Nieuws en media Dossiers Ziekte van Lyme

Ons wetenschappelijk onderzoek naar Lymeziekte

Het Radboudumc doet onderzoek naar nieuwe diagnostische tests en de behandeling van patiënten met lymeziekte. Onderzoek naar lymeziekte vindt plaats binnen de onderzoeksinstituten Radboud Institute for Health Sciences en Radboud Institute for Molecular Life Sciences.

Waarom onderzoek naar Lyme?

Na een tekenbeet krijgen ongeveer 25.000 Nederlanders per jaar de ziekte van Lyme. De symptomen en klachten van de ziekte wisselen sterk per patiënt. Het Radboudumc doet onderzoek naar nieuwe diagnostische tests en de behandeling van patiënten met lymeziekte.

lees meer

Waarom onderzoek naar Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een beet van een teek die besmet is met de Borrelia burgdorferi bacterie. Ongeveer één op de vijf teken draagt deze bacterie bij zich. Elk jaar worden er ongeveer één miljoen Nederlanders door een teek gebeten, hiervan krijgen ongeveer 25.000 mensen per jaar lymeziekte.
Verreweg de meeste mensen die de ziekte oplopen krijgen op de plek van de tekenbeet een kenmerkende rode vlek of kring. Maar deze kenmerkende huiduitslag ontstaat niet altijd. Andere symptomen die in de eerste weken na de tekenbeet kunnen optreden zijn: koorts, spierpijn of gewrichtsklachten. Als de vroege symptomen niet behandeld worden met antibiotica kunnen op lange termijn zenuwklachten, gewrichtsklachten of huidklachten optreden. In sommige gevallen krijgen mensen na behandeling toch lange termijnklachten. Waarom sommige mensen langdurige klachten houden na behandeling en anderen niet is nog onduidelijk.

Er gaan veel feiten en fabels over lymeziekte rond op internet. Het Nederlands Lymeziekte- expertisecentrum (Nle) zette er een aantal op een rij.


Onderzoek binnen het Radboudumc

Het Radboudumc doet onderzoek naar de oorzaak, diagnostiek en behandeling van de ziekte van Lyme bij zowel volwassenen als kinderen.

 • In de LymeProspect studie bekijken onderzoekers hoeveel mensen langdurig klachten houden na een acute lymeziekte en bijbehorende behandeling.

  lees meer


  ‘Lyme prospect’ onderzoek

  In de LymeProspect studie bekijken onderzoekers hoeveel mensen langdurig klachten houden na een acute lymeziekte en bijbehorende behandeling. De onderzoekers gaan na welke epidemiologische, genetische, immunologische en sociale factoren een rol spelen bij het krijgen van langdurige klachten door ziekte van Lyme. Het onderzoek loopt van april 2015 tot medio 2019. Na deze periode worden de resultaten gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Aan het onderzoek doen ongeveer 1500 patiënten mee.

 • Diagnostische testen

  Om de ziekte van Lyme aan te tonen, zijn er verschillende diagnostische tests beschikbaar. Hoogleraar Interne Geneeskunde Bart-Jan Kullberg: 'Binnen het Nederlandse Lymeziekte- expertisecentrum (NLe) onderzoeken we voor het eerst tests die door sommige buitenlandse laboratoria al worden aangeboden. Deze zijn nog niet gevalideerd. We bekijken of deze tests doen wat ze claimen te doen en of we ze voor de diagnostiek van lymeziekte kunnen gebruiken.'

 • Overlevingsmechanisme van de Borrelia bacterie

  In een ander onderzoeksproject wordt gekeken naar het overlevingsmechanisme van de Borrelia bacterie. Doordat de bacterie de werking van genen en eiwitten in het lichaam beïnvloedt, wordt de afweerreactie onderdrukt. Leo Joosten, hoogleraar Mechanismen van Ontstekingsziekten: 'In dit onderzoek willen we ontrafelen hoe de onderdrukking van het afweersysteem door de bacterie precies werkt. Met deze kennis hopen we de afweerreactie tegen de ziekte en de diagnostiek te kunnen verbeteren.'

 • LymeProspect KIDS onderzoek

  Wetenschappers van het NLe  onderzoeken samen met kinderartsen of de symptomen van kinderen met de ziekte van Lyme anders zijn dan bij volwassenen. De wetenschappers kijken naar welke genetische, immunologische en sociale factoren een rol spelen bij het krijgen van de ziekte van Lyme. Ze zoeken naar specifieke kenmerken van de ziekte die vooral/alleen bij  kinderen voorkomen, zodat de diagnostiek en behandeling hierop aangepast kan worden.

 • PLEASE onderzoek

  Om duidelijkheid te bieden over de optimale behandeling van lymeziekte met antibiotica, voerde het Radboudumc  tussen 2010 en 2014 de PLEASE studie uit. Uit dit grote onderzoek bleek dat een langere behandeling met antibiotica niet helpt voor patiënten met langdurige klachten van de ziekte van Lyme. Hoogleraar Infectieziekten Bart Jan Kullberg:  “Voor sommige vormen van lymeziekte is langere behandeling noodzakelijk. Maar uit de resultaten die de patiënten hier zelf rapporteerden, moeten we concluderen dat langdurig antibioticagebruik niet helpt voor patiënten die eerder lymeziekte hebben gehad en met onbegrepen langdurige klachten zitten. Deze patiënten hebben zorg op maat nodig, en niet alleen een recept voor antibiotica.” De resultaten verschenen in het toonaangevende vakblad The New England Journal of Medicine.

Impact van ons onderzoek

Het onderzoek naar de ziekte van Lyme leidt tot nieuwe kennis over de afweerreactie van het lichaam, en behandelmethoden.

lees meer

Impact van ons onderzoek

Het onderzoek naar de ziekte van Lyme leidt tot nieuwe kennis over de afweerreactie van het lichaam, en behandelmethoden. Met de lopende onderzoeksprojecten hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in de diagnostiek en het ziekteproces bij zowel volwassenen als kinderen.

Diagnose en behandeling

De diagnose ‘lymeziekte’ wordt gesteld aan de hand van een bloedtest. De nauwkeurigheid van de uitslag van de bloedtest is afhankelijk van de periode waarin de bloedtest wordt afgenomen.

lees meer

Diagnose en behandeling

Diagnose

Bij een bloedonderzoek wordt gezocht naar antistoffen die het lichaam maakt tegen de bacterie. Na besmetting heeft het afweersysteem enige tijd nodig om antistoffen te maken tegen de bacterie, meestal duurt dit twee tot zes weken. Een bloedonderzoek heeft direct na een beet nog geen zin,  omdat het lichaam dan nog geen antistoffen heeft gemaakt. Bij symptomen van lymeziekte, kort na een tekenbeet, stelt de arts daarom behandeling in op basis van symptomen. De klinische diagnose is dus leidend voor het vaststellen van de ziekte van Lyme en het bloedonderzoek is slechts ondersteunend. Bloedonderzoek kan wel nuttig zijn om na een tekenbeet een artritis (gewrichtsontsteking) of acrodermatitis (chronische huidinfectie) aan te tonen.
Soms is het lastig om de diagnose met zekerheid te stellen, omdat de symptomen kunnen lijken op de symptomen van autoimmuunziekten, chronisch vermoeidheidssyndroom, of fibromyalgie. Om patiënten en artsen meer zekerheid te geven, onderzoekt het Radboudumc een aantal diagnostische tests die momenteel nog niet wetenschappelijk gevalideerd zijn.

Behandeling

De ziekte van Lyme wordt behandeld met een antibioticakuur. Ongeveer 25.000 mensen per jaar krijgen in Nederland de ziekte van Lyme. Hiervan houden jaarlijks naar schatting 1.000 tot 2.500 mensen langdurige klachten. Het is nog onduidelijk waarom sommige mensen langdurig klachten houden na behandeling en anderen niet. Daarom onderzoekt het Radboudumc dit binnen de langdurige Lymeprospect studie.


Expertisecentrum

Het Radboudumc heeft samen met het RIVM, het AMC en de Lymevereniging het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum opgericht.
 

Contact

Voor vragen over 'Wetenschap uitgelicht' neemt u contact op met een van de persvoorlichters. Bij geen gehoor kunt u bellen naar 024-3667338. persvoorlichters