Nieuws Onderzoeksproject Radboudumc op Lowlands Science

8 augustus 2023

Vinden muggen jou lekker, of gaan ze juist altijd voor je partner? Onderzoekers van het Radboudumc testen dit jaar bij Lowlands Science wie het lekkerste is en hoe dat komt. Ze nemen daarvoor duizenden muggen mee naar het festival op 18, 19 en 20 augustus in Biddinghuizen. Dus houd je arm naast het kooitje en ontdek zelf of de muggen enthousiast richting je arm vliegen.

Voor de zevende keer op rij doen onderzoekers van het Radboudumc mee aan Lowlands Science. Felix Hol en zijn team staan op het festival met hun onderzoek ‘muggenmagneet’.

Project Muggenmagneet

De één is een ware muggenmagneet, de ander wordt zelden gebeten. Op Lowlands zijn muggenbeten voornamelijk irritant, maar in de tropen brengen ze gevaren als malaria met zich mee. Hoe vaker je wordt gebeten door een tropische mug, hoe meer risico je loopt. Wat maakt mensen (on)aantrekkelijk voor muggen? Geur, gedrag, dieet? Daar is eigenlijk nog maar weinig over bekend.

Onderzoekers van het Radboudumc testen bij wie de muggen enthousiast worden. Lowlands-bezoekers kunnen met twee personen tegelijk testen wie de grootste aantrekkingskracht heeft en er dus een wedstrijd van maken. Via vragenlijsten en wattenstaafjes die over de huid worden gestreken zoekt het onderzoeksteam uit wat de winnaars onweerstaanbaar maakt voor de tropische mug.

De muggen blijven tijdens het gehele festival in hun kooitjes. Mensen houden hun arm bij het kooitje, maar kunnen niet gestoken worden, omdat er nog een luchtdoorlatende wand tussen de mug en de arm zit. Met een camera volgen de onderzoekers hoe gretig de muggen op de aangeboden armen afkomen.

Het onderzoeksteam bestaat uit onder andere Felix Hol, Maartje Inklaar en Sara Lynn Blanken.

Geïnteresseerde media zijn welkom en kunnen contact opnemen via onderstaande contactinfo.

Lowlands Science

Lowlands Science is een populair onderdeel van Lowlands, waar tijdens het festival wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Lowlands, BKB, New Scientist en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) nodigen elk jaar wetenschappers uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Afgelopen jaren voerde het Radboudumc onderzoek uit naar onder andere reanimeren met een VR-bril, de invloed van alcohol op de operatievaardigheid, en hoe veerkrachtig mensen zijn.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

+31 611091018
neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet