U heeft het advies gekregen om een eiwitbeperkt dieet te volgen. Deze pagina 
geeft u algemene informatie en voedingsadviezen over een eiwitbeperkt dieet. 
Heeft u na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen, dan kan uw diëtist deze vragen beantwoorden.
 

Eiwitbeperkt dieet

U heeft het advies gekregen om de hoeveelheid eiwit in de voeding te minderen. De hoeveelheid eiwit die u per dag mag gebruiken is afhankelijk van gewicht. lees meer

Eiwitbeperkt dieet

U heeft het advies gekregen om de hoeveelheid eiwit in de voeding te minderen.
De hoeveelheid eiwit die u per dag mag gebruiken is afhankelijk van gewicht.
U ontvangt van de diëtist een advies hoeveel gram eiwit u per dag mag
gebruiken. Bij een eiwitbeperkt dieet zijn er geen voedingsmiddelen verboden. Het gaat
om de totale hoeveelheid eiwit die u per dag binnenkrijgt. Binnen de toegestane
maximale hoeveelheid eiwit per dag kunt u variëren. Eiwitrijke producten of een
eiwitrijke maaltijd kunnen dus wel, maar dan moet u de rest van de dag minder
eiwit nemen dan gebruikelijk.
 

Eiwit

Eiwitten zijn voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben als bouwstenen voor ons lichaam. Ons lichaam, onder andere de spieren, bestaat uit eiwitten. lees meer

Eiwit

Eiwitten zijn voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben als bouwstenen voor
ons lichaam. Ons lichaam, onder andere de spieren, bestaat uit eiwitten. Eiwitten
hebben een rol bij het onderhoud en herstel van alle lichaamscellen. Door natuurlijke ‘slijtage’ moeten lichaamscellen dagelijks worden vervangen met behulp van
eiwit uit de voeding.
De gemiddelde Nederlandse voeding voor volwassenen bevat ongeveer 70 - 90
gram eiwit per dag. Dit is meer eiwit dan het lichaam gemiddeld nodig heeft.
 

Eiwit in de voeding

Eiwit komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vleeswaren, vis, kaas, melk en melkproducten. Daarnaast bevatten noten, vleesvervangers en andere sojaproducten ook eiwit. lees meer

Eiwit in de voeding

Eiwit komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vleeswaren, vis, kaas,
melk en melkproducten. Daarnaast bevatten noten, vleesvervangers en andere
sojaproducten ook eiwit. Om niet teveel eiwit te gebruiken wordt geadviseerd deze
producten te beperken. Deze producten heeft u in beperkte hoeveelheden wel
nodig omdat ze andere waardevolle voedingsstoffen leveren.

De volgende voedingsmiddelen bevatten veel eiwit:

  • vlees, vis, gevogelte, wild
  • melk en melkproducten
  • kaas en eieren
  • noten en pinda’s
  • sojaproducten
  • peulvruchten

De volgende voedingsmiddelen bevatten weinig eiwit:

  • brood
  • aardappelen
  • groenten, fruit
  • rijst
  • deegwaren zoals macaroni en spaghetti

De volgende voedingsmiddelen bevatten geen eiwit:

  • margarine, roomboter, halvarine, bak- en braadvet en alle oliesoorten
  • suiker
  • zuurtjes, schuimpjes
  • zoet broodbeleg
  • thee, koffie, frisdrank, limonade
  • bindmiddelen zoals: aardappelmeel, custard, maïzena
  • kruiden, specerijen, azijn, bouillonpoeder, ketjap, mosterd, sambal, tomatenpuree
De opbouw van de eiwitten in voedingsmiddelen verschilt. De verschillende onderdelen van de eiwitten hebben ieder een andere functie in het lichaam. Het is
daarom belangrijk om goed te variëren om zo veel mogelijk verschillende eiwitten
en dus bouwstenen op te nemen.
 

Variatielijst

Om variatie en een mogelijk andere verdeling over de dag in uw dieet aan te brengen kunt u de volgende variatielijst gebruiken. lees meer

Variatielijst

Brood

In plaats van 1 snee brood (à 35 gram = 3 gram eiwit) kunt u gebruiken:
  • 1 snee roggebrood
  • 1 snee krentenbrood zonder spijs
  • 1 snee suikerbrood
  • 1 croissant
  • 3 beschuiten of 3 knäckebröd, 3 plakjes ontbijtkoek

Smeersel

Roomboter, (dieet)margarine en (dieet)halvarine bevatten geen eiwit. U kunt deze
producten naar wens gebruiken.

Broodbeleg

De volgende producten bevatten geen of zeer weinig eiwit:
  • jam, suiker, vruchtenhagelslag, anijshagel, muisjes
  • honing, marmelade, stroop
  • sandwichspread, groentespread, selderijsalade
  • tomaat, komkommer(salade), fruit

Vleeswaren

In plaats van 1 plak magere vleeswaar (à 15 gram = 3 gram eiwit) kunt u het volgende gebruiken:
  • 1 ½ plak gemiddeld vette vleeswaren zoals leverworst, leverpastei, cervelaatworst, boerenmetworst, cornedbeef, ham met vetrand
  • 2 plakken vette vleeswaren zoals bacon, mager spek, palingworst, boterhamworst of vette ham
Magere vleeswaren zijn rookvlees, fricandeau, achterham zonder vetrand, kip-en kalkoenfilet,
runder- en varkensrollade, lever, tong, magere casselerrib, pekelvlees.

Kaas

In plaats van 1 plak volvette (48+) kaas (à 20 gram = 5 gram eiwit) kunt u het
volgende gebruiken:
  • smeerkaas (20 gram)
  • 20+ kaas (15 gram)
  • 30+ kaas (20 gram)
  • 40+ kaas (20 gram)
  • Brie 60+ (30 gram)
Door de smeerkaas dunner te smeren kunt u eiwitten besparen. Eventueel kunt
u dubbele boterhammen (2 sneden brood en 1x beleg) maken. Zo kunt u meer
boterhammen met hartig beleg gebruiken.

Melk en zuivelproducten

In plaats van 1 glas melk (à 150 ml = 5 gram eiwit) kunt u het volgende gebruiken:
  • 1 glas karnemelk, yoghurt, chocolademelk (à 150 ml)
  • 1 schaaltje pap, vla (à 150 ml)
  • 3 bolletjes roomijs
  • ½ schaaltje kwark (à 75 ml)

Vlees, vis en gevogelte

In plaats van een ½ portie vlees (à 50 gram rauw gewicht = 10 gram eiwit) kunt u
het volgende gebruiken:
  • 40 gram volvette 48+kaas
  • 50 gram kip
  • 50 gram vis
  • 75 gram tahoe/ tofu
  • 75 gram tempé
  • 75 gram vegetarische hamburger
  • 100 gram quornfilet of quornburger
  • 2 kleine eieren
Bovengenoemde getallen voor vlees, kip en vis gelden allemaal voor het rauwe
gewicht. 

Groenten

Groenten bevatten weinig eiwitten. U kunt groenten naar wens gebruiken.

Aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten

Aardappelen, rijst en pasta bevatten weinig eiwit. U kunt deze producten naar
wens gebruiken. Peulvruchten, zoals bruine bonen en kapucijners, bevatten wel
eiwit. Een opscheplepel (ongeveer 50 gram) levert 4 gram eiwit.

Hartige versnaperingen

Eén handje noten en pinda`s van 20 gram bevat 5 gram eiwit. Eén handje chips
bevat 1 gram eiwit. Kroepoek en zoute stokjes bevatten weinig eiwitten.

Zoete versnaperingen

De volgende versnaperingen bevatten weinig of geen eiwit:
gomballen, hopjes, marshmallows, mentos, kauwgom, pepermunt
toffees, winegums, zuurtjes.
 
 

Voldoende energie

Bij een eiwitbeperkt dieet is het belangrijk dat de voeding voldoende calorieën (energie) bevat. Wanneer de voeding te weinig calorieën bevat, valt u af en wordt er lichaamsweefsel afgebroken waarbij ook lichaamseiwitten. lees meer

Voldoende energie

Bij een eiwitbeperkt dieet is het belangrijk dat de voeding voldoende calorieën
(energie) bevat. Wanneer de voeding te weinig calorieën bevat, valt u af en wordt
er lichaamsweefsel afgebroken waarbij ook lichaamseiwitten. Dit kunt u het beste
zoveel mogelijk voorkomen. Raadpleeg uw diëtist wanneer u
onbedoeld gewicht verliest.
 

Wist u dat

  • Eiwitten niet alleen in eieren zitten
  • Volle melk evenveel eiwit bevat als magere en halfvolle melk
  • Magere vleeswaren meer eiwit bevatten dan vette vleeswaren
  • Magere kaassoorten meer eiwit bevatten dan volvette kaassoorten
  • Vis en kip evenveel eiwit bevatten als vlees
  • Pindakaas evenveel eiwit bevat als kaas
  • Sojamelk en sojavla net zoveel eiwit bevat als gewone melk en vla
  • Vegetarische vleesvervangers ook veel eiwitten kunnen bevatten
  • Fruit (bijna) geen eiwit bevat

Contact

Afdeling Diëtetiek


Heeft u nog vragen?
(024) 361 91 90
  • Medewerkers
  • Intranet