Afdeling Intensive Care


Over de afdeling

Op de Intensive Care liggen ernstig zieke patiënten bij wie een of meer belangrijke lichaamsfuncties zijn uitgevallen of worden bedreigd, zoals ademhaling of bloedsomloop.

lees meer

Over de afdeling

Op de Intensive Care liggen ernstig zieke patiënten bij wie een of meer belangrijke lichaamsfuncties zijn uitgevallen of worden bedreigd, zoals ademhaling of bloedsomloop. Medische apparatuur neemt de bedreigde lichaamsfuncties over. Patiënten staan 24 uur per dag onder intensieve controle.

Spoedopname of geplande opname

Sommige patiënten weten vooraf dat zij naar de IC gaan, bijvoorbeeld na een grote operatie. Voor andere patiënten, en zeker ook hun naasten, komt een opname onverwachts. Patiënten die een ernstig trauma hebben opgelopen, komen met de helikopter of ambulance naar ons ziekenhuis. 
 

Contact


Intensive Care
(024) 361 72 73

stel een vraag

Naar de Intensive Care

Ingang: Hoofdingang
Route: 707

bekijk route

Naar de Intensive Care

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 707

Info voor patiënten

Patiënten krijgen op de Intensive Care extra zorg en speciale bewaking. Waar nodig ondersteunen we de belangrijke lichaamsfuncties, zoals ademhaling of bloedsomloop, met speciale apparatuur.

lees meer

Uw kind op de Intensive Care

Wij verplegen kinderen in de leeftijd van 0 tot 16 jaar in een kindvriendelijke omgeving. Ernstig zieke pasgeborenen komen niet op de kinder-IC, maar gaan naar de afdeling Neonatologie-IC (NICU).

lees meer

Oefenbad IC

Het oefenbad van de Intensive Care van het Radboudumc is het eerste oefenbad ter wereld waarin ook patiënten kunnen oefenen die afhankelijk zijn van beademingsapparatuur.

lees meer

Ontwenning beademing

Sommige patiënten kunnen moeilijk ontwend worden van kunstmatige beademing. Afdeling Intensive Care verricht diagnostiek en adviseert bij de behandeling van deze patiënten.

lees meer

Ontwenning beademing

Kunstmatige beademing

Kunstmatige beademing is een medische behandeling waarbij een machine de functie van de longen voor een deel overneemt. De machine voorziet de longen van zuurstof via een buisje dat bij de patiënt in de keel geplaatst is.

Kunstmatige beademing is een levensreddende behandeling voor ernstig zieke patiënten, bijvoorbeeld na een ongeluk, een grote operatie of als gevolg van een ernstige infectie. Als de oorzaak van de ernstige ziekte behandeld is, wordt kunstmatige beademing zo snel mogelijk gestopt en ademt de patiënt weer zelf.

Moeilijke ontwenning

Sommige patiënten kunnen moeilijk ontwend worden van de beademingsmachine. Daardoor is langdurig kunstmatige beademing noodzakelijk.

Oorzaken:

  • Door langdurige beademing kunnen de ademspieren verzwakt zijn.
  • De longen kunnen beschadigd zijn door infecties.
  • Het hart kan het bloed niet meer voldoende rondpompen waardoor zuurstofgebrek in organen ontstaat, bijvoorbeeld in de ademspieren.
  • Zeldzame aandoeningen kunnen een rol spelen, zoals pulmonale hypertensie (verhoogde druk in de longslagader), spierziekten (myopathie), of afwijkingen in de regulatie van hormonen.

Onderzoek

Onderzoek naar de oorzaak van moeilijke ontwenning van de beademing is soms complex en kan daarom niet in ieder ziekenhuis uitgevoerd worden. Bij afdeling Intensive Care werken mensen met veel expertise op dit gebied. Ook hebben we speciale apparatuur tot onze beschikking om diagnostiek te verrichten.

Gedurende enkele dagen, meestal 3 tot 5, verblijft de patiënt op de afdeling Intensive Care. In die periode verrichten we een groot aantal onderzoeken die duidelijk maken waarom de patiënt afhankelijk blijft van de beademingsmachine.

De resultaten van de testen bespreken we in een team van artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Op basis daarvan formuleren we een behandeladvies. Dit bespreken we met de patiënt en de familie. Dan sturen we een uitgebreid rapport naar de verwijzende arts. Deze behandelt de patiënt verder.


Informatie­folders

Hier vindt u folders van de afdeling Intensive Care.

lees meer

voICe

De afdeling Intensive Care van het Radboudumc heeft een nieuwe iPad-app ontwikkeld voor IC–patiënten, genaamd voICe.

lees meer

Meer informatie over de afdeling

De afdeling Intensive Care is een level-3-IC. Dat betekent dat we met hightechapparatuur werken en patiënten behandelen met complexe aandoeningen.

lees meer
inloggen