24 november 2017

Een malariavaccin met genetisch verzwakte parasieten veroorzaakt geen malaria in gezonde proefpersonen. Het vaccin kon veilig aan 19 proefpersonen worden gegeven. Met dat goede nieuws is de eerste fase van het onderzoek naar dit vaccin door het Radboudumc en het Leids Universitair Medisch Centrum afgerond. De volgende vraag is nu: hoe goed beschermt het vaccin tegen malaria?

De onderzoekers uit Nijmegen en Leiden werken al jaren aan het malariavaccin waarbij de malariaparasiet in verzwakte vorm wordt toegediend. “Door het verwijderen van twee genen kunnen de verzwakte parasieten geen ziekte meer veroorzaken, maar in principe wel een beschermde immuunreactie oproepen”, zegt hoogleraar Robert Sauerwein van de afdeling Medische Microbiologie van het Radboudumc.

De Nijmeegse en Leidse wetenschappers zijn verheugd dat hun onderzoek nu een belangrijke volgende stap kan maken. Tijdens de onderzoeksfase die nu is afgerond, testten de onderzoekers het vaccin op 19 gezonde vrijwilligers, waarbij nauwkeurig werd gelet op de veiligheid en bijwerkingen van het vaccin. Het in Nederland ontwikkelde vaccin is geproduceerd door het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Sanaria. “We zijn begonnen met een lage dosis en toen er geen problemen waren, hebben we langzaam de dosis verhoogd. Ook bij de hoogste dosis waren er geen bijwerkingen,” aldus dr. Meta Roestenberg van de afdeling Parasitologie en Infectieziekten van het LUMC.

Geïnfecteerde malariamuggen
Nu dit bekend is, gaat het onderzoek een nieuwe fase in. De gevaccineerde proefpersonen zullen worden blootgesteld aan geïnfecteerde malariamuggen. Dit is een eerste, grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van een malariavaccin dat effectieve bescherming moet geven. De ontwikkeling van een nieuw vaccin is belangrijk want het huidige beschikbare malariavaccin geeft slechts beperkte en tijdelijke bescherming. Een vaccin dat volledige bescherming biedt, kan jaarlijks een half miljoen doden voorkomen.

Meer weten over dit vaccin? Bekijk dan de Nieuwsuur-uitzending van 23 november 2017.

Meer informatie


Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


Diergeneesmiddel kan uitbraak van malaria en Zika bij mensen voorkomen Eenmalige toediening medicijn geeft enorme vermindering van aantal ziektegevallen

3 juli 2018

Medicijnen die huisdieren beschermen tegen teken en vlooien kunnen ook worden gebruikt om uitbraken van malaria, Zika en dengue te voorkomen, schrijven wetenschappers van TropIQ Health Sciences, een spin-off van het Radboudumc, met Engelse en Amerikaanse collega’s in het wetenschapsblad PNAS.

lees meer

Uniek eiwit vormt zwakke plek malariaparasiet

18 april 2018

De malariaparasiet is voor het besmetten van nieuwe muggen sterk afhankelijk van een uniek eiwit. Dit eiwit kan een nieuw doel vormen voor de ontwikkeling van een geneesmiddel. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc en collega’s van Humboldt University in Berlijn.

lees meer

Geur van kinderen met malaria trekt extra malariamuggen aan

17 april 2018

Malariaparasieten in het lichaam van kinderen met malaria verhogen de productie van enkele specifieke geurstoffen die het lichaam via de huid verlaten. Deze geuren trekken extra malariamuggen aan, zodat deze kinderen een grotere kans hebben gebeten te worden dan kinderen zonder malaria.

lees meer

Muggendodend middel is een maand effectief mogelijk nieuwe tool voor eliminatie malaria

28 maart 2018

De toevoeging van een ‘herbestemd' medicijn tegen parasieten aan de populatiebrede behandeling van malaria, kan het effect hiervan met 61 procent verhogen.

lees meer

Menselijke antistoffen ondermijnen parasietenseks Nieuwe aanpak om malariaverspreiding van mens naar mug te blokkeren

8 februari 2018

Sommige mensen ontwikkelen na een malaria-infectie een afweerreactie die voorkomt dat ze nieuwe muggen besmetten. De antistoffen die deze mensen aanmaken worden door de mug opgezogen en schakelen in de muggenmaag de malariaparasiet uit.

lees meer

Kleurstof doodt ongekend snel malariaparasieten

6 februari 2018

De blauwe kleurstof methyleenblauw blijkt een veilig malariamiddel dat met ongekende snelheid malariaparasieten doodt. Binnen twee dagen zijn patiënten genezen en kunnen ze de parasiet niet meer doorgeven als ze opnieuw door een mug gestoken worden.

lees meer
  • Snel naar