Expertisecentra Mindfulness Nieuws Terugblik International Society of Contemplative Research (ISCR)

10 juli 2024

Op 20 en 22 juni 2024 hebben onderzoekers Guusje Collin, Franziska Goltz en directeur Anne Speckens in Padova (ItaliĆ«) presentaties gegeven op het congres van de International Society of Contemplative Research (ISCR) – een organisatie van onder andere MIND & LIFE Europe en de Italian Buddhist Union.

 

Bij de presentaties kwamen onder andere het PRYME onderzoek en het MIND-PD onderzoek aan bod. In deze lopende studies worden de effecten van een mindfulness interventie op psychische klachten bij jongeren (PRYME) en mensen met Parkinson (MIND-PD) onderzocht. Ook de onderliggende neurocognitieve mechanismen van de effecten van mindfulness staan in deze studies centraal en werden besproken en bediscussieerd op het congres. In een symposium over gezondheidseconomie bij contemplatieve studies heeft Anne Speckens laten zien dat op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie bij mensen met bipolaire stoornis kosteneffectief is, vergeleken met alleen reguliere behandeling.

 

Op het congres hebben de onderzoekers elke ochtend verschillende meditatie tradities mogen ervaren: Thai Samatha meditatie op donderdag, Tibetaanse boeddhist meditatie op vrijdag en Zen meditatie op zaterdag. Sprekers over de neurowetenschap van meditatie en psychedelische ervaringen, over the embodied mind, en discussies over de vereniging van traditie en onderzoek waren verrijkend en openen nieuwe perspectieven voor onderzoek in Nederland.

 

Al met al een geslaagd congres dus, met meditatie in de ochtend, interdisciplinaire discussies in de middag, en uiteraard echte Italiaanse pizza in de avond!

 

 

 

IMG_8397.jpg

  • Medewerkers
  • Intranet