Nieuws 2017 Onderzoek naar effecten anti-epileptica via ‘mini-brein’

26 juli 2017

In samenwerking met Kempenhaeghe en Maastricht UMC+ start het Radboudumc een onderzoek naar het voorspellen van het effect van epilepsiemedicatie. Onderzoekers gebruiken een speciale techniek waarmee stamcellen van de patiënt kunnen uitgroeien tot een soort ‘mini-brein’ op een chip. Op dit mini-brein kunnen verschillende anti-epileptica getest worden. Zo kan een persoonlijke behandelkeuze gemaakt worden zonder de patiënt te belasten. Het Epilepsiefonds verstrekt bijna twee ton subsidie voor het onderzoek.

Patiënten met epilepsie zijn afhankelijk  van medicijnen om hun ziekte onder controle te houden. Het bepalen van het juiste anti-epilepticum voor de individuele patiënt is niet eenvoudig. Tot nu toe weegt de neuroloog of kinderarts aanvalstype, aanvalsfrequentie en een aangetoond epilepsiesyndroom mee in de keuze voor een bepaald anti-epilepticum.  Ondanks een weloverwogen besluit werkt het eerst gekozen anti-epilepticum nog vaak onvoldoende, niet of zelfs averecht.
 
'Mini-brein'
De zogeheten hiPSC-techniek (human-induced pluripotente stamcellen) lijkt het mogelijk te maken om de werking van meerdere anti-epileptica te toetsen, zonder de patiënt zelf te belasten. Moleculair neurobioloog Nael Nadif Kasri van het Radboudumc: “Van een patiënt worden wat bloedcellen afgenomen. Die bloedcellen veranderen wij in stamcellen en van die stamcellen maken we vervolgens zenuwcellen. Plaats je die zenuwcellen op een chip, dan kun je de activiteit aflezen van een klein, maar persoonlijk patiënten- zenuwcellennetwerkje.” Omdat er in eerste instantie bloedcellen van de patiënt zijn gebruikt, heeft dit mini-brein alle unieke kenmerken van de individuele patiënt. Zo kunnen verschillende anti-epileptische medicijnen worden getest om te bepalen welk middel het meeste effect zal hebben, met de minste bijwerkingen.
 
Medicijn op maat dichterbij
Tot op dit moment kan behandeling met anti-epileptica uitmonden in een soms lange weg van ‘gissen en missen’. Zo kunnen er problemen zijn met de werking van het medicijn, kunnen patiënten last hebben van ongewenste bijwerkingen, maar lijdt het ook tot tijdverlies voor een kind met epilepsie. Epilepsie kan namelijk bedreigende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een kind. Hoe eerder de epilepsie onder controle is, des te beter de kansen zijn voor een kind op een zo normaal mogelijke ontwikkeling. Het onderzoek zal daarom ook meer inzicht geven in het ontstaan van verschillen in de ontwikkeling en ernst van epilepsie bij kinderen met een DNA-fout in hetzelfde gen.
 

Meer informatie


Ingrid Kersten

persvoorlichter

06 27 54 40 53

Meer nieuws


NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer

Zilveren Kruis kiest voor alliantie Nijmeegse en Eindhovense ziekenhuizen prostaatkankerzorg

6 september 2018

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de alliantie tussen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Catharina Ziekenhuis en Radboudumc vandaag aangewezen als één van de drie robotcentra waarmee het een contract afsluit voor prostaatoperaties.

lees meer

Maud Graff, Nederlands eerste bijzonder hoogleraar Ergotherapie

6 september 2018

Maud Graff is met ingang van 1 september 2018 benoemd tot bijzonder hoogleraar Ergotherapie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. De leerstoel - de eerste in Nederland - wordt gefinancierd door Ergotherapie Nederland.

lees meer

Betere gezondheid door verbinden zorg en samenleving Afscheid hoogleraar Public Health Koos van der Velden

6 september 2018

Om gezondheidsproblemen op te lossen, moet er een sterke verbinding zijn tussen het medische en sociale domein, benadrukte hoogleraar Public Health Koos van der Velden op 31 augustus in zijn afscheidsrede.

lees meer
  • Snel naar