Expertisecentra Expertisecentra IJzerstofwisselingsziekten

Over het expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum voor IJzerstofwisselingsziekten is gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met ijzerstofwisselingsziekten, zoals ijzerstapeling (primaire hemochromatose) en bepaalde zeldzame vormen van erfelijke bloedarmoede (anemie).

lees meer

Over het expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum voor IJzerstofwisselingsziekten is gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met ijzerstofwisselingsziekten, zoals ijzerstapeling (primaire hemochromatose) en bepaalde zeldzame vormen van erfelijke bloedarmoede (anemie) die veroorzaakt worden door een stoornis in de ijzerstofwisseling.

We hebben veel ervaring met diagnostiek en behandeling van deze aandoeningen, bij zowel volwassenen als kinderen. Ook zijn we actief in wetenschappelijk onderzoek. We vertalen de bevindingen uit dit onderzoek naar nieuwe diagnostiek- en behandelmogelijkheden.

Het Radboudumc Expertisecentrum voor IJzerstofwisselingsziekten is erkend als expertisecentrum door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Contact

Klik op de button voor de contactgegevens.

lees meer

Contact

Patiënten met primaire hemochromatose kunnen contact opnemen met de afdeling Algemene Interne Geneeskunde, telefoonnummer (024) 361 65 04.

Volwassenen met secundaire ijzerstapeling of een zeldzame vorm van erfelijke bloedarmoede veroorzaakt door een stoornis in de ijzerstofwisseling kunnen contact opnemen met de afdeling Hematologie, telefoonnummer (024) 361 88 23. Gaat het om een kind? Neem dan contact op met de afdeling Kindergeneeskunde, telefoonnummer (024) 361 44 15.

Voor erfelijkheidsadvisering en familieonderzoek kunt u contact opnemen met de afdeling Klinische genetica, telefoonnummer (024) 361 39 46.

Voor algemene vragen over het expertisecentrum kunt u contact opnemen met het secretariaat van afdeling Hematologie, telefoonnummer (024) 361 88 23.


IJzerstof­wisselingsziekten

Uw lichaam heeft ijzer nodig, vooral voor de aanmaak en het goed functioneren van rode bloedcellen. We krijgen ijzer binnen via onze voeding en bij gezonde mensen is er een evenwicht tussen de opname van ijzer en het verlies van ijzer.

lees meer

IJzerstof­wisselingsziekten

Uw lichaam heeft ijzer nodig, vooral voor de aanmaak en het goed functioneren van rode bloedcellen. We krijgen ijzer binnen via onze voeding en bij gezonde mensen is er een evenwicht tussen de opname van ijzer en het verlies van ijzer.

IJzerstapeling (hemochromatose)

De medische term voor ijzerstapeling is hemochromatose. Als u hemochromatose heeft, is het evenwicht tussen de opname van ijzer en het verlies van ijzer verstoord. Uw lichaam neemt meer ijzer op dan het nodig heeft. Hemochromatose kan leiden tot onherstelbare schade aan de lever en op den duur ook tot problemen in uw alvleesklier, gewrichten, huid, hart en schildklier.

Hemochromatose kan erfelijk zijn en vanaf de geboorte optreden (primair), maar kan ook het gevolg zijn van een andere ziekte (secundair).

Het Radboudumc Expertisecentrum IJzerstofwisselingsziekten richt zich met name op zeldzame, erfelijke vormen van hemochromatose.

IJzertekort (anemie)

Bij een ijzertekort ontstaat bloedarmoede. De medische term voor bloedarmoede is anemie. U hebt dan te weinig hemoglobine (Hb) in uw bloed. Het gevolg is dat er te weinig zuurstof naar de weefsels wordt gebracht. Hierdoor kunt u zich moe voelen, duizelig zijn, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden.

Anemie komt veel voor en kan veel verschillende oorzaken hebben. Het Radboudumc Expertisecentrum IJzerstofwisselingsziekten richt zich met name op zeldzame vormen van bloedarmoede veroorzaakt door een stoornis in de ijzerstofwisseling.


Afspraak maken

Uw huisarts of behandelend specialist verwijst u naar ons expertisecentrum. Vervolgens krijgt u informatie thuisgestuurd over onze polikliniek en de datum en het tijdstip van uw afspraak.

Europees referentie­netwerk


Adviesaanvraag voor medisch specialisten

De hoofdbehandelaar van de patiënt kan een adviesaanvraag indienen bij het expertisecentrum.

naar formulier

Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs


Meedoen aan onderzoek

Soms zijn er onderzoeken waaraan patiënten kunnen deelnemen. Uw behandeld arts kan u hierover informeren. Uiteraard is deelname een vrije keuze.

lees meer

Meedoen aan onderzoek

Soms is er een onderzoek waar u als patiënt aan kunt deelnemen. Uw behandelend arts kan u hierover informeren. Uiteraard is deelname een vrije keuze.

Het Radboudumc Expertisecentrum IJzerstofwisselingsziekten is toonaangevend op het gebied van onderzoek. Hierdoor kunnen we de zorg die we aanbieden nog verder verbeteren. We houden ons onder andere bezig met de ontwikkeling en optimalisatie van nieuwe en bestaande vormen van diagnostiek en behandeling.


Onderwijs

We geven onderwijs over ijzerstofwisseling aan studenten en professionals. Er zijn ook mogelijkheden voor stages en het doen van wetenschappelijk onderzoek.

lees meer

Onderwijs

We geven onderwijs over ijzerstofwisseling en daarbij voorkomende aandoeningen aan studenten van onder andere de opleidingen Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen. Zo kunnen derdejaars studenten Geneeskunde deelnemen aan het keuzeonderwijs ‘Stoornissen in de ijzerstofwisseling: van bench to bedside’. Ook zijn er mogelijkheden voor stages en het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Het expertisecentrum werkt ook mee aan bij- en nascholingen van professionals in binnen en buitenland.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet