Een zittende leefstijl verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Maar hoe dat komt, is nog grotendeels onbekend. Yvonne Hartman en Dick Thijssen zochten het uit in de wetenschappelijke literatuur en beschrijven 6 gezondheidseffecten van veelvuldig zitten.
Een zittende leefstijl is meer dan alleen het ontbreken van bewegen. Het heeft ook duidelijke effecten op de gezondheid van hart en vaten. Zo zorgt een zittende leefstijl voor een verhoogde bloeddruk, toename in gewicht, verhoogd cholesterol, verminderde insulinegevoeligheid, verminderde vaatfunctie en een afgenomen conditie. Maar er is ook goed nieuws. Af en toe staan, of een kort wandelingetje maken, helpt al om de negatieve gevolgen van zitten te verminderen. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het aprilnummer van Exercise Sport Scientific Reviews.
Dick Thijssen: “Hoe meer je zit, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten. Deze effecten zijn ook aanwezig in sporters. De negatieve effecten op hart- en bloedvaten zijn niet simpel te verklaren door alleen de standaard risicofactoren zoals bloeddruk, cholesterol en overgewicht. Te veel zitten is een 'sluipend' probleem dat niet direct aan de oppervlakte zichtbaar is.”
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws

Erno Hermans benoemd tot hoogleraar Cognitieve Affectieve Neurowetenschappen
13 april 2022Hermans ontrafelt de effecten van stress op de hersenen, en ontwikkelt met die kennis preventieve trainingen die veerkracht vergroten.
lees meer
Erno Hermans ontvangt NWO Vici-subsidie voor onderzoek naar het vergroten van stressbestendigheid
18 maart 20221,5 miljoen euro voor ontrafelen hoe veerkracht werkt en ontwikkelen van training voor preventie van stressklachten
lees meer
Negen miljoen euro subsidie voor bevolkingsonderzoek met thuistesten
22 februari 2022Nieuwe thuistesten gaan hart- en vaatziekten, chronische nierschade en diabetes type 2 vroeg opsporen
lees meer
FINGER-NL is gestart: een onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op het denkvermogen
27 januari 2022Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende interventie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen.
lees meer