7 juni 2018

Rick Helmich, onderzoeker bij het Donders Center for Medical Neurosciences, krijgt een subsidie van 693.000 dollar van de Michael J Fox Foundation. Hiermee kan hij onderzoek doen naar de hersenmechanismen die verantwoordelijk zijn voor de progressie van de ziekte van Parkinson. In het onderzoek maakt hij gebruik van de gegevens die verzameld worden in de Parkinson Op Maat studie.

De ziekte van Parkinson is progressief. Klachten beginnen vaak geleidelijk en nemen na verloop van tijd toe. De snelheid en de manier waarop dit gebeurt, verschilt per patient. Over het mechanisme hierachter is nog weinig bekend. Een nieuwe hypothese die Helmich wil onderzoeken is of de progressieve achteruitgang onstaat als hersengebieden niet meer in staat zijn taken van andere hersengebieden over te nemen. Een alternatieve verklaring die hij wil onderzoeken is of een toenemend gebrek aan dopamine de ziekteprogressie veroorzaakt.
 
Voor zijn onderzoek gaat Helmich gebruik maken van hersenscans van parkinsonpatienten, die zowel aan de start als twee jaar na de studie verzameld worden. Bij het maken van deze scans voeren patiënten in de fMRI scanner een taak uit, terwijl de hersenactiviteit wordt gemeten in de basale ganglia (hersengebieden die afhankelijk zijn van dopamine) en in de hersenschors (het hersengebied wat vermoedelijk taken overneemt van andere gebieden). Gedurende het onderzoek houdt Helmich ook bij hoeveel patiënten achteruit gaan. Het onderzoek start eind 2018.

Lees ook meer over het onderzoek Parkinson op Maat

Meer informatie


drs. Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


ParkinsonNEXT matcht patiënten en onderzoek

4 juni 2018

Mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten, zorgverleners en onderzoekers kunnen sinds kort terecht op ParkinsonNEXT.

lees meer

Parkinsoncentrum krijgt fellowship Michael J. Fox Foundation

24 mei 2018

Het Centrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen van het Radboudumc krijgt een fellowship van de Michael J. Fox Foundation voor het opleiden van een Parkinsonspecialist. Het is voor het eerst dat een centrum in Europa deze opleidingsbeurs heeft ontvangen.

lees meer

Radboudumc gestart met diepe hersenstimulatieoperatie voor de ziekte van Parkinson

1 mei 2018

Nu ook diepe hersenstimulatieoperaties voor Parkinson-patiënten in Radboudumc. Samen met Maastricht UMC+ helpen om de toegenomen wachttijden hiervoor terug te dringen.

lees meer

Vintage video werpt nieuw licht op Parkinson Nieuwe observaties in unieke dertig jaar oude videobeelden

14 maart 2018

Zeven jonge Amerikanen kregen begin jaren tachtig acuut verschijnselen van Parkinson na het gebruik van synthetische heroïne. Deze bevinding veroorzaakte een revolutie in het denken over de oorzaak en behandeling van Parkinson.

lees meer

Laserschoen voorkomt blokkade bij Parkinson nieuwe behandeling van invaliderende loopproblemen

21 december 2017

‘Freezing of gait’, benen die volledig blokkeren tijdens het lopen, is een invaliderend gevolg van de ziekte van Parkinson. Een schoen met daarop een laser die een lijn op de vloer projecteert in het ritme van de voetstappen, maakt dat patiënten tóch doorlopen.

lees meer

Parkinsonpatiënt beter geholpen met gespecialiseerde fysiotherapie Aanpak ParkinsonNet: minder complicaties en kostenbesparend

12 december 2017

Gespecialiseerde ParkinsonNet fysiotherapie leidt tot betere zorg tegen minder kosten.

lees meer
  • Snel naar