Over de bevalling

Een bevalling is een unieke gebeurtenis. Wij begeleiden jou en je partner graag op een veilige manier tijdens de bevalling.

lees meer

Over de bevalling

Een bevalling is een unieke gebeurtenis. Wij begeleiden jou en je partner graag op een veilige manier tijdens de bevalling. Ons team staat dag en nacht voor je klaar. 

Wij willen graag zoveel mogelijk aan jouw persoonlijk wensen kunnen voldoen tijdens de bevalling. Hiervoor vragen wij je om samen met je partner thuis een geboorteplan in te vullen en dit te bespreken met je zorgverlener. Hierin laat je weten wat je belangrijk vindt tijdens en na de bevalling.


Verloskamers

Als je bij ons komt bevallen vindt dit plaats in één van onze zeven verloskamers. Wij zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk in ontspannen sfeer kan bevallen met deskundige begeleiding en persoonlijke aandacht.

lees meer

Verloskamers

Als je bij ons komt bevallen vindt dit plaats in één van onze zeven verloskamers. Wij zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk in ontspannen sfeer kan bevallen met deskundige begeleiding en persoonlijke aandacht.

De verloskamers zijn van alle benodigdheden voorzien en bieden privacy voor jou en je partner. Naast het verlosbed heeft iedere verloskamer bewakingsapparatuur. De kamers hebben een douche/bad en toilet. Je partner mag uiteraard altijd bij je blijven. 

De verloskamer heeft een speciale opvangruimte waar de kinderarts de eerste opvang van jouw pasgeboren kindje kan verzorgen als dat nodig is.

Poliklinisch bevallen

Wij hebben een aparte kamer voor poliklinische bevallingen. Hier kom je samen met jouw eigen verloskundige en kraamverzorgende naartoe om te bevallen. Deze kamer is naast onze verloskamers. Mocht het nodig zijn, kunnen wij eventueel snel ondersteuning bieden bij de bevalling.

Begeleiding

Tijdens het verblijf op de verloskamers kan je verschillende zorgverleners tegenkomen. Het team wisselt meestal iedere 8 uur.

lees meer

Begeleiding

Tijdens je verblijf op de verloskamers kun je verschillende zorgverleners tegenkomen. Het team wisselt meestel iedere 8 uur. Wij streven er naar om per dienst een vast team van zorgverleners voor je beschikbaar te stellen.

Het team bestaat uit een:

  1. Verpleegkundige (is eerste aanspreekpunt en geeft de directe zorg aan bed)
  2. Klinisch verloskundige (begeleidt ongecompliceerde bevallingen)
  3. Arts in opleiding tot medisch specialist (begeleidt gecompliceerde bevallingen)
  4. Gynaecoloog (heeft de eindverantwoordelijkheid op de verloskamers)

Het gehele team (inclusief de gynaecoloog) is 24 uur per dag aanwezig in het ziekenhuis. Gezamenlijk proberen we je precies die zorg te geven die jij en je partner nodig hebben.

Er zijn verschillende zorgverleners werkzaam op de verloskamers. Omdat wij zes verloskamers hebben zullen we bij iedere dienst onderling afspreken wie verantwoordelijk is voor welke patiënt. 
De taakverdeling is onder andere gebaseerd op de bevoegdheid. Zo is een verloskundige bevoegd tot het doen van normale bevallingen maar niet voor het doen van kunstverlossingen. Dit is altijd een arts. De dienstdoende gynaecoloog heeft de eindverantwoordelijkheid. Deze is vierentwintig uur per dag in het ziekenhuis.

Zorgverleners in opleiding

Wij zijn een opleidingsziekenhuis. Studenten verloskundigen, co-assistenten, verpleegkundige stagiaires Obstetrie en leerling verpleegkundigen doen bij ons hun praktische opleiding. Indien je bezwaar hebt tegen de aanwezigheid van een student, geef dat dan aan ons aan. Wij zullen dat altijd respecteren.

Complicaties

Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan.

lees meer

Complicaties

Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn het onvoldoende vorderen van de bevalling (ontsluiting of uitdrijving). Afhankelijk van het probleem kan er gekozen worden om weeënstimulerende middelen te geven of om een kunstverlossing of keizersnede te verrichten. Ons team zal je zo goed mogelijk begeleiden.

Thuismonitoring


Na de bevalling

Na de bevalling is het van belang dat je met een aantal zaken rekening houdt.

lees meer

Na de bevalling

Huid op huid contact

Huid op huid contact aansluitend op de bevalling en onafgebroken samenzijn spelen een belangrijke rol in de binding tussen moeder en kind. Veel voordelen hiervan zijn wetenschappelijk aangetoond. Wij streven er naar om jouw baby meteen na de geboorte dicht bij je te leggen. Deze eerste kennismaking is heel bijzonder en hier nemen wij dan ook de tijd voor. Mocht het huid op huid contact om medische redenen moeten worden onderbroken, dan proberen we dit zo snel mogelijk in het halen. In sommige situaties wordt je partner aageboden het huid op huid contact tijdelijk over te nemen.

Borstvoeding

Tijdens het eerste huidcontact met de moeder maken de meeste baby's al aanstalten om aan de borst te drinken. Wij zullen je helpen met het aanleggen van de baby, mocht je borstvoeding willen geven. Zo krijgt de baby al vroeg de eerste waardevolle voeding.

Verzorging baby

Na een tijdje zal de baby in jullie bijzijn verzorgd worden. De baby wordt gewogen en mag zijn eigen kleertjes aan. Alle baby's krijgen dan ook vitamine K.

Bezoek

Na de bevalling is het uiteraard mogelijk om bezoek te ontvangen (bezoektijden). Aansluitend op de bevalling kan dit op de verloskamers op ieder tijdstip van de dag.

Naar huis

Nadat je bijgekomen bent van de bevalling, opgefrist bent, beschuit met muisjes hebt gekregen en samen met je partner hebt kunnen kennismaken met je baby, kan je vaak na enige tijd weer naar huis. Je brengt dan de kraamzorg op de hoogte van jullie vertrek. Wij zullen de 1ste lijn verloskundige bellen.

Naar de verpleegafdeling

Soms is het na de bevalling om medische redenen niet mogelijk om direct naar huis te gaan. Je wordt dan opgenomen op de verpleegafdeling. Je partner mag overdag zoveel mogelijk aanwezig zijn. Daarnaast kan je ook hier bezoek ontvangen, echter hiervoor gelden onze bezoektijden. Je kan ook gebruik maken van het Ronald McDonald huis.  

Tips voor de partner

Je partner gaat bevallen in het Radboudumc. Voor jou en je partner een spannende gebeurtenis. Lees deze tips om je voor te bereiden op jouw bevalling.

lees meer

Behandeling Pijnbestrijding tijdens de bevalling

De geboorte van een kind is een heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Er zijn dingen die je zelf kunt doen tegen de pijn, maar je kunt ook kiezen voor medicijnen: een ruggenprik of een infuus met Remifentanil (pompje).

lees meer

Inleiden van de bevalling