Over ijzer­stofwisselings­ziekten

Het Radboudumc Expertisecentrum IJzerstofwisselingsziekten is gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met ijzerstofwisselingsziekten, zoals ijzerstapeling (hemochromatose) en bloedarmoede (anemie).

lees meer

Over ijzer­stofwisselings­ziekten

Uw lichaam heeft ijzer nodig, vooral voor de aanmaak en het goed functioneren van rode bloedcellen. We krijgen ijzer binnen via onze voeding en bij gezonde mensen is er evenwicht tussen de opname van ijzer en ijzerverlies. Als u hemochromatose hebt, is dit evenwicht verstoord en neemt uw lichaam meer ijzer op dan het nodig heeft. Deze ijzerstapeling kan leiden tot onherstelbare schade aan de lever en op den duur ook tot problemen in uw alvleesklier, gewrichten, huid, hart en schildklier. Hemochromatose kan erfelijk zijn en vanaf de geboorte optreden (primair), maar ook het gevolg zijn van een andere ziekte (secundair). Bij een ijzertekort ontstaat bloedarmoede. U hebt dan te weinig rode bloedcellen (of deze werken niet goed). Als gevolg van bloedarmoede kunt u zich moe voelen, duizelig zijn, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden.

Expertise

Het Radboudumc Expertisecentrum IJzerstofwisselingsziekten is gespecialiseerd in aandoeningen van ijzerstofwisseling bij kinderen en volwassenen. We bieden topzorg op het gebied van diagnostiek en behandeling, en zijn ook toonaangevend als het gaat om onderzoek. We vertalen de bevindingen uit dit onderzoek naar nieuwe diagnostiek en behandeltrajecten. Het Radboudumc Expertisecentrum IJzerstofwisselingsziekten is erkend als expertisecentrum door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Contact

 • (024) 361 88 23

  contact


 • Patiëntenzorg en collegiaal overleg

  • Heeft u secundaire ijzerstapeling of een zeldzame vorm van aangeboren anemie door ijzerstofwisselingsstoornissen? Belt u dan met het patiëntensecretariaat (024) 361 02 42.
  • Gaat het om een kind met anemie en/of ijzerstapeling? Belt u dan kinderhematoloog Dr. Brons op (024) 361 44 15, of met de dienstdoende kinderhematoloog (024) 309 26 92.
  • Heeft u hereditaire hemochromatose? Belt u dan met het patiëntensecretariaat (024) 361 65 04.
  • Belt u voor genetische counseling en vragen over familieonderzoek? Belt u dan met het patiëntensecretariaat (024) 361 39 46.

Afspraak maken en eerste bezoek

Als uw huisarts of specialist ons een verwijsbrief stuurt, krijgt u binnen zeven dagen een schriftelijke oproep. We verzoeken u om bij uw eerste bezoek uw verzekeringsbewijs, legitimatiebewijs en medicijnenoverzicht mee te nemen.

lees meer

Afspraak maken en eerste bezoek

Als uw huisarts of specialist ons een verwijsbrief stuurt, krijgt u binnen zeven dagen een schriftelijke oproep. We verzoeken u om bij uw eerste bezoek uw verzekeringsbewijs, legitimatiebewijs en medicijnenoverzicht mee te nemen. Als u naast de verwijsbrief van uw arts nog aanvullende informatie heeft ontvangen, vragen we u deze naar ons op te sturen. Dit mag per post, e-mail of fax. Tijdens het bezoek op de polikliniek verzamelt de behandelend arts gegevens door een uitvoerig gesprek (anamnese) en een lichamelijk onderzoek.

Gesprekstips

Een aantal tips voor een goede voorbereiding op het eerste gesprek met uw behandelend arts:
 • schrijf uw klachten puntsgewijs op
 • schrijf uw vragen op en noteer de antwoorden van de arts tijdens het bezoek
 • geef aan als u iets niet begrijpt en vraag om uitleg
 • neem een voor u vertrouwd persoon mee
 • maak eventueel een nieuwe afspraak als u na het gesprek nog steeds vragen heeft

Hemo­chromatose ijzerstapelingsziekte

Patiënten met primaire hemochromatose nemen meer ijzer op uit hun voeding dan het lichaam nodig heeft.

lees meer

Bloedarmoede (anemie)

Als u bloedarmoede heeft, heeft u te weinig rode bloedcellen uw bloed of heeft u te weinig hemoglobine. Hemoglobine vervoert zuurstof naar weefsels en organen.

lees meer

Meedoen aan onderzoek

Soms zijn er onderzoeken waaraan patiënten kunnen deelnemen. Uw behandeld arts kan u hierover informeren. Uiteraard is deelname een vrije keuze.

lees meer

Meedoen aan onderzoek

Het Radboudumc Expertisecentrum IJzerstofwisselingsziekten is toonaangevend op het gebied van onderzoek. Hierdoor kunnen we de zorg die we aanbieden nog verder verbeteren. We houden ons onder meer bezig met de volgende onderwerpen:
 • Ontwikkeling van nieuwe vormen van diagnostiek
 • IJzerbehandeling en darmbacteriën
 • IJzerstofwisseling van de nier
 • Optimalisatie van diagnostiek en behandeling van aandoeningen van de ijzerstofwisseling
 • Verandering in ijzerstofwisseling na bloeddonatie
Soms zijn er onderzoeken waaraan patiënten kunnen deelnemen. Uw behandeld arts kan u hierover informeren. Uiteraard is deelname een vrije keuze.

Onderwijs

De medewerkers van het centrum verzorgen scholing aan studenten en professionals binnen en buiten Nederland. Zo is er voor derdejaars bachelorstudenten Geneeskunde één maand fulltime keuzeonderwijs: ‘Stoornissen in de ijzerstofwisseling: van bench tot bedside’.

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet