Op dinsdag 25 maart bracht de nationale monitoringscommissie van het Sectorplan Medische en Gezondheidswetenschappen een werkbezoek aan het Radboudumc. Deze commissie adviseert het ministerie van OCW over de voortgang van het sectorplan en de toekomst van de middelen na 2028. Met die bril op toonde de commissie zich uitermate positief over onze aanpak, met name over hoe we de sectorplanmiddelen inzetten om strategisch te investeren in onderzoek, onderwijs en loopbaanontwikkeling.
Wat houdt het sectorplan in?
Het sectorplan Medische en Gezondheidswetenschappen is een landelijk initiatief waarbij jaarlijks 40 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor alle UMC’s. Doel: onderzoekers en docenten meer ruimte geven om grote maatschappelijke vraagstukken aan te pakken en het bieden van loopbaanperspectief. Dit gebeurt door structurele versterking via extra personele inzet en vaste aanstellingen. De bredere ambitie is helder: versnellen op gezondheid.
De Radboudumc thema's: preventie, data en therapie
Het Radboudumc ontvangt jaarlijks circa 5 miljoen euro uit het sectorplan en investeert dit gericht in drie inhoudelijke thema’s :
1. Preventie
Binnen de tegel Preventie wordt onderzoek en onderwijs rond preventieve gezondheidszorg versterkt vanuit de ‘Preventiehub’; een groep van 15 stafleden die vanuit hun expertise werkt aan het verbinden en versnellen van onderzoeks- en onderwijsactiviteiten rondom het Radboudumc-strategische thema Preventie. Expertise op het gebied van o.a. epidemiologie, data, gedragsverandering, de effecten van leefstijlverandering en citizen science wordt ingezet om Radboudumc- en regionale preventieprojecten vooruit te helpen.
Ook wordt er in de academische werkplaats Public Health AMPHI geïnvesteerd. Daarnaast worden coassistenten opgeleid in het voeren van het leefstijlgesprek in het leefstijlzorgloket, waar wordt gezorgd voor een warme overdracht van de patiënt naar de eigen leefomgeving om hun specifieke leefstijlzorgvraag verder op te pakken. In een aantal wijken van Nijmegen zijn zogenoemde Fieldlabs operationeel geworden, waar studenten onderwijs krijgen en onderzoek kunnen doen naar preventievragen die vanuit de wijk komen en zo de relatie tussen het sociale en medische domein leren kennen. Er wordt hierbij samengewerkt met de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
2. Data-gedreven innovatie en AI
We werken aan een data-gedreven gezondheidszorg door data uit diagnostiek en continue monitoring te structureren ter ondersteuning van analyse, integratie en interpretatie voor verdere implementatie. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe AI-methoden voor analyse van multimodale en longitudinale data. Een voorbeeld hiervan is het Grand Challenge platform (www.grand-challenge.org). Via dit platform stellen we wereldwijd grote medische datasets beschikbaar, waarmee algoritmen gevalideerd en verbeterd kunnen worden. Verder versterken we diagnostiek en behandeling van zeldzame ziekten via Europese netwerken en patiëntregistraties. In de Innovatieve Klinische Proeftuin bundelen we expertise voor data-gedreven digitale zorg, inclusief e-Health. Tot slot investeren we in onderwijs met een nieuwe Master Medical Data Science en de postacademische scholing van AI for Health.
3. Therapie-ontwikkeling voor zeldzame aandoeningen
In Nederland leven ca 1 miljoen mensen met een zeldzame ziekte, waar nog bijna geen behandelingen voor zijn. Met de Therapy Accelerator for Rare Diseases - Radboudumc richten we ons op deze uitdaging. We ondersteunen onderzoek (call for use cases en adviesloket), versterken innovatie van verschillende onderzoekslijnen (1.preklinische modellen, 2.van genetische en cellulaire therapie naar clinical trial, 3. clinical trial design en 4. farmacometrie), ontwikkelen onderwijs (nieuwe master specialisatie Drug Development) en bevorderen een open samenwerking zowel binnen het Radboudumc als buiten het Radboudumc in netwerken en publiek-private samenwerkingen. Een recent voorbeeld is de opening van het adviesloket, waar onderzoekers laagdrempelig advies kunnen vragen om hun onderzoek naar therapie-ontwikkeling voor een zeldzame aandoening te versnellen richting patiënt (Therapy Accelerator for Rare Diseases advisory desk).
Carrièrepaden en onderwijs centraal
Een belangrijk uitgangspunt binnen alle drie de tegels is het creëren van duidelijke carrièrepaden voor onderzoekers en docenten. Radboudumc ontwikkelde en implementeerde in de afgelopen jaren een carrièrepad voor onderzoekers, waarin wetenschappelijk talent al vroeg vertrouwen en ondersteuning krijgt om door te ontwikkelen, en staff scientists hun specialistische kennis kunnen delen. Daarnaast zijn er carrièrepaden gericht op onderwijs en patiëntenzorg in ontwikkeling. Deze carrièrepaden worden ook afgestemd met de andere umc's. Hiermee draagt het sectorplan bij aan duurzame versterking van wetenschappelijke kwaliteit én loopbaanperspectieven binnen het Radboudumc en goede afstemming op landelijk niveau.
Impressie van de dag