Endocriene ziekten


Over endocriene ziekten

Endocrinologie houdt zich bezig met de diagnostiek, behandeling en preventie van hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen.

lees meer

Over endocriene ziekten

Het hormonale (endocriene) systeem bestaat uit klieren die hormonen produceren, zoals de schildklier of de bijnieren. Een hormoon is een stof die door een klier aan het bloed wordt afgegeven en ergens in het lichaam de werking van organen beïnvloedt. Die invloed kan stimulerend zijn of remmend. Endocriene ziektes ontstaan door een verstoring van het endocriene systeem.

Het specialisme endocrinologie hoort bij de inwendige geneeskunde. Endocrinologie houdt zich bezig met de diagnostiek, behandeling en preventie van hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. Een internist-endocrinoloog is een internist, gespecialiseerd in de endocrinologie. Hij behandelt ziektes waarbij te veel of te weinig hormonen voorkomen en ziektes van endocriene organen. Denkt u daarbij met name aan tumoren waarbij een hormoonstoring optreedt.

Topreferente kenniscentrum van Zuid-Oost Nederland

Endocriene ziekten is onderdeel van de afdeling Interne Geneeskunde. Endocriene ziekten is hét topreferente kenniscentrum van Zuid-Oost Nederland voor de diagnostiek en behandeling van volwassen patiënten met hormonale aandoeningen. 

Ook verrichten wij hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek en bieden onderwijs en opleidingen aan binnen ons vakgebied. Hiermee willen we bij de topcentra van Europa horen.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde
(024) 361 65 04


Naar uw afspraak bij endocriene ziekten

Ingang: Ingang 8 (rechts naast de hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak bij endocriene ziekten

Bezoekadres

Endocriene ziekten
Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Ingang 8 (rechts naast de hoofdingang)
Volg route 433 (Endocriene ziekten)

Polikliniek Endocriene ziekten

Uw huisarts of medisch specialist verwijst u naar de Polikliniek Endocriene Ziekten als bij u mogelijk sprake is van een hormonale ziekte.

lees meer

Informatie­folders Endocriene ziekten

Bekijk de folders van Endocriene ziekten.

lees meer

Onze mensen

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Onze zorgketens


Bijnierziekten

Bijnierziektes veroorzaken vaak symptomen van een overmaat of tekort aan bijnierhormonen.

lees meer

Endocriene tumoren

In verschillende hormoonproducerende klieren kunnen gezwellen ontstaan.

lees meer

Polikliniek Syndroom van Turner (volwassenen)

Het syndroom van Turner is een aangeboren aandoening die alleen vrouwen kunnen hebben. Bij dit syndroom ontbreekt één van uw twee vrouwelijke chromosomen (XX) geheel of gedeeltelijk.

lees meer

Ons onderwijs & onderzoek


Onderwijs

De sectie Endocriene Ziekten verzorgt onderwijs voor studenten, coassistenten artsen in opleiding, medisch specialisten en verpleegkundigen.

lees meer

Onderwijs

Zo verzorgen wij onderwijs voor:
 • Studie Geneeskunde
 • Studie Biomedische Wetenschappen
 • Studie Biologie
 • Studie Technische Geneeskunde, Enschede
 • Studie Verpleegkunde
 • Opleiding tot Internist
  • Bijdrage aan Rodin-onderwijs en aan andere onderwijsmomenten arts-assistenten (o.a. ochtendrapport en consultfunctie voor arts-assistenten op de polikliniek)
  • Begeleiding arts-assistenten tijdens de stage Interne Geneeskunde/Endocrinologie op de Verpleegafdeling
 • Profielstages Endocrinologie
  • Sinds 1997 zijn bij Endocrinologie 25 internist-endocrinologen opgeleid. Heeft u interesse in een profielstage endocrinologie? Neemt dan contact op met prof. dr. A.R.M.M. Hermus. De afdeling biedt binnen de opleiding tot internist in de laatste twee jaar van de opleiding een stage van acht maanden aan (samengesteld profiel) en een stage van 24 maanden (enkelvoudig profiel). Een uitgebreide beschrijving van de inhoud van de stages vindt u op de website van Rodin onder het tabblad Profielen/endocrinologie. 

Wetenschap

Patiёntenzorg en wetenschappelijk onderzoek zijn bij onze sectie nauw verweven.

lees meer

Wetenschap

Patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek zijn bij onze sectie nauw verweven. Voor het wetenschappelijk onderzoek participeren wij in het Radboud Center for Mitochondrial Medicine en het Research Institute Oncology (onderzoek naar schildkliercarcinoom).
inloggen