Over koolhydraten

Koolhydraten is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers in onze voeding. Korte keten koolhydraten (snelle suikers) komen in verschillende voedingsmiddelen voor. lees meer

Over koolhydraten

Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers in onze voeding. Koolhydraten zijn grofweg in te delen in zetmeel en suiker. Zetmeel is een relatief langzame koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose. Snelle suikers (korte keten koolhydraten) worden relatief snel opgenomen in het lichaam en zullen de bloedglucose sneller laten stijgen.

Snelle suikers komen in verschillende voedingsmiddelen voor:

  • Als vruchtensuiker in fruit en vruchtensappen
  • Als melksuiker in melk en melkproducten
  • Als suiker in snoep, frisdrank, gebak, koek, honing en suiker uit de suikerpot

Het is niet de bedoeling dat u al deze producten weg laat uit uw voeding. Voor een goede groei van uw kind is het namelijk erg belangrijk dat u een volwaardige basisvoeding binnenkrijgt en daarbij hoort ook fruit en zuivel. Verdeel uw voeding zoveel mogelijk over de dag (6-7 eetmomenten) en zorg voor een gelijkmatige verdeling van koolhydraten over de verschillende eetmomenten.


Aanbevolen hoeveelheden

Binnen de Richtlijnen Goede Voeding voor zwangere vrouwen adviseren we de onderstaande hoeveelheden voeding. lees meer

Aanbevolen hoeveelheden

Onderstaande hoeveelheden worden geadviseerd binnen de Richtlijnen Goede Voeding voor zwangere vrouwen. U kunt afwijken van de hoeveelheden die aangegeven worden als u voor uw zwangerschap gewend was om minder hiervan te eten.

  • Volkorenbrood: 4-7 sneetjes per dag
  • Aardappelen, zilvervliesrijst, volkoren pasta of peulvruchten: 4-5 stuks/ opscheplepels
  • Groenten: minimaal 5 opscheplepels (minimaal 250 gram)
  • Fruit: 2 stuks (200 gram)
  • Zuivel: 2-3 porties (450ml) melkproducten en 40 gram kaas (2 plakken)
  • Vlees(waren), vis, ei en vleesvervanger: 1 portie (100-125 gram) onbereid gewicht
  • Halvarine, (dieet)margarine, vloeibare bak- en braadproducten: 40-50 gram (5 gram per sneetje brood)
  • Dagelijks 1 klein handje ongezouten, ongesuikerde noten (25 gram)
  • Dranken: 1,5-2,0 liter per dag (inclusief zuivel)

Tips bij risico op verhoogde bloedsuikers

Korte keten koolhydraten (snelle suikers), vooral in vloeibare vorm, laten de bloedsuiker snel stijgen. Daarom is het goed om bij risico op verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap, op het volgende te letten. lees meer

Tips bij risico op verhoogde bloedsuikers

Snelle suikers, vooral in vloeibare vorm, laten de bloedsuiker snel stijgen. Daarom is het goed om bij risico op verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap, op het volgende te letten:

  • Gebruik geen suiker in koffie of thee. U kunt suiker eventueel vervangen door zoetstof. Zoetstoffen zijn ook tijdens de zwangerschap niet schadelijk. Voor alle zoetstoffen geldt dat u er niet meer van binnen mag krijgen dan de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). Meer informatie op de website van het Voedingscentrum.
  • Gebruik géén gewone frisdrank, (light) vruchtensap, limonadesiroop en dergelijke. Light/zero frisdrank (zoals sinas-light, casis-light of bronwater met een smaakje) en siroop met 0% suiker zijn wel toegestaan. De voorkeur gaat echter altijd uit naar water of thee.
  • Gebruik niet meer dan 2 porties fruit per dag.
  • Gebruik zo min mogelijk snoep, koek, chips, gebak en dergelijke. U kunt in plaats hiervan bijvoorbeeld een volkoren cracker, een volkoren boterham,   groenten (bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, worteltjes etc) of fruit (maximaal 2 per dag) bij de koffie/thee gebruiken.
  • Gebruik zo min mogelijk zoet beleg op brood. Als u toch zoet beleg wilt gebruiken, doe dit dan dun en op maximaal 1 snee brood per maaltijd.
  • Gebruik geen melkproducten met toegevoegde suikers zoals vla, vruchtenyoghurt, vruchtenkwark en chocolademelk. Ongezoete melkproducten (gewone melk, yoghurt, kwark) en melkproducten gezoet met zoetstoffen zijn wel toegestaan.

Voorbeeld voeding

Hieronder staat een voorbeeld van een goed voedingspatroon met regelmatige koolhydraatverdeling over de dag. Variaties hierop zijn toegestaan.

lees meer

Voorbeeld voeding

Hieronder staat een voorbeeld van een goed voedingspatroon met regelmatige koolhydraatverdeling over de dag. Let op: dit is slechts een voorbeeld. Voor meer informatie over koolhydraten in producten kunt u de app Mijn Eetmeter gebruiken. 
 

Ontbijt Koolhydraten (gram)
2 sneden volkoren brood 30
Besmeerd met halvarine/dieetmargarine -
Belegd met kaas of vleeswaren -
Totaal 30

Variatie: 250ml magere of halfvolle melk met 30 gram brinta of havermout (bevat 31g koolhydraten).
 

Tussendoor Koolhydraten (gram)
1 stuk fruit 15
en/of 1 snee volkoren brood 15
Besmeerd met halvarine/dieetmargarine -
Belegd met kaas of vleeswaren -
Thee zonder suiker -
Totaal 15-30

Variatie: 1 snee volkoren brood staat gelijk aan 2 volkoren knäckebröd of 2 volkoren beschuiten.
 

Lunch Koolhydraten (gram)
2 sneden volkoren brood 30
Besmeerd met halvarine/dieetmargarine -
Belegd met kaas of vleeswaren -
1 glas melk/karnemelk/yoghurtdrink zonder suiker 8
Totaal 38

Variatie: i.p.v. kaas of vleeswaren kunt u ook een (gekookt) ei of zuivelspread gebruiken. Pindakaas of sandwichspread kan eventueel ook maar bevat circa 2 gram koolhydraten per portie (in plaats van 0).
 

Tussendoor Koolhydraten (gram)
1 stuk fruit 15
en/of 1 snee volkoren brood 15
Besmeerd met halvarine/dieetmargarine -
Belegd met kaas of vleeswaren -
Totaal 15-30

 

Avondeten Koolhydraten (gram)
3 kleine aardappelen of 2 opscheplepels volkoren pasta of zilvervliesrijst 24
1 portie vlees, vis, ei of vleesvervanger 10
Bereid in vloeibare margarine of olie -
1 nagerecht: yoghurt zonder suiker (naar wens met suikervrije limonadesiroop) 7
Totaal 41

 

Tussendoor Koolhydraten (gram)
1 glas melk/karnemelk/yoghurtdrink zonder suiker 8
1 klein handje noten 3
Totaal 11

 
Totaal per dag: 150-180 gram koolhydraten

 


Uitleg koolhydraten


Vitamine D en foliumzuur

Gebruik tot de 10e week van de zwangerschap 400µg foliumzuur en tijdens de gehele zwangerschap 10µg vitamine D.

  • Medewerkers
  • Intranet