Nieuws & Verhalen Onze nieuwe campus NICU in onze nieuwbouw:

Grote veranderingen voor de kleinste patiëntjes

Ook voor de kleinste patiëntjes is er in onze nieuwbouw het een en ander veranderd. Op de vernieuwde intensive care voor pasgeborenen (NICU f1c - kritieke zorg) heeft elke baby een eigen kamer. Slimme technologische voorzieningen ondersteunen daarbij het zorgpersoneel.


Oud versus nieuw

  • Op de vorige intensive care voor pasgeborenen in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis lagen de baby’s in couveuses in één ruimte bij elkaar. Om een beetje privacy te hebben als dat nodig is, kon er een gordijntje worden dichtgeschoven.


Anders werken

Artsen en verpleegkundigen gaan op de vernieuwde NICU compleet anders werken. Edith Rademaker, verpleegkundige op de NICU, vertelt hierover.

lees meer

Anders werken

Artsen en verpleegkundigen gaan compleet anders werken. ‘Nu roep ik even naar een collega een bedje verderop als ik wat nodig heb terwijl ik met mijn handen in de couveuse sta. Dat gaat straks niet zo makkelijk,’ vertelt Edith. ‘Daarom hebben we heel goed nagedacht over de alarmketen en wat er nodig is om ons werk goed te blijven doen. Stel dat ik met spoed iemand nodig heb en de deur van de kamer is dicht, dan wil ik wel dat ik iemand kan bereiken met één druk op de knop.’


Nieuwe technieken

We zijn in een vergevorderd stadium om een betrouwbare techniek te ontwikkelen die het huilen van de baby kan onderscheiden van andere geluiden in de kamer.

lees meer

Nieuwe technieken

‘We zijn in een vergevorderd stadium om een betrouwbare techniek te ontwikkelen die het huilen van de baby kan onderscheiden van andere geluiden in de kamer. We verwachten deze techniek binnen enkele weken na ingebruikname te kunnen implementeren. Tot die tijd houden we de kamers van de deuren open zodat we kunnen horen wat er op de kamer gebeurt.’

De NICU f1c is de eerste IC-afdeling in het Radboudumc die werkt met deze slimme technologie. ‘Dat betekent dat we met allerlei digitale voorzieningen de zorg efficiënter maken en de werkdruk proberen te beperken,’ zegt Edith. Zo dragen de verpleegkundigen slimme zorgtelefoons bij zich, waarbij er een alarm afgaat bij de zorgverlener die op dat moment nodig is voor de patiënt. Bij elke kamerdeur hangen deurbordjes, waarop verpleegkundigen aan een lichtrand kunnen zien of ouders aanwezig zijn.


Babywatch

Een andere voorziening is een eigen tablet voor de patiënt, in dit geval voor ouders. Edith: ‘Zij kunnen hiermee bijvoorbeeld aangeven dat ze niet gestoord willen worden. 

lees meer

Babywatch

Een andere voorziening is een eigen tablet voor de patiënt, in dit geval voor ouders. Edith: ‘Zij kunnen hiermee bijvoorbeeld aangeven dat ze niet gestoord willen worden. Deze melding verschijnt dan op het digitale deurbordje. Ze kunnen op de tablet ook informatie nalezen of er ontspanning zoeken in deze stressvolle tijd. En in de huis- of familiekamer naar hun baby kijken door in te loggen in Babywatch.’

  • Medewerkers
  • Intranet