Nieuws Lowlands Science: Ben jij een muggenmagneet?

15 juni 2023

Vinden muggen jou lekker, of gaan ze juist altijd voor je partner? Onderzoekers van het Radboudumc testen dit jaar bij Lowlands Science wie het lekkerste is en hoe dat komt. Ze nemen daarvoor duizenden hongerige muggen mee naar het festival op 18, 19 en 20 augustus in Biddinghuizen. Dus houd je arm bij het kooitje en ontdek zelf of de muggen enthousiast worden.

Voor de zevende keer doen wetenschappers op het Lowlands festival onderzoek bij Lowlands Science. Uit tientallen ingezonden voorstellen zijn veertien onderzoeksteams geselecteerd die Lowlands als laboratorium gaan gebruiken. Het Radboudumc is ook dit jaar weer van de partij.

Muggenmagneet

De één is een ware muggenmagneet, de ander wordt zelden gebeten. Op Lowlands zijn muggenbeten voornamelijk irritant, maar in de tropen brengen ze gevaren als malaria met zich mee. Hoe vaker je wordt gebeten door een tropische mug, hoe meer risico je loopt. Wat maakt mensen (on)aantrekkelijk voor muggen? Geur, gedrag, dieet? Onderzoekers van het Radboudumc testen bij wie de muggen dolenthousiast worden. Door met elkaar de strijd aan te gaan, komen Lowlands-bezoekers er achter wie de grootste aantrekkingskracht heeft. Via vragenlijsten zoekt het onderzoeksteam uit wat de winnaars onweerstaanbaar maakt voor de tropische mug.

De muggen blijven tijdens het gehele festival in hun kooitjes. Mensen houden hun arm bij het kooitje, maar kunnen niet gestoken worden, omdat er nog een luchtdoorlatend wandje tussen de mug en de arm zit. Met een camera volgen de onderzoekers hoe gretig de muggen op de aangeboden armen afkomen. Deelnemers kunnen met twee tegelijk testen hoe aantrekkelijk ze zijn, en er dus een wedstrijdje van maken.

Het onderzoeksteam bestaat uit onder andere Felix Hol, Maartje Inklaar en Sara Lynn Blanken.

Meer weten over de overige deelnemende onderzoeken van dit jaar? Kijk dan hier.

Lowlands Science

Lowlands Science is een populair onderdeel van Lowlands, waar tijdens het festival wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Lowlands, BKB en New Scientist nodigen elk jaar wetenschappers uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Afgelopen jaren voerde het Radboudumc onderzoek uit naar onder andere reanimeren met een VR-bril, de invloed van alcohol op de operatievaardigheid, en hoe veerkrachtig mensen zijn.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

+31 611091018
neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet