Nieuws mijnRadboud

2 juli 2018

Ruim 55% van de patiënten van het Radboudumc maakt inmiddels gebruik van het patiëntenportaal mijnRadboud . Steeds meer patiënten kiezen voor het gemak dat het patiëntenportaal ze biedt.

Het patiëntenportaal is in opmars. Zo’n beetje alle ziekenhuizen in Nederland bieden hun patiënten informatie aan via een online patiëntenportaal. Per 1-1-2019 wordt dit ook verplicht. Maar wat je kunt inzien is per zorgverlener nog erg verschillend en lang niet alle patiënten maken hier ook gebruik van. Gemiddeld meldt slechts 15-20% van de patiënten zich aan bij de portal die hun zorgverlener aanbiedt. Bij het Radboudumc is dat percentage in een jaar tijd gestegen van 30 naar 55 procent.

Het geheim
”Maak het portaal toegankelijk, onmisbaar en luister naar waar patiënten het voor willen gebruiken.” zegt Liesbeth Langenhuysen, programma manager en projectleider van mijnRadboud. "We hebben het gebruik van mijnRadboud afgelopen jaar van 30% naar ruim 55% zien stijgen. Dat betekent dat jaarlijks van de 150.000 nieuwe polikliniek patiënten er zo’n 80.000 zich aanmelden bij mijnRadboud.”

Hoe werkt het?
Patiënten met een afspraak op de polikliniek krijgen voorafgaand aan een bezoek een vragenlijst toegestuurd over MRSA, pijn en vallen. Om die in te kunnen vullen, vragen we de patiënt een mijnRadboud account te activeren. Zo is het voor de patiënt heel makkelijk en laagdrempelig om het portaal te gaan gebruiken. Bovendien maakt de aanmelding een bezoek aan het ziekenhuis makkelijker. Zo kunnen patiënten met een account vanuit de mijnRadboud-app hun afspraken synchroniseren met hun agenda en krijgen ze een barcode waarmee ze zich bij hun afspraak automatisch kunnen aanmelden zonder hun gegevens in te voeren.

Wat vindt de patiënt er van?
Uit een tevredenheidsonderzoek blijkt dat zo’n 74% van gebruikers tevreden is met mijnRadboud. Ook kwam naar voren dat ruim 87% van de ondervraagde gebruikers het belangrijk vindt om zelf zijn gegevens online in te kunnen zien. De gebruiksvriendelijkheid wordt door 74% van de ondervraagden gewaardeerd met een 8,1 of hoger.

Maar er zijn ook verbeterpunten. Zo wordt de reactiesnelheid bij vragen van patiënten genoemd als verbeterpunt. Net als het sneller beschikbaar stellen van en uitleg geven bij gegevens zoals labuitslagen. Ook geven patiënten aan dat er nog een verbeterslag gemaakt kan worden in het begrijpelijk maken van de medische begrippen en informatie over ziektebeelden, bijvoorbeeld door een link te maken naar de www.radboudumc.nl  waar meer informatie te vinden is hierover.

Liesbeth Langenhuysen: “Uit het onderzoek blijkt dat we op de goede weg zijn én dat we nog veel te doen hebben. We willen dat het portaal patiënten steeds meer en voor hun relevante informatie biedt. mijnRadboud is zoveel mogelijk ingericht op de behandeling en afspraken die voor die patiënt relevant zijn. Daar hebben we de feedback van patiënten voor nodig maar ook van onze zorgverleners. Zo gaf de afdeling Oogheelkunde aan dat labuitslagen eigenlijk weinig relevant zijn voor hun patiënten. Om die reden zijn voor deze patiënten hun oogmetingen en brilmetingen terug te vinden in mijnRadboud. Ook is sinds kort een weergave van de anamnese (besproken gezondheidsgegevens) beschikbaar voor patiënten. Zo kan de patiënt terugzien wat besproken is tijdens zijn afspraak. “

Voor meer informatie over mijnRadboud kijk op https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/mijnradboud mijnRadboud is zowel beschikbaar via www.mijnradboud.nl als via de app mijnRadboud (beschikbaar voor zowel Android als iOS)

 

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Tuberculosevaccin versterkt malaria-afweer

20 februari 2019

Het vaccin tegen tuberculose versterkt ook de afweer tegen malaria. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc. De resultaten verschenen vandaag in Nature Communications.

lees meer

Nieuwe besmettingsroute resistente ziekenhuisbacterie ontdekt

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer