Nieuws Parkinson treft ook jonge mensen

11 april 2017

Vandaag, 11 april, is het Wereld Parkinson Dag. Een dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor de ziekte van Parkinson, die dit jaar precies 200 jaar geleden werd beschreven door James Parkinson. De ziekte staat vooral bekend als ‘ouderdomsziekte’, maar treft ook veel jonge mensen.

Nederland telt nu al 50.000 mensen met Parkinson. Als gevolg van de vergrijzing zullen dat er in 2025 twee keer zoveel zijn. Eén van de vele misverstanden over Parkinson is dat deze ziekte alleen ouderen treft. Prof. Bas Bloem, hoogleraar neurologie aan het Radboudumc, maakt zich al jarenlang sterk voor goede zorg rondom deze invaliderende ziekte. Hij is verbaasd over de vele misvattingen die er, 200 jaar na de eerste publicatie over Parkinson, nog altijd bestaan. “Als je een willekeurig iemand op straat vraagt wat hun beeld is van de ziekte van Parkinson noemen ze bijna allemaal de ‘oude, voorovergebogen, trillende man’. Maar niets is minder waar! Van de mensen met Parkinson krijgt 10 tot 15% de diagnose wanneer ze jonger dan 40 jaar zijn. Mijn jongste patiënte is slechts 13 jaar oud.”
 
Misverstanden over Parkinson
Speciaal ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van Parkinson wil het Radboudumc, samen met ParkinsonNet, een bijdrage leveren aan het wegnemen van die vele misverstanden rondom de ziekte. Daarom lanceren zij vandaag de website www.parkinsonnet.nl/misverstanden, waarop de 200 grootste misverstanden over de ziekte van Parkinson worden weerlegd. De eerste 100 misverstanden staan vandaag online. De volgende 100 misverstanden worden wekelijks aangevuld, aan de hand van suggesties van mensen met Parkinson en andere betrokkenen. Zo sluit ParkinsonNet het einde van dit bijzondere jaar af met het complete overzicht!
 
Meer dan een motorische ziekte
‘’Een veelgehoorde misvatting is dat de impact van de ziekte wel meevalt, maar de gevolgen zijn juist enorm, en zeker als je de ziekte op jonge leeftijd krijgt”, geeft Bloem aan. “Parkinson is namelijk veel meer dan alleen een motorische ziekte. In werkelijkheid veroorzaakt Parkinson ook een breed scala aan niet-motorische problemen, zoals een depressie, slaapstoornis, pijn, incontinentie, en ga zo maar door.” Daarmee heeft Parkinson niet alleen een grote impact op de persoon zelf, maar ook op het gezin, het werk en het sociale leven. Juist bij jonge mensen. “Veel patiënten moeten na een aantal jaar stoppen met werken, kunnen niet meer de dingen doen met hun kinderen zoals ze dat vroeger deden, en zijn zo vermoeid dat sociale activiteiten lastiger worden”, aldus Bloem. “Niet zelden krijgen mensen met Parkinson het verwijt dat ze te diep in het glaasje hebben gekeken, omdat ze zulke gekke bewegingen maken. Dat is natuurlijk ontzettend schrijnend.”
 
Meer aandacht en begrip voor de parkinsonpatiënt zou al een goede stap richting een mooiere toekomst zijn. Bloem: “Dat Parkinson vandaag 200 jaar bestaat is allesbehalve een verjaardag om te vieren. Maar als we voor alle mensen met Parkinson, jong of oud, het leven een stuk aangenamer kunnen maken, hebben we dat in ieder geval gewonnen. De website die we vandaag lanceren gaat daar hopelijk een goede bijdrage aan leveren!”

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet