel bewust voor rookvrij en niet voor een rookverbod. Want we weten dat mensen roken omdat ze verslaafd zijn en dat ze geen overlast of gezondheidsklachten (bij een ander) willen veroorzaken. Daarom helpen we patiënten, medewerkers en studenten als ze willen stoppen met roken. Want we zorgen voor elkaar. 

Waarom kiest Radboudumc voor Rookvrij

  • We zien in ons ziekenhuis dagelijks de gevolgen van rookgedrag.
  • We zijn heel goed in het behandelen van rookgerelateerde ziekten, maar willen ook werken aan de preventie daarvan. Dat zijn we verplicht als zorginstelling.
  • We willen als zorginstelling een voorbeeld stellen: u moet niet door een rookgordijn hoeven lopen als u ons ziekenhuis bezoekt.
  • Daarbij zijn we consequent: we helpen niet alleen onze patiënten te stoppen met roken, maar ook onze medewerkers en studenten.

Begeleiding stoppen met roken voor patiënten

We willen u niet voorschrijven hoe u uw leven moet leven en welke keuzes u moet maken, maar als u wilt stoppen met roken, dan kunt u op verschillende manieren ondersteuning hierbij krijgen/vragen. Bijvoorbeeld via:
  1. het Universitair Gezondheidscentrum Heyendael
  2. uw huisarts
  3. www.sinefuma.nl
  4. www.ikstopnu.nl
Dit kan individueel of in groepsverband. De kosten van begeleiding bij Stoppen Met Roken (SMR) worden vergoed vanuit het basispakket. Bij de meeste zorgverzekeraars wordt uw eigen risico hiervoor niet aangesproken. 
  • Medewerkers
  • Intranet