Patiëntenzorg Behandelingen Urethraklep verwijderen bij kinderen

Urethraklep verwijderen

Aangeboren vliesachtige kleppen in de plasbuis bij jongens kunnen problemen veroorzaken. De kleppen kunnen de plasstroom naar buiten gedeeltelijk blokkeren. Dit heeft blaasontstekingen tot gevolg die vaak terugkeren. lees meer

Urethraklep verwijderen

Aangeboren vliesachtige kleppen in de plasbuis bij jongens kunnen problemen veroorzaken. De kleppen kunnen de plasstroom naar buiten gedeeltelijk blokkeren. Dit heeft blaasontstekingen tot gevolg die vaak terugkeren. Het probleem kan zich al voordoen voordat het jongetje geboren is. Om erger te voorkomen is een behandeling door de uroloog nodig. Bij een urethraklep resectie verwijdert de arts eventuele ‘kleppen’ in de plasbuis van uw zoon. De operatie vindt plaats in het Kinderurologisch Centrum van het Radboudumc.

Opname

Uw zoon wordt opgenomen op een van de verpleegafdelingen van het Amalia kinderziekenhuis. Uw zoon wordt op de operatiedag opgenomen of de dag voor de operatie. lees meer

Opname

Uw zoon wordt opgenomen op een van de verpleegafdelingen van het Amalia kinderziekenhuis. Afhankelijk van de leeftijd van uw zoon en het tijdstip van de operatie wordt uw zoon:
  • op de operatiedag opgenomen. Uw zoon moet dan nuchter komen.
  • op de dag voor de operatie opgenomen. Uw zoon hoeft dan niet nuchter te komen.
De secretaresse die telefonisch contact met u opneemt, bespreekt dit met u. De opnameduur is gemiddeld 2 dagen. Dit hangt af van het herstel van uw zoon.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Na de behandeling

Na de operatie heeft uw zoon een blaaskatheter. Deze verwijderen we meestal de volgende ochtend in opdracht van de kinderuroloog. Hierna moet uw zoon nog 2 keer goed plassen voordat hij naar huis mag. lees meer

Na de behandeling

Katheter

Na de operatie heeft uw zoon een blaaskatheter. Deze verwijderen we meestal de volgende ochtend in opdracht van de kinderuroloog. Hierna moet uw zoon nog 2 keer goed plassen voordat hij naar huis mag.

Blaaskrampen

De blaaskatheter kan krampen veroorzaken in de blaas. Dit is vervelend en pijnlijk voor uw zoon. Om dit te voorkomen geven we uw zoon 3 keer per dag ‘Oxybutinine’ in de vorm van een drankje of tabletje. Dit geven we niet meer als de blaaskatheter verwijderd wordt.

Pijnbestrijding

Het kan zijn dat uw zoon de eerste dagen na de behandeling nog pijn heeft, met name bij het plassen. Daarom is het belangrijk dat u hem de eerste dag thuis pijnmedicatie geeft.

Nazorg

Thuis mag uw zoon douchen of in bad. Als uw zoon zich goed voelt dan mag hij weer naar het kinderdagverblijf of naar school.

Controle-afspraak

Ongeveer 6 weken na ontslag komt uw kind op controle bij de kinderuroloog, op de polikliniek Amalia kinderziekenhuis


Contact opnemen

Bij bepaalde klachten raden we aan om contact op te nemen met het ziekenhuis. Als het nodig is, kan de geplande afspraak voor de controle op de polikliniek vervroegd worden. lees meer

Contact opnemen

We raden aan om contact op te nemen met het ziekenhuis als:
  • uw kind koorts krijgt
  • uw kind pijn houdt / krijgt bij het plassen
  • minder natte luiers heeft
  • de urine erg gaat ruiken
  • de pijn niet verdwijnt na het gebruik van paracetamol 

Bij één van deze klachten kunt u in overleg met de arts of verpleegkundige bekijken hoe u uw zoon het beste kunt verzorgen. Als het nodig is, kan de geplande afspraak voor de controle op de polikliniek vervroegd worden.

Tijdens kantooruren kunt u telefonisch contact opnemen met (024) 361 38 80 en buiten kantooruren kunt u telefonisch contact opnemen met (024) 361 39 24.


Radboudumc Expertise­centrum Aangeboren Urogenitale Aandoeningen

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Urogenitale Aandoeningen is gespecialiseerd in de zorg voor kinderen die problemen hebben met de nieren, de blaas, de urineleider en de geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet