Opname van uw kind

Tijdens de opname van uw kind komt er veel op u af. U kunt op elk moment, ook ’s nachts, op de afdeling terecht. Ook kunt u altijd bellen om te vragen hoe het met uw kind gaat. lees meer

Opname van uw kind

Als we u kind opnemen op de afdeling Neonatologie is dit vaak onverwacht en emotioneel. U laat de zorg voor uw kind aan anderen over. Dit kan voor u stress en spanning opleveren. U kunt op elk moment, ook ’s nachts, op de afdeling terecht. Ook kunt u altijd bellen om te vragen hoe het met uw kind gaat.

Meestal ligt uw kind in een couveuse met daaromheen allerlei apparatuur. De vitale functies van uw kind, zoals de hartslag, bloeddruk en ademhaling, worden bewaakt met een monitor. Daarnaast vinden er geregeld röntgen- en echo-onderzoeken plaats. Ook nemen we bloed af voor laboratoriumonderzoek. 

Units

Onze afdeling beschikt over 3 verschillende units. Afhankelijk van de zorg die nodig is, komt uw kind op één van de volgende units:

 • Neonatale Intensive Care Unit (NICU) (F1C)
  Op de NICU heeft ieder kind een eigen kamer met zo min mogelijk prikkels en veel privacy. De zorg is vaak erg complex en technisch. We werken met slimme technologieën waarbij de verpleging alle informatie van medische apparaten op afstand ontvangt en inziet. Zo kunnen we uw kind nauwlettend in de gaten houden.
 • Post IC (Q1C)
  Als uw kind op deze unit verblijft, krijgt hij of zij nog wel extra zorg en bewaking via een monitor. Beademing is niet meer nodig. Wel krijgt uw kind soms nog ademhalingsondersteuning.
 • High Care (HC) unit / Medium Care (MC) (Q1B)
  Op deze unit krijgt uw kind nog extra zorg en observatie. Heel soms bewaken we uw kind nog via de monitor.

De informatie op onze website is niet uitputtend. Met vragen kunt u altijd terecht bij uw arts of verpleegkundige. 

Babywatch

Met Babywatch kunt u uw baby zien via de webcam. Daardoor kunt u overal contact houden met hun kind lees meer

Babywatch

Met Babywatch kunt u uw baby zien via de webcam. Daardoor kunt uoveral contact houden met uw kind.


Voorzieningen

Er zijn speciale voorzieningen voor ouders. Zo is er een huiskamer, kunt u online naar uw kind kijken, hebben we kolfkamers en nog meer. lees meer

Voorzieningen

Ronald McDonald huiskamer

Als uw kind op de afdeling Neonatologie is opgenomen, kunt u als ouder gebruikmaken van de Ronald McDonald huiskamer. Hier kijkt u tv, drinkt u koffie- of thee, warmt u een maaltijd op of praat u met andere ouders.

Kolfkamers

De afdeling heeft 2 kolfkamers met elektrische kolfapparaten. Als uw kind is opgenomen op de NICU is op iedere kamer een electrische kolf beschikbaar.

Tablet

Op de NICU ligt op iedere kamer een tablet. Via de tablet vindt u bijvoorbeeld meer informatie over de afdeling, kunt u de gegevens van uw kind inzien en het is mogelijk om een zorghulp of verpleegkundige op te roepen. U kunt via de tablet ook tv kijken of een spelletje spelen.  

Gebruik golfkar of rolstoel

Als u net bent bevallen en uw wilt uw kindje bezoeken op de afdeling Neonatologie, dan kunt u gebruik maken van de golfkar. Een vrijwilliger brengt u met de golfkar zo dicht mogelijk bij de afdeling zodat u geen lange afstanden hoeft te lopen. Bij de hoofdingang vindt u rolstoelen. 

Overnachten

Op de afdeling Neonatologie kunt u niet bij uw kind blijven slapen (rooming-in). Wel is er de mogelijkheid om gebruik te maken van het Ronald McDonaldhuis en het hotel La Boutique.

Overige voorzieningen


Praktische informatie

 • Na de geboorte moet u uw kind binnen 3 dagen aangeven bij de gemeente Nijmegen.

  lees meer


  Aangifte van de geboorte

  Na de geboorte moet u uw kind binnen 3 dagen aangeven bij de gemeente Nijmegen.

  Online aangifte 

  Minimaal één van de ouders moet de Nederlandse nationaliteit hebben om online aangifte te kunnen doen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig en het geboortebewijs dat u in het ziekenhuis krijgt.

  Afspraak bij de gemeente

  Als digitaal aangifte doen niet lukt, dan kunt u hulp vragen via telefoonnummer 14 024 van gemeente. Ook kunt u via dit nummer een afspraak inplannen in de Stadswinkel. 

  • Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Nijmegen

 • Voeding

  Uw kind is meestal erg klein of ziek, daarom krijgt uw kind voedingsstoffen via een infuus. Daarnaast is het mogelijk om voeding via een voedingssonde te geven. Een voedingssonde is een slangetje, dat in de neus of mond van uw kind wordt ingebracht. Het slangetje loopt via de slokdarm naar de maag. Door de voedingssonde kan uw kind ook afgekolfde moedermelk krijgen.

  Moedermelk

  Moedermelk is in het algemeen de beste voeding voor uw kind. In de moedermelk zitten veel stoffen die niet in kunstvoeding voorkomen, zoals afweerstoffen en stoffen die de darmwand beschermen en de beweeglijkheid van de darmen bevorderen. Na de geboorte van je baby komt de borstvoeding op gang. Vaak aanleggen of kolven stimuleert de aanmaak van borstvoeding. 

  De eerste moedermelk, het colostrum, bevat bovendien veel ontstekingsremmende stoffen. Colostrum zorgt er verder voor dat uw kind de eerste ontlasting (meconium) gemakkelijk kan produceren. Als uw kind mag starten met voeding geven we eerst het colostrum en daarna verse moedermelk. Als uw kind nog geen voeding mag, wordt de afgekolfde moedermelk ingevroren.

  Kolfkamers

  Op de afdeling zijn 2 kolfkamers met elektrische kolfapparaten waar u gebruik van kunt maken. U kunt ook in de ruimte bij uw kindje kolven.

  Kolven kan goed werken bij de couveuse, ook op de post-ic en de high-care. Dat geldt niet voor elke moeder. Wellicht wordt u teveel afgeleid door de alarmen en het praten om u heen. Maak dan gebruik van een van de kolfkamers. Zorg dat u lekker zit en gebruik eventueel een extra kussen in uw rug of onder uw armen. Schaf een speciale kolfbeha aan zodat u uw handen vrij heeft, of knip 2 ronde gaten in een bh om de kolfschelpen doorheen te steken. Het kan helpen om te kijken naar een foto of filmpje van uw kind. Dit kan de toeschietreflex opwekken. Neem de tijd om te kolven en drink en eet iets tijdens het kolven, zo zorgt u tegelijkertijd voor uzelf en uw kindje. Luister naar uw lievelingsmuziek of kijk een serie tijdens het kolven. Spoel na het kolven alle onderdelen af met koud water en wikkel alles in een hydrofiele luier om te bewaren in de kolftas.

  Op de afdeling zijn meerdere lactatiekundigen aanwezig. U kunt een afspraak met hen maken via de voedingsassistente of verpleegkundige.


 • Knuffels en kleertjes

  In een couveuse

  Als uw kind in een couveuse ligt geef hem of haar dan een knuffel of doekje zonder vulling. Eventuele uitsteeksels mogen maximaal 10 cm lang zijn. Het materiaal van de knuffel of het doekje mag niet pluizen en geen wol bevatten. Ook moet het dagelijks op 60 graden gewassen worden. Voor mutsjes en sokjes gelden dezelfde regels.

  In een (warmte)bedje

  Als uw kind in een (warmte)bedje ligt een infectie, open wond of lange lijn infuus heeft, dan mogen het materiaal van de kleertjes en knuffels die in aanraking komen met uw kind niet pluizen en geen wol bevatten. Ook moeten ze wekelijks gewassen worden op 60 graden. Er mogen wel knuffels of speeldoosjes aan het bed of couveuse hangen.


 • Blijven slapen

  Op de afdeling Neonatologie kunt u niet bij uw kind blijven slapen (rooming-in). Wel is er de mogelijkheid om gebruik te maken van het Ronald McDonaldhuis of hotel La Boutique.


Opname op de NICU belangrijke informatie

Als uw baby is opgenomen op de NICU, dan lukt het niet altijd om u van te voren uitgebreid te infomeren over de onderzoeken en behandelingen. Hier leest u waarvoor u toestemming geeft bij opname van uw kind op de NICU. lees meer

Medisch en verpleegkundig team

Ons team bestaat uit verschillende artsen, specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners. lees meer

Medisch en verpleegkundig team

Ons team bestaat uit verschillende artsen, specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners.


 • Het medisch team van de afdeling bestaat uit:

  • Neonatologen: dit zijn kinderartsen die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van pasgeborenen. Zij zijn eindverantwoordelijk voor het medische beleid tijdens de opname van uw kind. 
  • Fellows: dit zijn kinderartsen in opleiding tot neonatoloog.
  • Arts-assistenten: dit zijn artsen (wel of niet in opleiding tot kinderarts), ook wel zaalarts genoemd. Zij zijn samen met de neonatoloog en/of fellow verantwoordelijk voor de behandelingen van uw kind. 
  • Physician Assistant (PA) en verpleegkundig specialist: dit zijn zorgprofessionals die op de afdeling Neonatologie werken als zaalarts. Zij voeren zelfstandig medische handeling uit.
  • Overige medisch specialisten: voor sommige ziektebeelden worden andere medisch specialisten dan de neonatoloog betrokken om behandeling te bepalen en uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
   • De kinderchirurg, wanneer mogelijk een operatie bij uw kind nodig is.
   • De oogarts, voor controleren van de ontwikkeling van de ogen van uw kind.
   • De kinderradioloog, voor het beoordelen en interpreteren van röntgenfoto’s, echografieën en scans die worden gemaakt.
   • De kindercardioloog, voor het zo nodig in kaart brengen van de aanleg en functie van het hart.

  Tijdens de opname van uw kind krijgt u een contactarts toegewezen. Dit kan een neonatoloog, fellow neonatologie, arts-assistent, PA of verpleegkundig specialist zijn. Deze persoon is uw aanspreekpunt op de afdeling. Tijdens de opname heeft u regelmatig gesprekken met uw contactpersoon over de ontwikkelingen en behandeling van uw kind. 


Tips en adviezen

Tijdens de opname kunt u nazorg en kraamzorg ontvangen in het Ronald MCDonald huis of het hotel La Boutique. Ook geven we u enkele adviezen. lees meer

Tips en adviezen


  • De opname van uw kind op de afdeling neonatologie is vaak een onzekere, hectische tijd waarin veel gebeurt. Een dagboekje bijhouden gedurende de opnametijd kan later houvast geven om nog eens rustig terug te kijken op deze emotionele gebeurtenis.
  • Bereid u voor op het gesprek met de arts. Dit kunt u doen door eventuele vragen op papier te zetten.
  • Laat u goed informeren over de behandeling van uw kind en het verloop ervan.
  • Geef informatie over ziekten in uw familie of omgeving
  • Geef aan als iets niet duidelijk of tegenstrijdig is in de verzorging of behandeling van uw kind.
  • Zorg dat u weet bij wie u terecht kunt met vragen of problemen
  • In verband met ruimtegebrek verzoeken wij u niet meer dan 2 á 3 knuffels bij het bed van uw kind te plaatsen.
  • Bij uw kind kunt u een geurdoekje leggen met uw geur eraan. Dit doekje moet dagelijks verschoond te worden. Zie ook de richtlijnen voor knuffels en kleertjes.


Ontwikkelings­gerichte zorg

Tijdens de opname proberen we de ontwikkeling van uw baby zoveel mogelijk te ondersteunen. Dit doen we door de omgeving en hulp aan te passen op wat uw baby aankan. lees meer

Wetenschap­pelijk onderzoek

Informatie voor ouders over wetenschappelijk onderzoek bij pasgeborenen. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet