Radboudumc

print
Soorten beugels

Er zijn binnenbeugels en buitenbeugels. Binnenbeugels zitten vast (vaste apparatuur) of los (losse beugel of plaatapparaat) in de mond. Een orthodontist onderzoekt welk type beugel nodig is. Daarvoor maakt hij afdrukken van het gebit, en röntgen- en digitale foto's van het hoofd en de tanden.

Klachten

In het begin kan een beugel lastig zijn met eten en praten. Meestal gaat dat over. 

Draag de beugel op de voorgeschreven tijden

Het is belangrijk dat u de beugel draagt op de voorgeschreven tijden. Als u de beugel te weinig draagt, werkt hij helemaal niet.

Tandenpoetsen en schoonmaken

Met een beugel is het lastiger om tanden en kiezen goed schoon te houden. Poets de tanden na elke maaltijd. Neem bijvoorbeeld een tandenborstel mee naar school of naar het werk. Ook de beugel moet u elke dag goed schoonmaken.

Buitenbeugels

Een buitenbeugel gebruiken we meestal bij jongeren om de groei van de kaak te beïnvloeden. De bovenkaak groeit dan iets minder dan normaal, terwijl de onderkaak wel gewoon doorgroeit. De kaken gaan daardoor beter op elkaar passen. Soms gebruiken we een buitenbeugel om de achterste kiezen naar achter te duwen. Daardoor komt er meer ruimte voor andere tanden en kiezen.

Hoe ziet de buitenbeugel eruit?
We  plaatsen ringetjes (bandjes) over de kiezen achterin de bovenkaak. Op deze ringetjes zitten buisjes waardoor we een dikke metalen draad (de beugel) in de mond schuiven. De draad komt naar buiten bij de lippen en loopt langs de wang naar achter. Een elastieken band om de nek of het achterhoofd spant de beugel aan. Vaak combineren we een buitenbeugel met andere beugels.

Wanneer draagt u de beugel?
Soms moet u de buitenbeugel de hele dag dragen. Vaak is het voldoende om de beugel 's nachts en een aantal uren overdag te dragen.

Vaste beugels (binnenbeugels)

Meestal zit de binnenbeugel verkleefd aan de buitenzijde van de tanden en kiezen. Het is ook mogelijk om de beugel aan de binnenzijde van de tanden te plaatsen. Deze beugel is iets duurder en de voorbereiding en controles duren vaak iets langer. De beugel werkt hetzelfde als een beugel die aan de buitenzijde van de tanden vastzit.

Hoe ziet de binnenbeugel eruit?
De beugel zit vast op de tanden en kiezen. U kunt hem dus niet zelf uit de mond halen. Met een speciale lijm plakken we kleine stalen slotjes (brackets) of ringetjes met zo’n slotje op de tanden en kiezen. Aan die slotjes maken we een veerkrachtige metalen boog vast. Deze boog kunnen we bijstellen of vervangen door een zwaardere boog. Vaak gebruiken we veertjes en elastiekjes om de tanden en de kiezen langs die draad te laten schuiven. Ongeveer één keer per 6 tot 8 weken komt u op de poli om de boog aan te passen. 

Klachten
Soms zijn de tanden en kiezen wat gevoelig na het plaatsen of bijstellen van de beugel. Ook kan de beugel in het begin de tong en wangen wat irriteren. Deze klachten gaan vanzelf over.

Ga zorgvuldig om met de beugel
De dunne bogen kunnen gemakkelijk breken of verbuigen. Door hard, taai en kleverig eten kunnen de slotjes losgaan. Suiker, snoep en zoetigheid kunnen makkelijker gaatjes veroorzaken. Ook door tandenpoetsen kan de beugel beschadigen. De orthodontist legt uit hoe u het best uw tanden kunt poetsen.

Losse beugels (binnenbeugels)

Losse beugels zijn bedoeld om de tanden op de juiste plek te duwen of om de groei van de kaken te beïnvloeden.

Losse beugel om de tanden op de juiste plek te duwen
Een losse beugel om de tanden op de juiste plek te duwen bestaat uit een plastic plaatje dat tegen het gehemelte en de binnenkant van de tanden zit. Er zitten metalen haakjes en veertjes aan en soms ook een schroef. De veertjes en de schroef duwen de tanden naar de goede plaats. U kunt de beugel zelf in- en uitdoen. De haakjes grijpen om de kiezen zodat de beugel goed blijft zitten. U draagt de beugel dag en nacht, dus ook tijdens het eten.

Losse beugel om de groei van de kaken te beïnvloeden
Een losse beugel om de groei van de kaken te beïnvloeden bestaat uit een boven- en een onderbeugel die aan elkaar vastzitten. Net als de buitenbeugel laten we hiermee de onder- en bovenkaak zo groeien dat ze uiteindelijk op elkaar passen. Vooral bij deze beugel is het belangrijk deze volgens het advies van de orthodontist te dragen. Als de stand van de kaken zich niet aanpast tijdens de groeiperiode, dan is er geen alternatief meer, behalve een operatie aan de kaken.

neem contact met ons op:

www.orthodontics.nl/orthodontie

Voor aanmelden kunt u een aanmeldformulier invullen.
Voor niet dringende zaken is er een contactformulier.

Wilt u iemand spreken:
Poli vakgroep Orthodontie en Craniofaciale Biologie
Telefoon: (024) 361 4072