‘Ik ging vol vertrouwen de operatie in’

Februari 2024

Johan komt jaarlijks op controle sinds zijn openhartoperatie in 2019. Uit een CT-scan bleek dat hij een abdominaal aorta aneurysma (AAA) had, een plaatselijke verbreding of uitstulping van de aorta. Als een van de eerste patiënten doorliep hij het nieuwe AAA-zorgpad van het Radboudumc.

‘Door een vernauwing van de bloedvaten naar mijn benen loop ik slecht. Als ik met mijn vrouw boodschappen ga doen, dan moet ik onderweg meermaals stoppen om even te zitten. En door mijn evenwichtsstoornis moet ik éxtra uitkijken. Ik ben al een paar keer gevallen; dat maakt me onzeker om te lopen.’

Abdominaal aorta aneurysma

‘Tijdens het onderzoek voor de slechte doorbloeding naar mijn benen, kwam de uitstulping van mijn aorta aan het licht. Gelukkig kon ik worden geopereerd. Toen ik de diagnose van vaatchirurg Mark Dirven kreeg, werd ik een beetje emotioneel. Dokter Dirven, die de operatie later zou uitvoeren, voelde dit goed aan. Hij tikte me op mijn schouder, en zei: “We gaan ervoor zorgen dat het allemaal goed komt.” Door zijn rust en meeleven, had ik het volste vertrouwen in hem. En nu nog steeds.

Gedurende het hele traject – vóór en na de operatie – was één verpleegkundige mijn vaste aanspreekpunt; dat vond ik erg fijn. Ik was goed voorbereid op de operatie, en wist welke mogelijke risico’s er waren. De operatie zelf verliep vlot. Een dag later mocht ik weer naar huis. Ik heb niets dan lof voor de manier waarop de betrokken verpleegkundigen en artsen mij hebben behandeld.’

Oefenen met lopen

‘Mijn aorta functioneert gelukkig weer normaal, maar het lopen gaat nog steeds moeilijk. Dokter Dirven adviseert me om te blijven oefenen. Daarom ben ik nu met een fysiotherapeut bezig dit te verbeteren. En ik hou ervan om erop uit te gaan, dus stilzitten ga ik zeker niet! Ik hoop volgend jaar weer een mooie fietstocht te kunnen maken; daar kijk ik enorm naar uit.’

Nieuws & Verhalen Verhalen Johan (79) had een aortaverwijding in zijn buik

‘Ik ging vol vertrouwen de operatie in’

Voor de behandeling van de aortaverwijding in zijn buik, doorliep Johan (79) het zorgpad abdominaal aorta aneurysma (AAA). Dankzij het nieuwe zorgpad verloopt deze behandeling sneller, efficiënter en persoonsgerichter.

lees meer

Hoofd afdeling Vaatchirurgie Mark Dirven: ‘Behandeling sneller, efficiënter én persoonsgerichter dankzij ons zorgpad’

'Het zorgpad geeft een enorme kwaliteitsimpuls aan de zorg voor aortapathologie in het Radboudumc.’

lees meer

Hoofd afdeling Vaatchirurgie Mark Dirven: ‘Behandeling sneller, efficiënter én persoonsgerichter dankzij ons zorgpad’

‘Johan heeft als een van de eerste patiënten het nieuwe zorgpad voor abdominaal aorta aneurysma (AAA) bewandeld. In dit zorgpad hebben we, in samenwerking met patiënten, alle logistieke processen in het behandeltraject geoptimaliseerd; van begin tot eind. Hierdoor is er meer tijd voor de patiënt, betere informatievoorziening en is er een verpleegkundige centraal aanspreekpunt.

Is een patiënt met een AAA naar het Radboudumc verwezen, dan verrichten we eerst een CT-scan in combinatie met bloedafname. Daardoor hebben we de patiënt al goed in kaart. Het behandelteam bespreekt de bevindingen daarna met de patiënt. Hierna volgt er een bezoek aan de anesthesist, en zo nodig de geriater.

Vervolgens stellen we de operatieve mogelijkheden vast, en bespreken deze met de patiënt. Samen komen we tot een behandelplan, volledig afgestemd op de individuele patiënt. Doordat de patiënt bij ieder bezoek hetzelfde behandelteam ziet, is het traject nog persoonlijker geworden.

Dankzij de komst van dit zorgpad, kunnen we patiënten sneller opereren – binnen zes weken. De eerste reacties zijn zeer positief; met name over de betrokkenheid van ons team en de efficiëntie zijn patiënten erg te spreken. Ons zorgpad geeft een enorme kwaliteitsimpuls aan de zorg voor aortapathologie in het Radboudumc.’

Mark Dirven, hoofd afdeling Vaatchirurgie en zorgprogrammaleider complexe aortapathologie

Meer informatie


Afdeling Heelkunde

De afdeling Heelkunde behandelt patiënten met een groot aantal ziektebeelden. U kunt bij ons terecht voor zeer complexe én voor relatief kleine chirurgische ingrepen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet