Nieuws Hermesdorfprijs voor geheugenonderzoek

8 januari 2018

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Radboud Universiteit zijn de Hermesdorfprijzen 2017 uitgereikt aan neurowetenschapper Martin Dresler, ecologen Hans de Kroon & Caspar Hallmann en religiewetenschapper Brenda Mathijssen. Deze Radboud-wetenschappers zijn het afgelopen jaar naar aanleiding van eigen onderzoek op een onderscheidende manier in de media geweest.

Neurowetenschapper Martin Dresler kreeg de Hermesdorfprijs internationaal voor onderzoek dat aantoonde dat de kunst om uitzonderlijke geheugenprestaties te leveren aan te leren is. Een zes weken durende geheugentraining van 30 minuten per dag laat een ‘normaal’ brein meer lijken op dat van een geheugenkampioen. Proefpersonen konden na de training twee keer zoveel woorden onthouden als daarvoor. De effecten zijn tot vier maanden na de training merkbaar.

Directe toepassing op school en voor ouderen
Behalve dat het onderzoek laat zien dat een supergeheugen wel degelijk te trainen is - iets waaraan men tot die tijd twijfelde - had het bericht ook voor het publiek een directe toepassing: voor kinderen op school, maar ook voor ouderen die hun brein gezond willen houden. Het bericht verscheen op zo’n honderd websites, waaronder een groot en divers aantal  internationale media: Amerikaans- Engels-, Frans-, Spaans-, Duits- Portugees-, Bosnisch- en Deenstalige media. Samen met onder andere zijn collega Boris Konrad deed Dresler met verve verslag van hun onderzoek.

Meer informatie op de website van de Radboud Universiteit

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer

Eerste genen voor ADHD gevonden Twaalf van de naar schatting duizenden ADHD-genen geïdentificeerd

3 december 2018

Er zijn twaalf genetische variaties gevonden die het risico op ADHD verhogen. Deze resultaten kwamen tot stand door het combineren van grote groepen proefpersonen.

lees meer

Even vrijwillig ziek voor betere bestrijding van infectieziekten Radboudumc bundelt gecontroleerde humane infectiemodellen in RCHIM

29 november 2018

Het Radboudumc bundelt zijn gecontroleerde humane infectiemodellen vanaf vandaag in het Radboudumc Controlled Human Infection Models (RCHIM). Voorlopig doet het RCHIM onderzoek naar malaria, bloedvergiftiging (sepsis) en luchtweginfecties.

lees meer
  • Snel naar