Vacuümextractie of tangverlossing

Als tijdens de bevalling jouw gezondheid of die van je baby in gevaar komt, kunnen we soms kiezen voor een kunstverlossing. De baby wordt dan sneller geboren. Dit kan een bevalling met een vacuümpomp, of een tangverlossing zijn. lees meer

Vacuümextractie of tangverlossing

Waarom een kunstverlossing?

Als je medisch bevalt registreert de verpleegkundige de hartslag van de baby met een CTG apparaat (“hartfilmpje”). Dit gebeurt meestal met tussenpozen tijdens de ontsluiting. Tijdens het persen wordt de hartslag van de baby continu geregistreerd. Soms lijkt het op het hartfilmpje dat de baby in nood begint te raken. De arts kan dan, samen met jou, beslissen dat het verstandig is om de bevalling wat te versnellen. Meestal gebeurt dit door een vacuümextractie.
Het kan ook gebeuren dat je al erg lang aan het persen bent. Na verloop van tijd kan je uitgeput raken. In dat geval kan de arts, in overleg met jou voorstellen om te helpen met een kunstverlossing. Meestal zal dat opnieuw een vacuümextractie zijn.

Voorwaarden voor een vaginale kunstverlossing

De arts kan een vacuümextractie of een tangverlossing alleen uitvoeren bij volledige ontsluiting. Dat wil zeggen dat de baarmoedermond helemaal open staat. Bovendien moet het hoofdje van de baby naar beneden liggen. Ook moet het hoofdje al diep in het bekken liggen. Dan is het namelijk bijna zeker dat het hoofdje door de uitgang past.De arts kiest in de meeste gevallen voor een vacuümextractie. Een tangverlossing wordt nog maar weinig gedaan
 


Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Voorbereiding

Bij bevalling met een vacuümextractie of tangverlossing gebruiken we deze hulpmiddelen om zachtjes het hoofd van je baby naar buiten te trekken tijdens de bevalling. lees meer

Voorbereiding

De vliezen zijn, of worden gebroken. De verpleegkundige haalt de onderste helft van het bed weg. Dit heet een “dwarsbed”. Hierbij legt ze je benen in beensteunen. Meestal zal de arts in overleg met jou voorstellen een knip te zetten tijdens de kunstverlossing. Dit komt omdat de kans op te ver uitscheuren toeneemt bij een kunstverlossing. Door een injectie wordt de bekkenbodem plaatselijk verdoofd voor een knip. De arts maakt de blaas leeg met behulp van een katheter (een slangetje dat in je blaas wordt gebracht).

Vacuümextractie

De vacuüm wordt meestal gedaan met een “kiwi” cup. Deze vacuüm heeft een handmatig pompsysteem waarmee de arts zelf het vacuüm kan creeren. De kiwi wordt op het hoofdje van de baby geplaatst. In sommige gevallen zal de arts beslissen een metalen cup te gebruiken. Deze cup zit vast aan een uitwendig pompsysteem. Voor jou of de baby is er geen merkbaar verschil tussen de twee soorten cups.
Wanneer je een wee krijgt en gaat persen, trekt de gynaecoloog aan de cup. Hij of zij helpt je als het ware een beetje. Als het hoofdje van de baby is geboren, wordt de vacuüm weggehaald. Hierna kan de baby verder geboren worden. Op de plaats waar de cup heeft gezeten zie je een zwelling. Dit is een opeenhoping van vocht die gewoonlijk binnen twee dagen vanzelf weer verdwijnt. Dit kan geen kwaad voor de baby. De baby kan hier wel wat hoofdpijn van krijgen. Daarom krijgen baby’s die met een vacuüm geboren zijn altijd paracetamol.

Tangverlossing

Een tang bestaat uit twee metalen lepels met handgrepen. De gynaecoloog brengt de lepels los van elkaar aan beide kanten van het hoofdje van de baby in. Hij of zij schuift de handgrepen, die buiten de vagina steken, in elkaar. Tijdens de weeën leidt de gynaecoloog het hoofdje met de lepels door het baringskanaal naar buiten. Zodra het hoofdje is geboren verwijdert hij of zij de lepels weer. Hierna kan de baby verder geboren worden. Na de geboorte kan de afdruk van de lepels op het hoofdje van de baby zichtbaar zijn. Deze afdruk verdwijnt geleidelijk in de daarop volgende dagen. Ook baby’s die met een tang geboren zijn krijgen hiervoor paracetamol.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 782

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 782

Na de bevalling

Na de geboorte kijkt een kinderarts je baby na. Hij of zij bespreekt met jou of het verstandig is dat jij en de baby nog even ter observatie op de kraamafdeling opgenomen blijven. Bij een eventuele volgende zwangerschap is de kans op een kunstverlossing niet groter dan bij iedere andere vrouw.

Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet