Over ons expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum Hypofyse is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met hypofyseaandoeningen.

lees meer

Over ons expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum Hypofyse is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met hypofyseaandoeningen. Hieronder vallen onder andere:
  • De ziekte van Cushing (ACTH producerende hypofysetumor)
  • Acromegalie (groeihormoon producerende hypofysetumor)
  • Prolactinoom (prolactine producerende hypofysetumor)
  • TSHoma (TSH producerende hypofysetumor)
  • Niet-functionerende hypofysetumor
  • Craniopharyngeoom en andere tumoren in de hypofyseregio
  • Uitval van de hypofyse hormonen
We verrichten ook wetenschappelijk onderzoek naar hypofyseaandoeningen. Daarnaast geven we onderwijs hierover aan studenten Geneeskunde en Biomedische Gezondheidswetenschappen, artsen (in opleiding), verpleegkundigen en klinisch chemici.

Intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines is van groot belang. Patiënten met een hypofyse aandoening kunnen met verschillende specialisten te maken krijgen. Bijvoorbeeld met de  internist-endocrinoloog, neurochirurg, anesthesist, oogarts, radiotherapeut en verpleegkundig specialist. In ons expertisecentrum werken deze artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen samen om de gecompliceerde behandeling(en) van patiënten met hypofyseaandoeningen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Het Radboudumc Expertisecentrum Hypofyse is erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Contact

Endocriene Ziekten
(024) 361 45 99

Afspraak maken

Vraag uw huisarts of specialist om een verwijzing. Hij of zij kan de verwijzing sturen naar de sectie Endocriene Ziekten van de Afdeling Interne Geneeskunde. Zodra wij de verwijzing binnen hebben, nodigen we u uit voor een afspraak. lees meer

Polikliniek Endocriene ziekten

Uw huisarts of medisch specialist verwijst u naar de Polikliniek Endocriene Ziekten als bij u mogelijk sprake is van een hormonale ziekte.

lees meer

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Acromegalie

Als u acromegalie heeft, maakt u te veel groeihormoon aan. Meestal is een goedaardig gezwel in uw hypofyse de oorzaak.

lees meer

Prolactinoom

Een prolactinoom is een goedaardig gezwel aan de hypofyse. Het gezwel geeft te veel prolactine af. Het hormoon prolactine zorgt ervoor dat de borstvoeding begint.

lees meer

Syndroom van Cushing

Het syndroom van Cushing is een verzamelnaam voor de klachten die ontstaan als u langere tijd te veel cortisol in uw bloed heeft.

lees meer

Cranio­pharyngeoom

Een cranioopharyngeoom is een goedaardige, zeldzame hypofysetumor. Vaak ontdekken we de ziekte op jonge leeftijd. De tumor ontstaat uit cellen die uw hypofyse aanleggen.

lees meer

Hypofysetumor

De hypofyse ligt in uw schedel, achter uw neus. In de hypofyse kan een tumor ontstaan. Die is meestal goedaardig. Het gezwel kan leiden tot een teveel aan hormonen. Als het gezwel drukt op het gezonde hypofyseweefsel, maakt u juist te weinig hormonen aan.

lees meer

Hypofyse-uitval

Als de functies van uw hypofyse verstoord zijn, noemen we dat hypofyse-uitval of hypopituïtarisme. U kunt gedeeltelijk uitval (partieel, hypopituïtarisme) hebben of complete uitval (panhypopituïtarisme).

lees meer

Weten­schappelijk onderzoek

Binnen het Radboudumc Expertisecentrum Hypofyse doen we wetenschappelijk onderzoek naar hypofyseaandoeningen.

lees meer

Weten­schappelijk onderzoek

Binnen het Radboudumc Expertisecentrum Hypofyse doen we wetenschappelijk onderzoek naar hypofyseaandoeningen. Bijvoorbeeld naar de werking van nieuwe medicijnen of naar langetermijneffecten van behandelingen.
 
Ziekte van Cushing:
Studies naar langetermijneffecten (kwaliteit van leven, lichaamssamenstelling, prestatievermogen, cardiovasculaire/metabole risicofactoren)
 
Acromegalie:
Studies naar langetermijneffecten (kwaliteit van leven, uiterlijke veranderingen, effectiviteit van behandelingen)
 
Prolactinoom:
Deelname aan landelijke studie PROLAC(T)

Endocriene ziekten

Endocrinologie houdt zich bezig met de diagnostiek, behandeling en preventie van hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen.

lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer

Onze mensen