

Geestelijke Verzorging en Pastoraat
Troost, kracht, moed en inspiratie kunnen net zo belangrijk zijn als een goede medische behandeling. Daarom ondersteunen wij u graag daarbij. Wilt u een geestelijk verzorger spreken, vraag dan uw verpleegkundige of bel 024 - 36 13320.
lees meerGeestelijke Verzorging en Pastoraat
Gesprekken
Een opname, onderzoek of behandeling in het ziekenhuis kan een ingrijpende ervaring zijn en u gevoelens van kwetsbaarheid, machteloosheid, verwarring en eenzaamheid geven. U en uw naasten worden bovendien vaak geconfronteerd met ingewikkelde keuzes. Het kan fijn zijn om met iemand te kunnen praten die u vertrouwelijk en belangeloos bijstaat om samen met u te kijken wat er leeft bij u, wat u kracht en inspiratie geeft en hoe u verder kunt gaan. Gesprekken kunnen u helpen om weer wat rust en ruimte te voelen en om verder te kunnen. Ook in de nieuwe situatie voor u en uw naasten.
Rituelen
Daarnaast kan de geestelijk verzorger u bijstaan met rituelen, bijvoorbeeld bij afscheid nemen of voorafgaand aan een ingrijpende behandeling. We gaan uit van rituelen die passen bij uw levensbeschouwelijke achtergrond. Dat kan bijvoorbeeld een rituele wassing zijn. Of ook bidden, ziekenzegen of ziekenzalving en doop. Ook kunnen we een ritueel ‘op maat’ ontwerpen als u iets anders wilt. Het kunnen markeren van belangrijke momenten in het leven kan voor iedereen helpend zijn.
Vieringen / bezinningsbijeenkomsten
Zondagmorgenaanbod
Vóór de coronaperiode deed de dienst Geestelijke Verzorging & Pastoraat (DGVP) op zondagmorgen een aanbod ter bezinning, voor patiënten en bezoekers. Nu gaan wij daar opnieuw mee starten.
Elke derde zondag van de maand is er een algemene, niet religieuze bezinningsbijeenkomst, ‘Zin in Zondag ’, gericht op alle patiënten.
Naast deze algemene bijeenkomsten vieren we Kerst en Pasen met een christelijk geïnspireerde viering: op kerstavond 24 december 2022 en op Paasmorgen 9 april 2023.
Iedereen is hartelijk welkom bij alle bijeenkomsten en vieringen!
Praktische informatie
Wanneer?
Elke derde zondag van de maand, van 10.00 – 11.00 uur; dit jaar op: 18 september, 16 oktober, 20 november, 18 december 2022.
Waar?
De bijeenkomsten vinden plaats in het Atrium, in het Experience Center, route 6 vanuit het ziekenhuis. Het Experience center is ook rechtstreeks van buitenaf bereikbaar, rechts van de Hoofdingang, op de kop van het grasveld.
Hoe?
Vrijwilligers zorgen voor het vervoer van patiënten naar de bijeenkomst.
Verdere info?
Bel het secretariaat van de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat, 024 – 36 133 20. Of vraag ernaar bij uw verpleegkundige.
Stilteruimte
Vlakbij de hal, aan de centrale as van het ziekenhuis vindt u de Stilteruimte: een ruimte voor stil zijn, een kaarsje aansteken, of gebed (route 700). Er is in de stilteruimte een aparte gedeelte voor moslims.
De stilteruimte is dag en nacht open voor iedereen.
Registratie
Alle geestelijk verzorgers die deel uitmaken van de vaste staf zijn lid van de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGVZ) en tevens geregistreerd bij de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV). Zij hebben allen een levensbeschouwelijke zending of binding.
Contact
Wilt u een geestelijk verzorger spreken? Vraag uw verpleegkundige een afspraak voor u te maken. Of bel met het secretariaat van de dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat: T (024) 361 33 20. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.
Opleiding
Wij hebben ook altijd een aantal bijna of net afgestudeerde geestelijk verzorgers in opleiding. Kijk voor meer informatie op de pagina Onderzoek en Onderwijs.
Meer informatie
Voor meer informatie over wat geestelijke verzorging inhoudt kunt u kijken op www.geestelijkeverzorging.nl
Contact met de afdeling
Sylvia Ebbeng
Managementassistente
Reinier Postlaan 4 (route 941) 6525 GC Nijmegen.
(024) 361 33 20
Postadres:
Postbus 9101 (huispost 941) 6500 HB Nijmegen.
contactformulier
Contact met de afdeling
Petra Kersten
Secretaresse
secretariaat.gvp@radboudumc.nl
(024) 361 33 20
contactformulier

Zin in zondag bijeenkomsten 2023
Een uur met muziek, teksten, stilte, ontmoeting,
op adem komen ...
met andere ogen kijken ...
er mogen zijn zoals je bent ...
samen met anderen ...
zomaar ...
zin in zondag ...
U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst, georganiseerd door Geestelijke Verzorging & Pastoraat. Natuurlijk zijn ook uw naasten welkom. Aan het slot van de bijeenkomst is er koffie en thee voor ieder.
lees meerZin in zondag bijeenkomsten 2023
Een uur met muziek, teksten, stilte, ontmoeting.
op adem komen ….
met andere ogen kijken …
iets nieuws horen …
er mogen zijn zoals je bent …
samen met anderen …
zomaar …
zin in zondag …
U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst, georganiseerd door Geestelijke Verzorging & Pastoraat. Natuurlijk zijn ook uw naasten welkom. Aan het slot van de bijeenkomst is er koffie en thee voor ieder.
Bezinningsbijeenkomsten Zin in Zondag
Datum en tijd: zondag 19 februari 2023, 10.00 uur
Plaats: Experience center, M260.-1
Gastheer/gastvrouw: Wim Smeets en Dionysis Plessas
Koor: Duo Ais Muziekatelier
Datum en tijd: zondag 19 maart 2023, 10.00 uur
Plaats: Experience center, M260.-1
Gastheer/gastvrouw: Nelleke ten Napel-Roos en Jacqueline van Meurs
Koor: Soliste Doreen van den Bosch
Zondagviering PASEN 1e paasdag
Datum en tijd: zondag 9 april 2023, 10.00 uur
Plaats: Experience center, M260.-1
Voorganger: Anneke de Vries
Gastheer/gastvrouw: Dionysis Plessas en Janique van Schaijk
Koor: Zangvereniging Cantemus Nijmegen
Datum en tijd: zondag 16 april 2023, 10.00 uur
Plaats: Experience center, M260.-1
Gastheer/gastvrouw: Koda Jonker en Jocelyn van Nieuwenhuijzen
Koor: Soliste Doreen van den Bosch
Zin in Zondag 19 maart: Een nieuwe lente
De lente breekt aan, de vogels beginnen te fluiten, de natuur beweegt. Zelf veranderen we ook ieder jaar. Welke ervaringen hebben jou veranderd afgelopen jaar en waar sta je nu? Wanneer laat je los en kun je vertrouwen op het onbekende?
lees meerZin in Zondag 19 maart: Een nieuwe lente
Informatie voor verpleegkundigen:
Elke derde zondag van de maand organiseert de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat voor patiënten en hun naasten een bezinnende bijeenkomst: ‘Zin in Zondag’. Het is gericht op iedereen, het is geen kerkdienst. We bieden patiënten ‘even iets anders op zondagmorgen’: een moment en een plaats om op verhaal te komen, door muziek en tekst en in ontmoeting met anderen
Nodig patiënten en hun naasten uit
Wij als geestelijk verzorgers gaan niet zelf bij alle patiënten langs. Graag vragen we jullie om op zaterdag patiënten uit te nodigen. Gebruik hiervoor de flyers met meer informatie of verwijs naar onze website. Elke verpleegafdeling heeft een groen formulier ontvangen waarop je de aanmeldingen kan noteren. Draag dit over aan je collega’s van de dagdienst van zondag.
Liever geen patiënten met complexe verzorging. Wel zijn er altijd twee verpleegkundigen aanwezig bij de bijeenkomst, met toegang tot Epic i.v.m. de behandelwensen.
Tijdschema zondagochtend
De bijeenkomst is zondag van 10.00-11.00 uur. Vóór 9.00 uur bellen onze vrijwilligers of de opgegeven patiënten (en naasten) erbij zijn en hoe zij naar het Experience Center komen (bed/rolstoel/lopend). De patiënten worden vanaf 9.15 uur patiënten opgehaald door een vrijwilliger. En worden rond 11.00 uur weer terug naar de verpleegafdeling begeleid. Houd voor de verzorging van de patiënt rekening met dit tijdschema.
Heb je vragen?
Op zondagmorgen zijn we bereikbaar op telefoonnummer 92496 / 92497. Of neem contact met ons op via de meldkamer telefoonnummer 19000.

Beluister een podcast
Luister naar de podcast 'Krachtbron' of 'Stilte in het ziekenhuis'. kies een podcastBeluister een podcast
Krachtbron
Dit is een serie podcasts waarin de geestelijk verzorgers uit het Raboudumc mensen aan het woord laten over hun levensverhaal en wat daarin voor hen van waarde is. Luister naar Krachtbron via Spotify of de website.
De eerste podcast: Stilte in het ziekenhuis
Ans Bertens, geestelijk verzorger in het Radboudumc, vertelt in een interview met Lekker Stil over stilte in het UMC en de stilteruimte. Beluister de podcast via de website Lekkerstil.

Gespreksthema’s
Een behandeling kan het leven op zijn kop zetten. Wij bieden u graag ondersteuning bij het uitspreken van wat u bezighoudt en bij het vinden van uw weg. Mogelijke gespreksthema's staan hieronder. lees meerGespreksthema’s
- Keuzes: Ik moet keuzes maken maar ik weet niet wat het beste is.
- Hoop: Zal ik weer beter worden, zal ik weer uit de voeten kunnen, wat kan er weer?
- Beren op de weg: Wat staat mij te wachten, hoe moet het thuis, ik kan het niet aan.
- Teleurstelling: Wat komt er nog terecht van mijn plannen, ik wilde zo graag...
- Toekomst: Wat ligt er nog in het verschiet, hoe zal mijn leven zijn na deze opname, mijn toekomst is onduidelijk.
- Verdriet: Het wordt nooit meer zoals het was, er is veel wat mij pijn doet, ik heb spijt van dingen.
- Inspiratie: Ik wil graag met iemand over mijn geloof praten.
- Verbinding: Met wie of wat ben ik verbonden, blijft dat zo, ik raak mensen kwijt en krijg er anderen bij.
- Bidden: Ik wil het wel, maar ik kan het niet.
- Levensverhaal: Ik kijk terug op mijn leven, wat is mij overkomen, ik wil de balans opmaken, ik heb goede en slechte ervaringen.
- Angst: Wat gaat er met mij gebeuren, ik ben bang, komt het nog wel goed met mij, ik weet het niet.
- Loslaten: Ik moet veel loslaten, hoe doe je dat, wat geeft mij houvast?
PAR DGVP PatiëntenAdviesRaad
De DGVP heeft een eigen PatiëntenAdviesRaad, die zich richt op de ervaringen van patiënten omtrent zingeving, levensvragen, spiritualiteit... Wilt u een ervaring delen of misschien meer weten over ons werk?
lees meer
Intercultureel zorgconsulenten voor niet-westerse migranten
Verschillen in cultuur en geloofsovertuiging kunnen problemen geven in het contact met uw arts of verpleegkundige. De intercultureel zorgconsulent kan u daarbij helpen. lees meer
Moreel beraad
Morele kwestie? lees meerMoreel beraad
Wanneer in de kliniek een morele kwestie speelt of een moreel dilemma wordt ervaren, kunnen artsen bij de kennisgroep Ethiek van de Gezondheidszorg een moreel beraad of andersoortige ethiekondersteuning aanvragen. Doel is om op methodische wijze de kwestie/het dilemma, en met name de morele dimensie ervan, te analyseren en waar nodig tot een afgewogen (behandel)beslissing te komen die ten goede komt aan de patiënten, naasten en zorgverleners.
Moreel beraad is een multidisciplinair overleg onder leiding van een ethicus waarin de betrokken zorgprofessionals hun perspectieven op de kwestie of het dilemma (meestal één specifieke casus) delen en een gezamenlijke zoektocht inzetten naar argumenten voor a) handelen en zorg ten goede van de patiënt (en naasten) en/of b) focus op verdere samenwerking tussen zorgprofessionals.

Stilteruimte
Vlakbij de hoofdingang (route 700) vindt u de Stilteruimte: een ruimte voor iedereen die stilte zoekt of even tot rust wil komen. In de Stilteruimte is een aparte ruimte voor moslims. De ruimte is dag en nacht open voor iedereen.