Nieuws 6 gevolgen van een zittend leven

7 april 2017

Een zittende leefstijl verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Maar hoe dat komt, is nog grotendeels onbekend. Yvonne Hartman en Dick Thijssen zochten het uit in de wetenschappelijke literatuur en beschrijven 6 gezondheidseffecten van veelvuldig zitten.

Een zittende leefstijl is meer dan alleen het ontbreken van bewegen. Het heeft ook duidelijke effecten op de gezondheid van hart en vaten. Zo zorgt een zittende leefstijl voor een verhoogde bloeddruk, toename in gewicht, verhoogd cholesterol, verminderde insulinegevoeligheid, verminderde vaatfunctie en een afgenomen conditie. Maar er is ook goed nieuws. Af en toe staan, of een kort wandelingetje maken, helpt al om de negatieve gevolgen van zitten te verminderen. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het aprilnummer van Exercise Sport Scientific Reviews.

Dick Thijssen: “Hoe meer je zit, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten. Deze effecten zijn ook aanwezig in sporters. De negatieve effecten op hart- en bloedvaten zijn niet simpel te verklaren door alleen de standaard risicofactoren zoals bloeddruk, cholesterol en overgewicht. Te veel zitten is een 'sluipend' probleem dat niet direct aan de oppervlakte zichtbaar is.”

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet