Nieuws 2018 Hermesdorfprijs voor geheugenonderzoek

8 januari 2018

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Radboud Universiteit zijn de Hermesdorfprijzen 2017 uitgereikt aan neurowetenschapper Martin Dresler, ecologen Hans de Kroon & Caspar Hallmann en religiewetenschapper Brenda Mathijssen. Deze Radboud-wetenschappers zijn het afgelopen jaar naar aanleiding van eigen onderzoek op een onderscheidende manier in de media geweest.

Neurowetenschapper Martin Dresler kreeg de Hermesdorfprijs internationaal voor onderzoek dat aantoonde dat de kunst om uitzonderlijke geheugenprestaties te leveren aan te leren is. Een zes weken durende geheugentraining van 30 minuten per dag laat een ‘normaal’ brein meer lijken op dat van een geheugenkampioen. Proefpersonen konden na de training twee keer zoveel woorden onthouden als daarvoor. De effecten zijn tot vier maanden na de training merkbaar.

Directe toepassing op school en voor ouderen
Behalve dat het onderzoek laat zien dat een supergeheugen wel degelijk te trainen is - iets waaraan men tot die tijd twijfelde - had het bericht ook voor het publiek een directe toepassing: voor kinderen op school, maar ook voor ouderen die hun brein gezond willen houden. Het bericht verscheen op zo’n honderd websites, waaronder een groot en divers aantal  internationale media: Amerikaans- Engels-, Frans-, Spaans-, Duits- Portugees-, Bosnisch- en Deenstalige media. Samen met onder andere zijn collega Boris Konrad deed Dresler met verve verslag van hun onderzoek.

Meer informatie op de website van de Radboud Universiteit

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor KNO-arts dr. Ronald Admiraal Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

24 september 2018

Ronald Admiraal heeft tijdens zijn afscheidssymposium op vrijdag 21 september een lintje ontvangen voor zijn werk als KNO-arts.

lees meer

Niet opereren is ook een optie Samen beslissen over een operatie

20 september 2018

Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

lees meer

Opnieuw een 8,5 voor de zorg in het Radboudumc

20 september 2018

Ruim 5000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg via de Consumer Quality Index

lees meer

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer
  • Snel naar