19 juni 2018

In de acute fase van een herseninfarct moet een patiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Het tijdvenster (van begin klachten tot behandeling) voor spoedzorg is uitgebreid van 6 uur naar 24 uur. Dat betekent dat u ook buiten het tijdsvenster van 6 uur een spoedverwijzing kunt doen. Uit recent onderzoek blijkt dat bij een deel van de patiënten tot 24 uur een effectieve spoedbehandeling mogelijk is.

Patiënten met een acuut herseninfarct (zonder contra-indicaties) worden tot 4,5 uur na het ontstaan van klachten behandeld met intraveneuze trombolyse. Een deel van de patiënten met een acuut herseninfarct heeft een verstopping in een grote hersenslagader. Deze patiënten komen tot 6 uur na het ontstaan van klachten in aanmerking voor een intra-arteriële trombectomie, die in onze regio in het Radboudumc of het Rijnstate ziekenhuis plaatsvindt. 

Ook tot 24 uur effectieve spoedbehandeling mogelijk

Soms wordt de uitval na een ernstig herseninfarct echter pas laat ontdekt. Bijvoorbeeld als een patiënt ermee wakker wordt, of na 6 uur door de familie wordt ontdekt. Uit recent onderzoek blijkt dat patiënten tot 24 uur effectief behandeld kunnen worden als ze op CT-perfusie een klein infarct hebben en een grote penumbra (bedreigd hersengebied). Dit is echter maar een kleine groep patiënten. 

Wat betekent dit voor uw verwijzing?

Bij (verdenking op) een ernstig herseninfarct verwijst u altijd naar de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Heeft uw patiënt een ernstig herseninfarct (slappe hemiparese, afasie, dwangstand van hoofd en ogen) tussen 6-24 uur (inclusief wake-up strokes)? Dan overlegt u voor verwijzing eerst met de dienstdoende neuroloog van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Op indicatie wordt uw patiënt dan direct met spoed verwezen naar Radboudumc of het Rijnstate ziekenhuis. Hierover zijn afspraken gemaakt binnen de acute zorgregio (ROAZ) en er wordt gewerkt aan een regionale richtlijn. 

Lees meer

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet