Nieuws Oververhitting en koeling tijdens het WK

16 juni 2014

Ondanks de Braziliaanse winter zal de temperatuur- en vochtregulatie van de spelers dit WK flink op de proef worden gesteld. De gezondheid en het prestatievermogen kunnen hierdoor in het gedrang komen, dus goede maatregelen zijn essentieel voor een optimale prestatie.

 

Ondanks de Braziliaanse winter zal de temperatuur- en vochtregulatie van de spelers dit WK flink op de proef worden gesteld. De gezondheid en het prestatievermogen kunnen hierdoor in het gedrang komen, dus goede maatregelen zijn essentieel voor een optimale prestatie.

 

 

Het samentrekken van een spier leidt tot beweging en warmteproductie. Hierdoor neemt de lichaamstemperatuur van sporters toe tijdens inspanning. Bij extreme weersomstandigheden (zoals een hoge temperatuur of luchtvochtigheid) zijn de mogelijkheden tot warmteafgifte (zoals zweten) beperkt, waardoor de lichaamstemperatuur sneller stijgt, en het lichaam een hogere kerntemperatuur bereikt. De snelle toename van de kerntemperatuur zorgt voor een slechtere sportprestatie. Dit kan het verschil maken tussen winst en verlies van een wedstrijd. Bij kerntemperaturen boven de 40°C spreek je van oververhitting en kunnen er medische problemen optreden. Bij een kerntemperatuur >42°C kan een sporter zelfs overlijden. Medische problemen zijn door de gunstige loting in niet al te warme gebieden, niet te verwachten voor spelers van het NL elftal, maar prestatieverlies is wel een factor om rekening mee te houden.

Waterbad en ijsvest

Het NL elftal speelt voornamelijk in de zuidelijk gelegen speelsteden, waarbij de gemiddelde temperatuur varieert tussen de 19 en 22 graden. Een uitzondering is Salvador, waar de openingswedstrijd tegen Spanje wordt gespeeld. Hier is de temperatuur normaliter 28 graden in juni. Voldoende acclimatisatie (5 tot 10 dagen) is aan te bevelen doordat onze thermoregulatie dan ‘went aan de warmte’ en het zweetvermogen wordt vergroot tijdens inspanning. Als aanvulling op de acclimatisatie kunnen koelinterventies worden ingezet om de temperatuurstijging tijdens inspanning te beperken. Koeling is effectief voorafgaand aan inspanning (precooling) als wel tijdens inspanning (percooling). Een recent onderzoek van de afdeling Fysiologie van het Radboudumc heeft alle mogelijke koelmethoden met elkaar vergeleken en toont aan dat een combinatie van coolpacks en een waterbad het beste werkt als je voorafgaand aan de wedstrijd wilt koelen, terwijl een ijsvest voor maximale prestatieverbetering tijdens inspanning zorgt.

Koelen met slurry’s in de rust

Het is echter onwaarschijnlijk dat van Gaal zijn spelers met een ijsvest het veld op stuurt. “Vanuit praktisch oogpunt zou ik hem daarom het gebruik van koel-/ijsvesten tijdens de warming-up aanraden”, zegt onderzoeker Thijs Eijsvogels. Tijdens de rustpauze kan er opnieuw gekoeld worden om de kerntemperatuur van de spelers te verlagen. “Inname van iceslurry en/of koud water is daarbij de perfecte keus,  aangezien ook de vochtbalans van de voetballers aangevuld moet worden. Daarnaast raad ik de bondscoach ook aan om oog te hebben voor zijn wisselspelers tijdens wedstrijden onder extreme temperaturen. Een zogenaamd ‘phase-change’ vest heeft een constante temperatuur van ~14 graden en kan daardoor effectief koelen, en is tegelijkertijd niet oncomfortabel voor de wisselspeler.”

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet