Over het expertiscentrum
Het Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Urogenitale Aandoeningen is gespecialiseerd in de zorg voor kinderen die problemen hebben met hun urogenitaal stelsel: de nieren, de blaas, de urineleider en de geslachtsorganen. lees meerOver het expertiscentrum
Het Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Urogenitale Aandoeningen is gespecialiseerd in de zorg voor kinderen die problemen hebben met hun urogenitaal stelsel: de nieren, de blaas, de urineleider en de geslachtsorganen.
Het is mogelijk dat uw kind vanaf de geboorte problemen heeft met zijn of haar nieren en urinewegen (urologisch) of geslachtsorganen (genitaal). Kinderen met urogenitale aandoeningen krijgen topzorg in ons expertisecentrum. Onze specialisaties:
- Open blaas en open plasbuis (blaasextrofie en epispadie of hypospadie).
- Aandoeningen van de urinewegen en genitale aanleg (een combinatie van afwijkingen aan de plasbuis, vagina en anus).
- Urologische en blaasfunctiestoornissen bij aandoeningen als een ‘open rug’ (spina bifida).
- Belemmering van de doorstroming van urine bij jongens door klepjes/vliesjes in de urinebuis (posterieure urethrakleppen).
- Proximale (ernstige) hypospadie.
Specifieke informatie over de verschillende aandoeningen vindt u ook via de website van eUROGEN.
Het Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Urogenitale Aandoeningen is erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Onze expertise
Het Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Urogenitale Aandoeningen biedt kinderen specialistische zorg op het gebied van aandoeningen aan het urine- en voortplantingsstelsel.Afspraak maken
U kunt een afspraak voor uw kind laten maken door uw huisarts of verwijzer een brief te laten sturen naar de afdeling Urologie van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. Als het van toepassing is, stuurt uw arts ook digitale foto’s en onderzoeken mee.Adviesaanvraag voor medisch specialisten
De hoofdbehandelaar van de patiënt kan een adviesaanvraag indienen bij het expertisecentrum.
naar formulier
Omgaan met een zeldzame aandoening bij kinderen
De impact en behoeften bij zeldzame aandoeningen zijn anders dan bij ziektes die vaker voorkomen. Waar krijgen u, uw kind en uw gezin mee te maken en wat kunt u doen?
lees meerAandoeningen en behandeling
Orphacodes aandoeningen
Op Orphanet staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum bekijk aandoeningenOrphacodes aandoeningen
Orphanet is een internationaal erkend classificatiesysteem voor zeldzame aandoeningen. Elke zeldzame aandoeningen in de Orphanet database heeft een uniek identificatienummer. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum:
- Niet-syndromale urogenitale kanaalmalformatie (165704)
- Urogenitaal kanaalmalformatie (83001)
- Posterieure urethraklep (93110)
- Geïsoleerde epispadieën (93928)
- Exstrofie van cloaca (93929)
- Exstrofie van blaas (93930)
- Posterieure hypospadie (95706)
Op de Orphanet website staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties.
Niet-syndromale urogenitale kanaalmalformatie
Hieronder vallen vele aandoeningen zoals spina bifida, dubbele aanleg van de urinebuis en neurogene blaasdysfunctie.
Urogenitaal kanaalmalformatie
Dit betreft een aanlegstoornis van het urogenitale kanaal. Hieronder vallen zowel syndromale als niet-syndromale aanlegstoornissen.