8 januari 2018

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Radboud Universiteit zijn de Hermesdorfprijzen 2017 uitgereikt aan neurowetenschapper Martin Dresler, ecologen Hans de Kroon & Caspar Hallmann en religiewetenschapper Brenda Mathijssen. Deze Radboud-wetenschappers zijn het afgelopen jaar naar aanleiding van eigen onderzoek op een onderscheidende manier in de media geweest.

Neurowetenschapper Martin Dresler kreeg de Hermesdorfprijs internationaal voor onderzoek dat aantoonde dat de kunst om uitzonderlijke geheugenprestaties te leveren aan te leren is. Een zes weken durende geheugentraining van 30 minuten per dag laat een ‘normaal’ brein meer lijken op dat van een geheugenkampioen. Proefpersonen konden na de training twee keer zoveel woorden onthouden als daarvoor. De effecten zijn tot vier maanden na de training merkbaar.

Directe toepassing op school en voor ouderen
Behalve dat het onderzoek laat zien dat een supergeheugen wel degelijk te trainen is - iets waaraan men tot die tijd twijfelde - had het bericht ook voor het publiek een directe toepassing: voor kinderen op school, maar ook voor ouderen die hun brein gezond willen houden. Het bericht verscheen op zo’n honderd websites, waaronder een groot en divers aantal  internationale media: Amerikaans- Engels-, Frans-, Spaans-, Duits- Portugees-, Bosnisch- en Deenstalige media. Samen met onder andere zijn collega Boris Konrad deed Dresler met verve verslag van hun onderzoek.

Meer informatie op de website van de Radboud Universiteit

Meer informatie


drs. Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

inloggen