Afdelingen Intensive Care mijnIC Nieuws Radboudumc wint landelijke kinderreanimatiecompetitie

9 juni 2023

De Kinder IC van het Radboudumc heeft op 8 juni de landelijke kinderreanimatiecompetitie gewonnen. Deze competitie werd gehouden tussen de zeven umc’s tijdens het congres van de NRR (Nederlandse Reanimatie Raad) en Venticare in ’s-Hertogenbosch.

Kinderreanimaties komen in Nederland niet vaak voor. Des te meer om dit goed te trainen en heel serieus te nemen. De Venticare Reanimatie Competitie Kinderen beoogt dat het niveau van de reanimatie-skills verder verbetert binnen de teams, het enthousiasme wordt overgedragen op collega’s, en dat zorgverleners zich nog zekerder voelen op het moment dat een reanimatie tijdens een dienst voorkomt.

De kinder IC’s van de umc’s gingen met elkaar de strijd aan. Ze moesten live een reanimatie uitvoeren bij een kindersimulatiepop, begeleid door acteurs die levensecht de ouderrol vervulden. Ook namen een MMT-arts en een ambulanceverpleegkundige deel aan het scenario.

Casus

De casus was als volgt: Een baby van 5 kilogram wordt op de SEH al reanimerend binnen gebracht. Er werd al 40 minuten gereanimeerd, en bij de laatste ritmecheck was er een asystolie te zien (er is geen elektrische geleiding meer in de hartkamers, red.). Ouders zijn erg emotioneel aanwezig en de MMT-arts werd gemaand bij de ouders te blijven, waarna ze op afstand rustig aanwezig waren.

Na de overdracht aan het kinderreanimatieteam werd er doorgegaan met de reanimatie volgens protocol. Al snel werd overwogen of dat het doorgaan met reanimeren nog zinvol zou zijn. Dit betekent dat de baby zou komen te overlijden. 

Dit team heeft deze moeilijke beslissing genomen. Ouders moesten worden voorbereid op het overlijden van hun baby. Ze werden gevraagd erbij te komen en kregen de baby op schoot, waarna het is overleden.

Er moest live een reanimatie uitgevoerd worden bij een kindersimulatiepop, acteurs speelden levensecht de ouderrol.

Beoordeling

De teams werden beoordeeld op het uitvoeren van de reanimatie volgens de NRR-protocollen, met daarbij onder meer aandacht voor teamwork, rol- en taakverdeling in het team, aandacht voor de ouders, overdracht van patiënt naar het ziekenhuis, en het juist handelen bij (no-)shockscenario’s. Nadat alle teams onafhankelijk van elkaar het scenario hadden doorlopen, was het tijd voor de jury om in beraad te gaan. Aan het einde van het congres werd de uitslag bekend gemaakt.

‘Nog meer vertrouwen’

Priscilla Siep-Bierman, high care kinderverpleegkundige, is trots op het Radboudumc als beste kinderreanimatieteam: ‘Deze winst is een bekroning op het harde trainen van ons als team. Het laat zien wat we in huis hebben als Kinder IC, dat we goed op elkaar zijn ingespeeld en goed kunnen samenwerken. Daarnaast heeft het trainen een belangrijke rol omdat dit het niveau van onze skills nog verder verhoogd. 

Dat de casus voor de baby en ouders niet goed is afgelopen, maakt dat er aandacht in dit scenario was voor communicatie tijdens het overlijden van een kind; iets wat niet makkelijk is voor iedereen maar we ook als professionals duidelijk niet uit de weg gaan.

Nu het Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg is gelanceerd, verwachten wij als Kinder IC mogelijk een toename van (traumatische) kinderreanimaties. De winst van de kinderreanimatiecompetitie geeft ons nog meer vertrouwen om deze specifieke zorg goed te kunnen leveren.’

‘De winst laat zien dat als Kinder IC goed op elkaar zijn ingespeeld en goed kunnen samenwerken.’

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet