Dat bewegen gezond is zal niemand verbazen. Maar wanneer mag je verwachten dat sport en bewegen effect heeft? Uit literatuuronderzoek van fysioloog Dick Thijssen blijkt dat zelfs één keer sporten al direct een beschermend effect heeft op het hart. Hij publiceerde zijn bevindingen in JAMA Cardiology.
Rust roest
Uit diverse studies bij mensen en dieren blijkt dat direct na één of enkele malen intensieve beweging de kans op hartschade na een infarct aanzienlijk verlaagd is. Dit effect is direct zichtbaar en houdt twee tot drie uur aan. Na ongeveer een dag komt het beschermende effect terug en houdt vier tot vijf dagen aan. Zodra je regelmatig gaat sporten, blijft dit langetermijneffect in stand en blijf je profiteren van deze beschermende effecten. Zodra je stopt met bewegen, dooft het effect weer uit.
Preconditionering
Het snelle gezondheidseffect van sporten lijkt veel op dat van ischemische preconditionering. Dit is het verschijnsel dat het hart beschermd is tegen ernstige schade door zuurstofgebrek als het eerder korte periodes van zuurstofgebrek te verwerken heeft gehad. Dit is bijvoorbeeld te bereiken door een slagader kortstondig af te knellen. Deze preconditionering bereidt het hart als het ware voor op grotere zuurstofschade, te vergelijken met een soort “warming up”. Intensieve inspanning lijkt een vergelijkbaar effect teweeg te brengen.
Kleine beetjes helpen
Dick Thijssen benadrukt dat lichaamsbeweging de allerbeste manier is om hartziekte te voorkomen: “Uiteraard moet je blijven sporten, en op de langere termijn heb je nog meer profijt door verbetering in risicofactoren en bloedvaten, maar bescherming is dus al aanwezig vanaf de allereerste keer sporten. Dit is een zeer positieve en bemoedigende boodschap voor eenieder die start met sporten. De positieve effecten zijn immers vanaf dag één direct en ruimschoots aanwezig.”
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws

Erno Hermans benoemd tot hoogleraar Cognitieve Affectieve Neurowetenschappen
13 april 2022Hermans ontrafelt de effecten van stress op de hersenen, en ontwikkelt met die kennis preventieve trainingen die veerkracht vergroten.
lees meer
Erno Hermans ontvangt NWO Vici-subsidie voor onderzoek naar het vergroten van stressbestendigheid
18 maart 20221,5 miljoen euro voor ontrafelen hoe veerkracht werkt en ontwikkelen van training voor preventie van stressklachten
lees meer
Negen miljoen euro subsidie voor bevolkingsonderzoek met thuistesten
22 februari 2022Nieuwe thuistesten gaan hart- en vaatziekten, chronische nierschade en diabetes type 2 vroeg opsporen
lees meer
FINGER-NL is gestart: een onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op het denkvermogen
27 januari 2022Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende interventie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen.
lees meer