Nieuws Hermesdorfprijs voor geheugenonderzoek

8 januari 2018

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Radboud Universiteit zijn de Hermesdorfprijzen 2017 uitgereikt aan neurowetenschapper Martin Dresler, ecologen Hans de Kroon & Caspar Hallmann en religiewetenschapper Brenda Mathijssen. Deze Radboud-wetenschappers zijn het afgelopen jaar naar aanleiding van eigen onderzoek op een onderscheidende manier in de media geweest.

Neurowetenschapper Martin Dresler kreeg de Hermesdorfprijs internationaal voor onderzoek dat aantoonde dat de kunst om uitzonderlijke geheugenprestaties te leveren aan te leren is. Een zes weken durende geheugentraining van 30 minuten per dag laat een ‘normaal’ brein meer lijken op dat van een geheugenkampioen. Proefpersonen konden na de training twee keer zoveel woorden onthouden als daarvoor. De effecten zijn tot vier maanden na de training merkbaar.

Directe toepassing op school en voor ouderen
Behalve dat het onderzoek laat zien dat een supergeheugen wel degelijk te trainen is - iets waaraan men tot die tijd twijfelde - had het bericht ook voor het publiek een directe toepassing: voor kinderen op school, maar ook voor ouderen die hun brein gezond willen houden. Het bericht verscheen op zo’n honderd websites, waaronder een groot en divers aantal  internationale media: Amerikaans- Engels-, Frans-, Spaans-, Duits- Portugees-, Bosnisch- en Deenstalige media. Samen met onder andere zijn collega Boris Konrad deed Dresler met verve verslag van hun onderzoek.

Meer informatie op de website van de Radboud Universiteit

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Impulsiviteit en infectieziekten bij vrouwelijke gevangenen in Indonesie Bij bestrijding infectieziekten is kennisoverdracht alleen niet voldoende

26 maart 2019

Om de kans op infecties te verkleinen speelt het verbeteren van impulscontrole, naast kennisoverdracht, een belangrijke rol. Dat constateren onderzoekers van het Radboudumc en hun Indonesische collega’s op basis van onderzoek bij vrouwelijke gevangenen.

lees meer

Lopen bij mensen met Parkinson verbetert door slim gebruik van zelf ontdekte compensatiestrategieen

26 maart 2019

Mensen met Parkinson ontdekken zelf regelmatig strategieën om hun loopproblemen te omzeilen. Onderzoekers van het Radboudumc hebben voor het eerst een overzicht gemaakt van alle bekende compensatiestrategieën.

lees meer

Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer

Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer